Число уболівальників «Шахтаря» скоротилося, «Динамо» - додалося

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У своїх симпатіях біло-блакитним призналися 41,5%, «торсида» помаранчево-чорних — 26,8%. Третій за популярністю клуб, харківський «Металіст», помітно відстав від флагманів із досить скромними 7,8% підтримки.

Київське «Динамо» істотно перевершує донецький «Шахтар» за кількістю уболівальників. Про це свідчить опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) для ZN.UA.

У своїх симпатіях біло-блакитним призналися 41,5%, «торсида» помаранчево-чорних - 26,8%. Третій за популярністю клуб, харківський «Металіст», помітно відстав від флагманів із досить скромними 7,8% підтримки.

Відзначимо, що в 2011-му, згідно з дослідженнями того ж КМІС, болівальниками «Динамо» назвалися 40% опитаних, шанувальниками «Шахтаря» - 30%. Таким чином, за рік армія фанів біло-блакитних зросла, а лави «інчадос» помаранчево-чорних порідшали. І це при тому, що минулий період для команди Сьоміна важко назвати успішним.

За даними КМІС, динамівські фани переважно мешкають у Центральній (68% тамтешніх уболівальників небайдужі до Андрія Шевченка і компанії), а також Західній (51%) Україні. Трохи слабкіше «динаміки» представлені на Півдні (28%) і відносно негусто їх на Сході (12%).

Особиста справа: український уболівальник

У шанувальників «вибійників» усе з точністю до навпаки. Симпатиками команди Луческу вважають себе 58% усіх фанів, які проживають на Сході, і лише 13% жителів західних областей. Привертає до себе увагу той факт, що в теплих краях «Шахтар» поступається за популярністю «Динамо» - уболівальників чемпіона там на 6% менше, ніж шанувальників віце-чемпіона.

Примітно й те, що динамівські «збірники» користуються у вболівальників більшим авторитетом, ніж гірняцькі. У списку футболістів, які викликають у шанувальників футболу максимальну довіру та симпатію, попереду динамівці - форвард Андрій Шевченко (44,4%) і голкіпер Олександр Шовковський (31,3%). У їхнього одноклубника, вінгера Олега Гусєва, - 26,9%.

Рейтинги «шахтарів» нижчі - 10,2% у воротаря Андрія П’ятова, 9,5% - у захисника Ярослава Ракицького, 8,1% - у його колеги по амплуа Дмитра Чигринського. Шевченко, Шовковський, Гусєв, а також опорник Анатолій Тимощук, який виступає за «Баварію», і дніпропетровський атакуючий хав Євген Коноплянка склали п’ятірку майстрів, від яких шанувальники футболу очікують найвиразнішої гри на майбутньому Євро. Про те, що динамівський воротар «СаШо» опиниться поза грою через травму, учасники опитування тоді ще не знали.

Однак особисті симпатії не заважають уболівальникам об'єктивно оцінювати події. Показовими із цього погляду були відповіді на запитання про майбутнє чемпіонство (нагадаємо, що дослідження проводилися, коли доля першості ще не вирішилася). Отже, 56,6% заявили, що хотіли б бачити чемпіоном київське «Динамо», але в його спроможність посісти місце на верхівці п’єдесталу вірили 34,8%. А 50,7% пророкували чемпіонство «Шахтареві», при тому, що хотіли цього лише 36,5%.

У рамках дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, були опитані 1636 шанувальників футболу віком від 16 років, які проживають у 102 населених пунктах у всіх регіонах країни. Дослідження проводилося 21 квітня - 2 травня, похибка становить 2,5%.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Сергія Рахманіна «Особиста справа: український уболівальник». !zn

Читайте також:

Третина вболівальників підозрюють Ахметова в тиску на футбольних арбітрів

Більшість вболівальників вірять у готовність України прийняти Євро-2012

Українці не бажають поєднувати свій футбольний чемпіонат з російським, - опитування

ФІФА введе електронну систему взяття воріт після Євро-2012

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі