Австрієць здійснив рекордний стрибок із стратосфери (ВІДЕО)

Поділитися
© grindtv.com
Австрійський парашутист Фелікс Баумгартнер поставив світовий рекорд висоти вільного падіння, зробивши стрибок з висоти 39 кілометрів і благополучно приземлившись у пустелі в американському штаті Нью-Мексико.

Австрійський скайдайвер Фелікс Баумгартнер здійснив 14 жовтня стрибок з висоти понад 38 кілометрів над американським штатом Нью-Мексико.

43-річний австрієць Баумгартнер піднявся на висоту близько 38600 метрів у капсулі, прикріпленої до повітряної кулі. Під час падіння скайдайвер перевищив швидкість у 1100 кілометрів на годину. Весь політ зайняв менше десяти хвилин. Після благополучної посадки спортсмен був доставлений на вертольоті в аеропорт Розуелла.

Нинішній рекорд у цій категорії був поставлений 52 роки тому полковником американських ВПС Джо Кіттінгером, який вистрибнув з гондоли стратостата на висоті 31,3 кілометра.

Нова спроба поставити рекорд у висотному стрибку пов'язана з величезним ризиком. Основна небезпека полягає в розрідженості атмосфери на таких висотах. Багато попередніх спроб перевищити існуючий рекорд закінчувалися трагічно через розгерметизацію скафандра парашутиста.

Для Фелікса Баумгартнера інженери створили нову герметичну кабіну, у якій він перебуває до стрибка, а також нову модель висотного костюма, здатного витримати величезні перевантаження під час падіння.

Члени команди австрійського ентузіаста підкреслюють, що він йшов на рекорд не заради сенсації, а заради серйозного наукового результату.

Вони вважають, що успіх проекту Red Bull Stratos приведе до створення нових систем аварійної евакуації для швидкісних реактивних літаків. НАСА та ряд американських космічних компаній також з цікавістю стежать за цим проектом.

Дослідники не мають чіткого уявлення про те, що відбувається з тілом людини при подоланні звукового бар'єру, хоча відомі випадки, коли пілотам бойових літаків доводилося катапультуватися на надзвукових швидкостях.

Під час свого стрибка Фелікс Баумгартнер мав на собі кілька приладів для збору наукових даних. Зокрема, в його костюм було вбудовано автоматичний пристрій, який мав привести в дію стабілізуючий мікропарашут в разі виникнення некерованого штопора.

Підйом стратостата почався о 16:30 за Гринвічем і тривав близько трьох годин. Баумгартнер знаходився на постійному радіо- і відеозв'язку з центром управління, але єдиною людиною, якій дозволено говорити з ним, був полковник Кіттінгер, який є консультантом проекту. "Ми збираємося домогтися вашої мети і здійснення вашої мрії, Фелікс", - сказав Кіттінгер, проводжаючи ентузіаста в політ.

Раніше «стрибок з космосу» неодноразово відкладався через погодні умови. Тренувальний стрибок з висоти 29 кілометрів австрієць здійснив влітку 2012 року. !zn

Читайте також:

Австрійський парашутист стрибнув з висоти 29 кілометрів (ВІДЕО)

Колумбійський екстремал пролетів 10 кілометрів без парашута (відео)

Британський каскадер стрибнув без парашута з висоти 700 метрів (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі