У Швеції від гендерної рівності виграли чоловіки

Поділитися
В усіх рейтингах в галузі гендерної рівності Швеція завжди була на передньому краї. Однак і тут не все ідеально.

Хлопчиків завжди народжується більше, ніж дівчаток. Але вади розвитку, нездоровий спосіб життя чоловіків, тяжка праця та війни призводили до того, що навіть у молодших вікових групах жіночої статі було більше. Тепер, принаймні у Швеції, ситуація змінюється. Центральне статистичне бюро в Стокгольмі оголосило, що чисельність чоловіків і жінок у Швеції вперше зрівнялася.

Шведи вже 200 років не беруть участі у війнах. Працю в країні механізовано, автоматизовано та комп’ютеризовано. Чоловіки менше втомлюються. А жінки, як і раніше, несуть подвійне навантаження - на роботі і вдома. При цьому суспільство стимулює їх до кар’єрного росту. Молоді жінки, як показують дослідження, найбільш схильні до стресу. На це, зокрема, вказує звичка скреготіти зубами під час сну, на що страждають, за спостереженнями фахівців, здебільшого саме молоді жінки. «Скрегіт зубів може здатися безневинним, - кажуть вони, - але звичка призводить до раку та серцево-судинних захворювань. Статистика чітко показує, що здоров’я нації загалом поліпшилося, за винятком молодих жінок».

В усіх рейтингах в галузі гендерної рівності Швеція завжди була на передньому краї. Однак і тут не все ідеально. Відкрита наприкінці літа в Нобелівському музеї у Стокгольмі виставка, присвячена Марії Склодовській-Кюрі, свідчить не тільки про досягнення, а й труднощі і перешкоди, на які жінки наражалися й досі наражаються в науковій кар’єрі. Сто років тому дами не могли навіть мріяти про освіту. Сьогодні в університетах - жіноча більшість (62 відсотки). Однак серед професорів, навіть у Швеції, частка жінок не перевищує 20 відсотків. Виник навіть недобрий жарт, що швидше Ватикан почне масово призначати на посади єпископів жінок, ніж вони почнуть отримувати нобелівські премії в Стокгольмі.

Жінки у Швеції сьогодні частіше, ніж чоловіки, розпочинають свою власну справу, проте в складі правління та в наглядових радах дисбаланс такий самий, як і в професурі.

Професійна активність жінок змусила державу розширити для них соціальні пільги та забезпечення, щоб стимулювати народження дітей. Тепер у Швеції і найбільша зайнятість у Європі жінок на ринку праці, і один із найвищих природних приростів. Європейські фахівці закликають до впровадження шведської соціальної моделі повсюдно в ЄС, а якщо ні, то населення таких країн, як Німеччина, Італія та Польща, зменшиться в найближче століття на 20 відсотків.

Шведські жінки дедалі менше потребують підтримки з боку чоловіків, зростає відсоток самотніх матерів, причому таке рішення найчастіше - їхній власний вибір. Збільшилася кількість одностатевих шлюбів. Із травня 2009 року, коли вони стали можливі у Швеції, такою формою шлюбу скористалися 1300 жінок і 786 чоловіків, причому чимало з них заприсяглися в подружній вірності перед вівтарем. В одностатевих жіночих родинах більше дітей, власних чи адаптованих, ніж у гетеро­сексуальних.

Шведські жінки дедалі більше переймають чоловічу модель поведінки. Запеклих курців більше серед жінок, ніж серед чоловіків, і Швеція щодо цього - одна з небагатьох, якщо не єдина країна у світі. Кількість жінок-алкоголічок за останні десять років збільшилася вдвічі і перевищила 100 тисяч.

Реалізація гендерної рівності призвела до більшої сексуальної свободи жінок, тепер вони частіше ініціюють стосунки. Швеція - одна з небагатьох країн у Європі, де закон забороняє проституцію і карає осіб, які платять за секс. Закон не дуже ефективний, хоча й привів до зникнення повій на вулицях. Недавні дослідження підтвердили, що секс у Швеції продають, і більше це роб­лять чоловіки (серед чоловіків - 2 відсотки, серед жінок - 1,6), однак у чоловіків це трапляється епізодично. Попри утвердження у Швеції прав жінок, феміністсь­ка партія не може домогтися електоральної підтримки. Не допомог­ли навіть великі субсидії світових знаменитостей, що їх надають, серед інших, засновники легендарної групи ABBA. А також така видовищна акція, як публічне спалення 100 тис. крон, якою феміністки хотіли продемонструвати, наскільки багато витрачають жінки щохвилини через наявну ще нерівність статей. На останніх виборах вони отримали лише 0,4 відсотка голосів - ще менше, ніж чотири роки тому.

за матеріалами Polityka.pl

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі