Мамині уроки

Поділитися
Найчастіше ми не тільки ніколи не бачили, а й нічого не чули про жінок, котрі дали життя й виховали цих людей такими, якими ми їх знаємо.

13 травня в Україні відзначається День матері - одне з найбільш зворушливих свят року. В усіх нас є (або були) мами, і всіх нас вони чогось навчали. Чого саме?

Деяких знакових, на нашу думку, в житті країни людей (у політиці, мистецтві, спорті, літературі) DT.UA попросило відповістити на запитання: «Яких трьох найважливіших речей (уроків) навчила вас ваша мама?», а також надіслати її фотографію. Ми знаємо цих людей в обличчя і за результатами їхньої діяльності. Але найчастіше ми не тільки ніколи не бачили, а й нічого не чули про жінок, котрі дали життя й виховали цих людей такими, якими ми їх знаємо.

Хтось із тих, кого ми опитували, відгукнувся відразу, подякувавши за можливість сказати в цей день добрі слова про свою маму. Хтось відповів дуже стисло. Хоча в цьому випадку, на наш погляд, навіть найскупіші рядки багато говорять про людину.

У нашому списку, крім тих, хто відповів, були і Микола Азаров, Юлія Тимошенко, Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Родіон Киреєв, Арсеній Яценюк, Ліна Костенко, Віктор Пінчук та Дмитро Фірташ. Когось ми, незважаючи на всі зусилля, так і не змогли розшукати. Хтось не зміг відповісти на наше запитання з об’єктивних причин. А хтось не знайшов часу на це на позір просте запитання. Відповідь була приблизно така: «В країні тепер стільки всього й різного відбувається, що переключатися на такі запитання немає можливості!» Так, відбувається. Відбувалося й відбуватиметься. І часто - зі знаком «мінус», особливо коли не мати звички робити висновки з даних нам уроків. А перші з них, як відомо, ми отримали від наших мам…

Юрій Андрухович, поет, прозаїк, перекладач

Моя мама Анна (саме Анна, вона ображається, коли її називають Ганною) Степанівна Андрухович, дівоче прізвище Мороз, навчила мене кількох речей, без яких я був би, напевно, трохи іншою людиною. Якщо говорити про три найважливіші з них, то це:

1. Вона навчила мене кількох українських народних пісень, чомусь переважно закарпатських, хоч ми ніби й не закарпатського походження. Наприклад - «Ой, на горі білий камінь», «Чому-с до ня не приходив», «Ой, Романе, Романочку»...

2. Вона навчила мене плавати кролем і брасом, коли ми з нею вперше поїхали на море - це був, якщо не помиляюся, 1966 рік...

3. Вона навчила мене грати в карти у підкидного дурня - ця гра в моєму теперішньому житті особливого значення не має, але я завжди із внутрішнім трепетом згадую наші турніри із сусідами та друзями літнього дня на березі річки.

А якщо серйозно, то головне не в тому, чи вона мене чогось навчила, а в тому, що дала мені життя. Хоч і страшенно хвилювалася, що я народився 13-го, і моя доля може скластися нещасливо.

За освітою вона інженер-економіст, усе життя пропрацювала у плановому відділі обласного та міського комунгоспів.

Олег Блохін, футболіст, тренер

2. Мама - справжній боєць. За всієї своєї м’якості вона завжди своїм прикладом показувала, що не можна коритися несправедливості, хамству. І в нас у сім’ї всі такі, із загостреним почуттям справедливості, з бунтарським духом - і тато, і дружина моя, і навіть дочка Марічка. І я, мабуть, лише з роками зрозумів, що це саме від батьків перейняв готовність за необхідності йти проти вітру. Навіть коли все навколо складається нібито проти тебе.

3. І ще, чого навчила мама, - любов до України. Це теж у нас родинне. І вишиванки, і Ліна Костенко на полицях... У нас усе те було і в радянські часи. Але це й дуже внутрішнє, дуже інтимне почуття, що ти невипадково народився саме тут. І це твоя відповідальність - зробити так, щоб тут краще жилося.

Олег Тягнибок, лідер ВО «Свобода»

Мама - Богдана Артемівна Тягнибок, фармацевт.

1. У нашій родині завжди культивувалися національні та християнські цінності, цього мене й учила моя мама передусім.

2. А ще мама з дитинства привчала нас до чистоти, охайності та дисциплінованості.

3. І, звичайно, поваги і любові до жінок.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі