Хіджаб свободи, або Жінка в ісламі

Поділитися
Жінка в хіджабі (канонічний одяг мусульманки, який укриває все тіло, крім обличчя, кистей рук і ступень) викликає у більшості українців або ворожість, або почуття жалості...

Жінка в хіджабі (канонічний одяг мусульманки, який укриває все тіло, крім обличчя, кистей рук і ступень) викликає у більшості українців або ворожість, або почуття жалості. Справді, у пострадянських країнах, як і на Заході, іслам вважається символом жорсткої субординації жінки у стосунках із чоловіком. Чи справедливе таке судження?

Мусульманське суспільство споконвіку було патріархальним, як, утім, і християнське: чоловіки очолювали держави і були головними в сім’ї. Верховенство чоловіка над жінкою обгрунтовувалося принципами сповідуваної релігії, причому як в ісламі, так і в християнстві. Однак це верховенство не повинно було означати обмеження прав і можливостей жінки, відповідно до, знову ж таки, релігійних догматів.

Становище представниць прекрасної статі в сучасному мусульманському суспільстві досить суперечливе: в арабських країнах існують деякі законодавчі й узвичаєні заборони для жінок на речі, доступні чоловікам. Соціальні ролі та функції жінок і чоловіків теж різняться. Чи так це насправді і якщо так, то наскільки правильно з погляду ісламу — однієї з трьох світових релігій?

Погляд слов’янської мусульманки

Ганна Васильєва прийняла іслам вісім років тому, коли їй було 17. Українка за походженням, Ганна народилася в Казахстані. Жила там недовго, але встигла зацікавитися культурою та релігією мусульман. Під час навчання в університеті (Ганна лінгвіст за освітою) цікавість до ісламу посилювалася в міру того, як вона дедалі більше дізнавалася про цю релігію: «В якийсь момент я зрозуміла, що іслам — це те, що мені потрібно, те, що я шукала все життя».

Зараз Ганна в щасливому заміжжі, має сина і чекає ще одну дитину. Живе, як сама каже, «на дві країни» — в Україні і на батьківщині чоловіка в Єгипті.

— Я живу в мусульманському середовищі і бачу істинне ставлення до жінки: її ніяк не обмежують у правах і можливостях. Є, щоправда, деякі арабські країни, де закон не дозволяє жінці, наприклад, водити машину, — розповідає Ганна. Подібні явища, на її думку, зумовлені хибним розумінням релігії. — Адже зараз не можна, на жаль, сказати, що якась країна є взірцем ісламської держави: скрізь є свої відхилення від шаріату (мусульманського права), культурні відмінності.

Позиція істинного ісламу

Роз’яснити особливості становища жінки в ісламі погодився імам Ісламського громадського культурного центру м. Києва, аспірант ісламських наук, експерт з ісламських богословських питань шейх Імад Абу Аль-Рубб.

— Шейху Імаде, як змінилася роль жінки в суспільстві з приходом ісламу?

— Від початку Бог створив чоловіка і жінку рівними, вони жили у взаємоповазі, народжували дітей. Усі пророки, ще до Мухаммеда, шанували жінок. Зате в Давній Греції, Римі, Індії та інших державах до них ставилися як до рабів. У середньовічній Європі точилися богословські суперечки: є у жінки душа чи ні.

У доісламські часи в арабських країнах до жінки ставилися шанобливо, чоловіки були відповідальні за свою сім’ю. Але в силу особливостей історичної епохи, тогочасних обставин (чоловіки були кочівниками, мисливцями, мало часу проводили вдома) вони не хотіли, щоб у сім’ї народжувалися дівчатка. Нерідко дівчаток ховали живцем у віці п’яти років — дуже жорстоке явище. Так було до ісламу. Коли прийшов пророк Мухаммед, він сказав, що вбивство дівчаток — дуже великий гріх. Не повинно бути різниці між юнаками та дівчатами.

— Як пророк Мухаммед, котрий є прикладом для всіх мусульман, ставився до жінок?

— Пророк, який ріс без матері (вона померла, коли Мухаммеду було шість років), дуже шанобливо ставився до своєї першої дружини Хадіджі та дітей — вони виростили трьох дочок. Їхня сім’я була зразковою: разом займалися господарством, разом виконували домашню роботу і вели справи. Пророк Мухаммед сказав золоті слова, котрі свідчать про те, як треба шанувати жінку. Він проголосив: немає людини кращої за ту, яка добре ставиться до своєї сім’ї. Жінка, за словами пророка, — мов скло, яке можна легко розбити, тому до неї треба ставитися дуже бережно. А той, хто народить і гідно виховає трьох дочок, згідно з Кораном, увійде в рай.

— Який правовий статус має жінка в сучасному ісламському суспільстві?

— Жінка в ісламі посідає важливе місце стосовно Бога і суспільства в цілому. На неї дивляться як на коштовність, яка потребує турботи і дбайливого ставлення. Чоловік і жінка, згідно з ісламом, є рівними, що дає їм усі відповідні права — це захист життя, честі, майна та гідності. Ці права є недоторканними, не утискаються і не заперечуються. Але іслам установлює певні відмінності між чоловіком і жінкою в деяких правах і обов’язках. Чоловік — глава і годувальник сім’ї, він відповідає за її фінансове та матеріальне забезпечення. Жінка — хранителька домашнього вогнища, турботлива мати і дружина.

— Чи може мусульманська жінка працювати і сама вибирати для себе вид діяльності?

— Так, жінка сама вибирає, працювати їй чи ні: адже чоловік зобов’язаний її забезпечити всім необхідним, а займатися улюбленою справою вона може для власного задоволення й особистісного розвитку. Але найголовнішою для жінки має бути роль матері та дружини. Є сфери діяльності, які їй не дозволені — це чоловічі види робіт, пов’язані з фізичними навантаженнями, тобто шкідливі для тіла, і робота в місцях, які можуть зашкодити душі, наприклад розважальні заклади на кшталт казино. Згідно з ісламом, жінка — людина, а не товар. У сучасних країнах, у тому числі європейських, ми спостерігаємо абсолютно хибне сприйняття жінки, що не відповідає принципам жодної релігії.

— Чому мусульманські жінки мусять носити хіджаб?

— По-перше, хіджаб — це одяг не лише мусульманок. Марія, мати Ісуса, також носила хіджаб (покривало), те саме стосується християнських черниць нашого часу. Тому дивно, що про хіджаб завжди запитують лише в мусульман, тоді як він є канонічною традицією також іудаїзму і християнства. По-друге, згідно з ісламом, носити хіджаб жінок зобов’язав Бог. Ви запитаєте, чому ж чоловікові не сказано носити хіджаб? Річ у тім, що Бог створив жінку кращою, ніж чоловіка. А чоловік, коли дивиться на жінку, повинен бачити не лише її зовнішню красу, а й красу її душі, характеру. Саме так він повинен вибирати собі дружину. Іслам стверджує, що жінки заслуговують на повагу незалежно від зовнішності та віку, але залежно від її особистих рис, внутрішньої краси.

— Чим відрізняється життя мусульманок в Україні і в арабських країнах?

— І в арабському світі, і в українському середовищі є свої позитивні та негативні явища. Звісно, мусульманці легше жити, дотримуючи всіх приписів віри, в ісламському суспільстві. Але, з іншого боку, в арабських країнах є велика проблема з дотриманням соціальних прав жінок: багато батьків, чоловіків вважають, що жінка повинна сидіти вдома, не турбуючись про свою освіту і роботу. Це народні традиції, котрі не мають стосунку до ісламу. Тому жінки-мусульманки краще почуваються в європейських країнах (у тому числі й в Україні), де вони можуть учитися і працювати собі на благо. Але й тут є речі, які можуть зашкодити жінці: це акцент на її зовнішності та матеріальній заможності, а не на душевних і розумових рисах. Європа каже про гендерну рівність, але я був дуже здивований тим, що в громадському транспорті чоловіки не поступаються місцем жінкам. В ісламських державах навіть дуже літній чоловік поступиться своїм місцем дівчині, це показник загальної культури. Крім того, в арабських країнах жінка з віком користується дедалі більшою повагою, на відміну від західних, де цінують молодість і гарну зовнішність.

— У кількох мусульманських країнах закон забороняє жінці деякі речі, дозволені чоловікам. Наприклад, у Саудівській Аравії вона не може водити авто. Чи правильно це, згідно з ісламом?

— Як ми вже сказали, іслам стверджує рівність чоловіків і жінок. Але річ у тім, що серед мусульман є ті, хто розуміє іслам і дотримується усіх його законів (у тому числі поважне ставлення до жінки. — Авт.), і ті, хто відійшов від ісламу. Обмеження прав жінок зумовлене хибним розумінням ісламу.

— Чим пояснюється те, що іслам схвалює полігамію (мусульманин може мати чотирьох дружин)?

— Перш ніж відповісти на ваше запитання, хочу зауважити, що в мусульманському світі менш як 10 відсотків чоловіків мають більше ніж одну дружину. Причому перша дружина сама вирішує, дозволяти своєму чоловікові брати другу чи ні: якщо вона не згодна з його рішенням одружитися вдруге, то може подати на розлучення. Чому іслам дозволяє полігамні шлюби? Є кілька причин. Жіночі сексуальні та фізіологічні особливості відрізняються від чоловічих, унаслідок чого можуть виникати певні проблеми у стосунках між представниками двох статей у шлюбі. У більшості країн кількість жіночого населення перевищує чоловіче — через що виникають демографічні проблеми, адже частина жіночого населення просто не зможе створити сім’ю. Це тільки кілька логічних аргументів на захист полігамії. Але, як я вже сказав, це явище не настільки поширене в ісламському світі, як багато хто собі уявляє.

— Який ідеал жінки-мусульманки?

— Сповідуючи іслам, вона повинна правильно розуміти його і дотримуватися всіх законів своєї віри.

* * *

«Проблема полягає в тому, що ми далекі від істинного розуміння, заснованого на першоджерелах ісламу — Священному Корані і чистій сунні пророка. Деякі книги містять безліч суджень, які іноді виходять за межі достовірного і чіпляються за хитке й необгрунтоване, з метою обгрунтувати ті погляди, які влаштовують їхніх авторів у контексті певної епохи чи суспільства, — пише Мустафа Мухаммад Ат-Таххан у своїй книзі «Жінка на шляху Поклику». — Все це призвело до значних відхилень, причому як у бік ускладнення, так і в бік спрощення продиктованого ісламом».

Якщо й виникає в мусульманському суспільстві неправильне ставлення чоловіка до жінки, то це проблема не ісламу, а хибного розуміння ісламу. Про це мусять пам’ятати ті, хто складає свою думку про цю релігію і, звісно ж, ті, хто її сповідує.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі