ЯКЩО РОЗЛИЛАСЯ РТУТЬ

Поділитися
Різні лиха звалюються на нас цілком несподівано. Але в будь-якому випадку, що б не сталося, слід тверезо та швидко оцінити ситуацію, що склалася, прийняти правильне рішення...

Різні лиха звалюються на нас цілком несподівано. Але в будь-якому випадку, що б не сталося, слід тверезо та швидко оцінити ситуацію, що склалася, прийняти правильне рішення. Зі шкільної лави ми чули про те, як надати першу медичну допомогу людині, яка зазнала травми або ледь не потонула, як поводитися при пожежі. Знаємо також, що отруєння ртуттю небезпечне для життя. Але в чому саме полягає його небезпечність і що робити, якщо, приміром, хтось із домочадців розбив градусника, — про це маємо лише приблизне уявлення.

Ртуть є однією з надзвичайно небезпечних для людини речовин. Якщо протягом тривалого часу вдихати випари навіть малої кількості цієї рідини, виникає ризик хронічного отруєння. Його ознаки: загальне нездужання, зниження працездатності, швидка стомлюваність, погіршення пам’яті, нудота, головний біль. В окремих випадках можливі катаральні прояви з боку верхніх дихальних шляхів, кровоточивість ясен, розлад шлунку. Але такі симптоми можуть проявлятися не відразу, а лише через деякий час. Врешті-решт ртутне отруєння уражає нервову систему та нирки. Тому, якщо ви розбили градусника, передовсім виведіть із забрудненого приміщення людей і прочиніть вікна. Але не допускайте протягу, інакше кульки ртуті розлетяться по всій кімнаті, багато з них розіб’ється у дрібний ртутний пил, що осяде на стінах і меблях.

Для захисту органів дихання одягніть вологу марлеву пов’язку. Прибираючи ртуть, захистіть руки гумовими рукавичками. Ртутні горошини найзручніше збирати спринцівкою у скляну банку з розчином двох грамів перманганату калію на 1 літр води. Дрібні кульки краще змітати щіточкою на лист паперу. Після цього банку щільно закрийте кришкою. Ні в якому разі не збирайте ртуть пилососом і не викидайте в сміттєпровід або каналізацію.

Тепер, аби знешкодити всі, аж до найменшої, непомітної оку частинки, потрібно здійснити дезінфекцію. Забруднені місця слід змочити мильно-содовим розчином (400 грамів мила та 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином перманганату калію (20 грамів на 10 літрів води).

Після обробки помешкання слід зачинити та провітрювати протягом трьох діб. При цьому температура в ньому не повинна бути нижчою за 20оС. Якщо ртуть потрапила на одяг, спочатку промийте його в холодній воді протягом 30 хвилин, потім ще 30 хвилин — у мильно-содовому розчині при температурі 70—80оС, після цього — ще 20 хвилин при такій самій температурі в лужному розчині, і далі знову в холодній воді. Підошви взуття протріть розчином марганцівки.

Останнім часом дітям до рук досить часто потрапляють небезпечні хімічні речовини. Іграшкою нерідко виявляється і ртуть, причому її кількість може значно перевищувати ту, що міститься в градуснику. Тому будьте уважні. Якщо виявите десь небезпечні речовини, терміново повідомте про це місцеві органи з питань надзвичайних ситуацій і цивільної оборони населення або ж міліцію.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі