Час покоління «Z»

Поділитися
Вимальовується не дуже оптимістична картина найближчого майбутнього українського суспільства.

Україні скоро виповнюється 21 рік. Її ровесники - молоді українці, яких прийнято у світовій соціології та демографії називати поколінням «Z», разом із представниками старшого покоління «Y» уже почали брати участь у створенні покоління «Альфа» - тих, хто народився після 2010 року. Щоб зрозуміти, яке майбутнє в цих людей, а отже, держави в цілому, треба мати уявлення про їхні життєві плани, погляди й цінності. Співробітники Інституту Горшеніна, у період з 5 по 15 березня 2012 року в усіх областях України, а також у Криму та місті Києві, опитали півтори тисячі респондентів віком від 16 до 21 року. І ось які результати вони отримали.

Як і слід було сподіватися, у житті молодого покоління українців значну частину часу займають комп’ютер та Інтернет. Користуватися цими благами сучасної цивілізації подобається 42% опитаних. Постійно (щодня) Всесвітню мережу відвідують 70,7%, кілька разів на тиждень - 20,4, кілька разів на місяць - 4,3%. Що ж шукають там молоді українці? Згідно з результатами опитування, Інтернет для більшості респондентів (69,4%) є улюбленим джерелом інформації. Крім цього, Мережу найчастіше використовують для роботи та навчання (61,1%), спілкування (45,9%), прослуховування музики та перегляду фільмів (39,9%). В онлайн-ігри грають трохи більш як чверть опитаних, а роблять покупки через Інтернет понад 8% молодих людей.

Ще одна вагома причина популярності Всесвітнього павутиння серед молодих українців - потреба віртуального спілкування в соціальних мережах. Щодня ними користуються 55,1% респондентів, кілька разів на тиждень - 26,9, кілька разів на місяць - 8,1%. Зовсім не використовують соціальні мережі 7% юнаків і
дівчат.

Слід зазначити, що деякі результати опитування вказують на те, що серед української молоді прогресує новий вид залежності від Інтернету. Так, цілих 32,6% опитаних не уявляють собі життя без нього. Відсутністю інтернет-залежності можуть похвалитися тільки 13,6%. А от без соціальних мереж точно не можуть обійтися 23,3% дівчат і 18,5% юнаків. Найбільше тих, «хто підсів» на віртуальне спілкування, спостерігається серед представниць прекрасної статі. Так, обійтися без нього легко можуть 30,8% хлопців, а серед дівчат тільки 20,6.

Проте експерт Інституту Горшеніна Марина Ткаченко вважає, що драматизувати ситуацію з інтернет-залежністю поки що не варто, оскільки, як показують результати дослідження, найпопулярнішим дозвіллям молоді і далі залишаються зустрічі з друзями. «Такому виду дозвілля з усіх перелічених вище віддають перевагу 76,9% респондентів. Причому, як у старі добрі часи, місцем таких зустрічей найчастіше стає вулиця (34,2%), рідше - кафе (23,1%), клуби та дискотеки (21,1%). При цьому 77,6% молодих людей зазначили, що мають справжнього друга чи подругу, з якими вони діляться своїми секретами», - пояснює вона.

Та над чим справді слід замислитися українцям, то це над досить високим (9,2) відсотком опитаних молодих людей, які призналися, що пробували наркотики. Якщо додати до цієї цифри ще й тих, хто відмовився від відповіді, то кількість тих, хто не заперечує, що бодай раз пробував наркотики, досягає 11,3%. «Це навіть не кожен десятий, а кожен дев’ятий, - коментує Марина Ткаченко. - Причому результати опитування починають здаватися ще тривожнішими після врахування вікової динаміки. Так, серед 16-17-річних частка тих, хто не відповів «ні» на запитання про наявність досвіду вживання наркотиків, становила 6,7%, але вже серед 18-19-річних ця частка зросла до 12,8%, що означає більше, ніж кожен восьмий, а серед 20-21-річних - до 14,6%, що означає більше, ніж кожен сьомий».

Виходячи з цього, тижневик «Коментарі», який став ініціатором проведення даного опитування, зробив висновок, що кожен десятий українець не доживе до 35-ти. Підставою для такого песимістичного висновку, крім невтішних статистичних даних, стало коротке життя наркоманів, котрі, як правило, не доживають до старості. За даними ЮНІСЕФ, за останні п’ять років рівень наркоманії серед молоді в Україні зріс у шість-вісім разів. Ця статистика шокує! Наша влада, демонструючи активну роботу у сфері боротьби з тютюнопалінням, чомусь не діє там, де йдеться про наркоепідемії. Причому найбільш неблагополучна ситуація, згідно з дослідженням Інституту Горшеніна, спостерігається саме в Києві, де на сьогодні найбільше студентської молоді.

Не набагато оптимістичніші справи й з алкогольною залежністю. Так, за даними опитування, кожен третій серед 16-річних респондентів п’є горілку. Щоправда, результати дослідження також показали, що в молоді відбулася певна зміна смакових уподобань, оскільки поступово почав зростати відсоток тих, хто вживає тільки слабоалкогольні напої - пиво, ром-колу тощо.

Якщо до всіх перелічених вище проблем додати ще й те, що представники покоління «Z» не надто переймаються читанням літератури (тільки кожен десятий полюбляє проводити дозвілля за книжкою), заняттями спортом, мистецтвом, відвідуванням театрів і музеїв, то вимальовується не дуже оптимістична картина найближчого майбутнього українського суспільства. При цьому молоді люди висловлюють бажання народжувати дітей, причому в офіційному шлюбі, на підтримку якого висловилися 82% опитаних дівчат і близько 77% юнаків.

На запитання, скільки дітей повинно бути у звичайній сім’ї, серед тих респондентів, які не мали труднощів із відповіддю, 15,9% сказали «одна дитина», 68,3 - «двоє дітей», 14 - «троє дітей» і 1,8% - «четверо дітей або більше».

«Якщо вирахувати середнє, вийде навіть трохи більше двох дітей на одну сім’ю. Що дає надію на поліпшення демографічної ситуації в країні», - резюмувала Марина Ткаченко. Водночас молоді люди, порівняно з представниками старшого покоління, почали більше пишатися тим, що є громадянами України. Таких виявилося практично дві третини серед загальної кількості опитаних. Хочеться вірити, що з віком ставлення до своєї країни в молодого покоління українців не зміниться.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі