УПЦ (МП) готує зміни до свого статуту

Поділитися
Українська православна церква (у канонічному підпорядкуванні Московському патріархату) заснувала комісію, яка готуватиме пропозиції щодо внесення змін до статуту УПЦ (МП).

Українська православна церква (у канонічному підпорядкуванні Московському патріархату) заснувала комісію, яка готуватиме пропозиції щодо внесення змін до статуту УПЦ (МП).

Як повідомило агентству «Інтерфакс-Україна» джерело в УПЦ (МП), рішення про створення комісії, ухвалене на засіданні Священного синоду
26 січня, було неоднозначно сприйняте ієрархами церкви.

«Проект цього рішення (про створення комісії. - ІФ) виносився ще на синод, який проходив під керівництвом митрополита Володимира (Сабодана, предстоятеля УПЦ (МП). - ІФ). Проте тоді це рішення з якихось причин ухвалене не було», - сказало джерело.

Співрозмовник агентства також підкреслив, що саме рішення ще не означає ухвалення змін до статуту УПЦ.

«Таке рішення може ухвалити тільки Архієрейський собор на підставі пропозицій комісії», - пояснили в УПЦ.

Згідно з протоколами засідання Священного синоду, опублікованими офіційним сайтом УПЦ, до складу комісії, яка розроблятиме проект змін до статуту, ввійшли 18 ієрархів. Очолив комісію митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон.

За інформацією українських ЗМІ, у середовищі ієрархів УПЦ (МП) значна кількість прихильників відмови від частини автономних прав, зафіксованих у статуті ще на початку 1990-х років.

На засіданні синоду в четвер головував найстарший за хіротонією митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (Саввін) через хворобу митрополита Володимира. Засідання синоду проходило в закритому режимі.

Синод також скасував раніше створену комісію з трьох архієреїв, які під час хвороби митрополита Володимира колегіально управляли Київською єпархією. Цю функцію тимчасово передано намісникові Києво-Печерської лаври мит­рополиту Вишгородському та Чорнобильському Павлу (Лебедю).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі