СБУ встановила імена 14 тисяч похованих у Биківні

Поділитися
Про це у четвер напередодні державних заходів до Дня пам’яті жертв політичних репресій, який відзначатиметься 17 травня, повідомили в рамках громадських слухань «Трагедія Биківні: як це було», передає прес-центр СБУ...

Про це у четвер напередодні державних заходів до Дня пам’яті жертв політичних репресій, який відзначатиметься 17 травня, повідомили в рамках громадських слухань «Трагедія Биківні: як це було», передає прес-центр СБУ.

Служба безпеки України на даний момент встановила прізвища 14191 людини — усім їм було винесено вироки в Києві і всі вони поховані в Биківні, чому знайдено документальні архівні підтвердження.

«Ми стверджуємо, що вибір місця під масові поховання в Биківні — не випадок, а сплановані дії», — зазначив співробітник Галузевого державного архіву СБУ доктор історичних наук, професор Василь Даниленко.

У 1936 році тут було створено спецоб’єкт, який суворо охоронявся військами НКВС, а вже 20 березня 1937 року президією Київської міської ради о другій годині ночі було ухвалено таємну постанову про відведення землі для спеціальних потреб. Ця земля стала місцем поховань для розстріляних у Києві за рішенням судів і позасудових органів. Вироки виконувалися в підвалах приміщення Київського обласного управління НКВС (нині там розміщується Український інститут національної пам’яті, вул. Липська, 16), звідки тіла вночі вивозили в Биківню. А перед війною заарештованих знищували безпосередньо біля виритих у лісі ям.

Сьогодні виявлено 18 місць поховань жертв масових політичних репресій 1937—1941 років, зокрема місце, на якому згодом було побудовано Центральний універмаг у Хмельницькому, парк культури і відпочинку у Вінниці, 9-й кілометр Запорізького шосе, центральне міське кладовище в Сумах.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі