Спинити наступ на свободу слова!

Поділитися
Спільна заява Національної спілк журналістів України, Комісії з журналістської етики та Незалежної медіапрофспілки.

Спільна заява Національної спілки журналістів України, Комісії з журналістської етики та Незалежної медіапрофспілки

Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики, Незалежна медіапрофспілка України закликають журналістську спільноту, громадські об’єднання виступити єдиним фронтом з вимогою відхилити законопроект №11013, який є підступним ударом по свободі слова.

Із 2001 року за поширення недостовірної інформації передбачено цивільно-правову відповідальність, тобто відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Цим Україна виконала зобов’язання, взяті на себе при вступі до Ради Європи. Таке рішення віталося ПАРЄ, а також Комітетом ООН з прав людини. Навіть у Кримінальному кодексі 1960 року наклеп та образа вважалися злочинами, що не становили великої суспільної небезпеки, а відповідно до рішення Європейського суду з прав людини кримінальне звинувачення у наклепі та судовий розгляд має «охолоджувальний ефект» для свободи висловлення поглядів.

ОБСЄ, яка проводить кампанію з декриміналізації відповідальності за висловлювання, ставила Україну за приклад того, що з 2001 року, часу прийняття змін до Кримінального кодексу, не збільшується кількості випадків поширення недостовірної інформації. Про це свідчить і практика українських судів. На думку визнаних фахівців права, Україна має достатньо можливостей для ефективного захисту прав особи, постраждалої від поширення про неї недостовірної інформації. Застосування кримінальної відповідальності не може здійснюватися довільно на основі емоцій.

Особливе занепокоєння цей законопроект викликає за відсутності незалежних судів, демонстративного нехтування законами з боку влади. Ми пам’ятаємо про намагання заборонити критику уряду, тепер намагаються запроторити за ґрати тих, хто веде реальні журналістські розслідування і поширює неприємні для влади факти. Ці норми спрямовані не тільки проти журналістів, а й проти громадських діячів і всіх тих, хто висловить невдоволення політикою влади в офісі, на вулиці, на своїй сторінці в соціальних мережах. За цим законопроектом будь-хто з громадян може стати кримінальним злочинцем за висловлені сумніви в якості дешевої капусти.

Мавпування законодавчої практики Російської Федерації, що засуджується ОБСЄ і Радою Європи, неприпустиме для незалежної держави, яка планує найближчим часом головувати в ОБСЄ. «2001 року Україна була однією з перших країн у регіоні ОБСЄ, що скасувала кримінальну відповідальність за наклеп. І завдяки цій важливій реформі Україна досягла репутації одного з найбільш ліберальних правових середовищ для медіа в регіоні», - заявила представник ОБСЄ 19 вересня 2012 року.

Очікуємо, що рішення Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів від 19 вересня 2012 року з рекомендацією відхилити законопроект №11013 підтримають фракції Партії регіонів, КПУ, Народної партії, і законопроект буде знято з розгляду.

У разі відсутності такого рішення фракцій вимагаємо від глави адміністрації президента України Сергія Льовочкіна направити на експертизу до Генерального директорату Ради Європи з прав людини та верховенства права проект закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини») (реєстраційний номер 11013) на предмет відповідності цього законопроекту стандартам Ради Європи.

Вимагаємо від голови Верховної Ради України та керівників фракцій Партії регіонів, КПУ, Народної партії відхилити цей законопроект і оголосити про це публічно або принаймні не розглядати його до отримання висновку Ради Європи.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі