Визначено забруднення води в районі корабельних аварій у Керченській протоці

Поділитися
Вода у Керченській протоці є відносно чистою. Такі результати експертизи води і донних осадів в мі...

Вода у Керченській протоці є відносно чистою. Такі результати експертизи води і донних осадів в місцях торішніх корабельних аварій у протоці, проведеної фахівцями Південного науково-дослідного інституту рибальства й океанографії (ПівденНДРО) на замовлення «Дзеркала тижня».

У місці загибелі сухогруза «Вольногорск» зафіксовано незначне перевищення норми концентрації нафто — й вуглеводнів у воді. Проте, там же учені виявили найбільшу концентрацію смол в донних відкладеннях. У кормової частини затонулої «Волгонефти» виявлено перевищення рівня забруднення донних відкладень нафтопродуктами.

Також в донних осадах в районі дослідження експерти виявили щільні утворення сірки у вигляді кристалів діаметром від 0,4 до 1,8 сантиметрів. На думку учених, це спростовує всі роздуми чиновників про інертність і нешкідливість затонулої сірки.

Крім того, фахівці ПівденНДРО повідомили, що порівняно з 2007 роком біомаса бентосу (організмів, що мешкають на морському дні) зменшилася в 27 разів. Ці тварини є важливою ланкою в екологічному ланцюжку, оскільки належать до кормових для риб, що тут мешкають.

Суперечки про те, наскільки небезпечно або безпечно для всього живого знаходитися в районі трагедії, могли б вирішити дані постійного моніторингу, проте він до цих пір не фінансується державою.

«На три роки був розписаний цей план дій, але досі фінансування цієї програми не почалося», — повідомив «ДТ» завлабораторією ПівденНДРО Олег Петренко, додавши, що вчені намагаються здійснювати моніторинг власними силами.

Тим часом, ліквідація наслідків розливу нафти продовжується до цих пір. З кінця квітня на острові Тузла знову працюють бійці МНС. Як і пророкували екологи, з потеплінням із дна почав підніматися затонулий взимку мазут. Очікується, що утилізація зібраної піщано-мазутної суміші в Керченському порту протриває все літо. На сьогодні утилізовано близько 1000 тонн суміші, а зібрано — близько 5000 тонн.

Докладніше читайте у статті Валентини Самар і Дмитра Низового «Сіра зона Керченської протоки» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі