«Не станьте шлеперами!»

Поділитися
2011 рік у цитатах. Вибране.

Складно оцінити політичні процеси, коли ти є їх співучасником. Завжди зберігається суб’єктивність. Колись історики підберуть правильні фрази, щоб точно охарактеризувати те, що відбувається тут і тепер. Але емоцій та відчуттів реальних діючих гравців не зможе змінити жоден піарник і жоден історик. Глибинні, природні емоції політичних діячів ні-ні та й прошивають глянсовий текст прилизаних і погоджених прес-релізів. Ця добірка цитат - далеко не вичерпна збірка яскравих фраз року. Це спроба визначити основні тренди, викладені у найбільш зрозумілій формі, - проблеми і виклики 2011 року вустами тих, хто є глашатаями змін у країні.

На рейках реформ

«Коли ми плануємо щось або говоримо, головне - щоб ми шлеперами не стали, як деякі з наших попередників».

Віктор Янукович, президент України, під час засідання Комітету економічних реформ сформулював категоричний імператив влади. «Шлепер» - блатним жаргоном означає «вагонний злодій». Вислів президента - глибоко зневажливий, оскільки в кримінальній ієрархії «шлепер» - одна з нижчих злодійських каст.

Cамобичування

«З такими гальмівними чиновниками в України немає шансів вийти на європейський рівень».

«Залякане, дезорієнтоване суспільство не має сил жити краще».

Микола Азаров, прем’єр-міністр України, на Національних зборах Партії регіонів заявив, що для здійснення реформ потрібно поліпшити інформаційну політику.

Прогноз із діагнозом

«Часом здається, що такі чудові дні дарує нам природа як компенсацію за той безлад, беззаконня та несправедливість, які відбуваються в нашій країні».

Людмила Савченко, ведуча метеорологічних прогнозів, у прямому ефірі Національного радіо пов’язала погоду з політичною ситуацією. Після ефіру Нац­радіо відмовилося від прямих включень із Укргідромет­центру.

…І ім’я їм легіон

«Тільки правоохоронні органи повинні пам’ятати, що кошти для них закінчуються. І президент не буде ризикувати долею українського народу і 13 млн. пенсіонерів, працівників освіти та медицини заради 50 тис. або 100 тис. бариг і хабарників... Тим більше в погонах».

Борис Колєсніков, віце-прем’єр-міністр, на прес-конфе­ренції за підсумками економічних реформ дав оцінку особовому складу правоохоронних органів України.

Рольові ігри

«Справді, нам незручно в цій більшості. Чесно кажучи, почуваємося як черниця в борделі».

Євген Царьков, депутат від КПУ, доступно пояснив, ким у цей час є Комуністична партія у складі урядової коаліції й на яких принципах будується робота влади.

Знайшов чим здивувати

«Що стосується життя в тюрмі, то воно набагато чесніше, ніж на волі».

Юрій Луценко, екс-міністр МВС, дав інтерв’ю зі стін СІЗО.

Коли людина своїм розумом піднімається вище Байкової гори…

«Людина, котра єдина з усього уряду не вимагає за державні гроші ділянку на Байковому цвинтарі, оскільки має там сімейну вже 150 років, нічого в Києві не боїться».

Дмитро Табачник, міністр освіти України, стверджує, що коріння на Байковому позбавляє страхів про відставку.

Не забувати про дрібниці

«Очікуємо 8000 делегатів. Будемо розповідати, що у своїх місцевих радах потрібно не тільки землю дерибанити, а й вирішувати соціальні питання».

Василь Рибак, перший заступник голови Партії регіонів, чітко сформулював мету проведення з’їзду депутатів місцевих рад від ПР.

Благословіть АвтоЗАЗ, владико!

«Покажіть мені досягнення України! Хай зробить Україна хорошу машину, і ми будемо їздити!»

Архієпископ Павло пояснив, чому він як намісник Києво-Пе­черської лаври дозволяє собі їзди­ти в розкішному лімузині «Мерседес».

Корупціонери гикати перестали

«Ми сьогодні налякали корупціонерів».

Віктор Янукович про результати засідання Національного антикорупційного комітету.

Із шурфами було простіше…

«Це було так - чітко, однозначно було сказано: рекету не буде. Причому так - два дні. Через два дні хтось попадеться, не понесе ноги - закопаємо. На цьому все закінчилося».

Віктор Янукович розповів про своє розуміння боротьби з рекетом і його сучасною реінкарнацією - рейдерством, пославшись на досвід часів губернаторства в Донецькій області.

Боротьба з трофеями

«Це дуже м’яке слово - рейдери, я б це назвав бандитизмом, коли відбирається в людини власність. У нас зараз іде якийсь сплеск бандитизму».

Андрій Клюєв, перший віце-прем’єр, констатував, що два роки перебування Партії регіонів при владі пройшли за тим самим принципом, що й два тижні після взяття ворожої столиці.

Рубака-парубок

«Боротьба з корупцією в нашій країні нагадує мені битву з багатоликим драконом: відрубаєш одну голову - виросте три інших».

Андрій Клюєв констатував основну проблему боротьби з корупцією.

Нічого особистого

«Якщо один бізнесмен скаже, що я в нього щось відібрав, я того ж дня здам мандат. Зробили з мене Чикатило, який ходить по країні й відбирає бізнес».

«На що впливаю я? Я впливаю тільки на свою сім’ю».

Юрій Іванющенко, депутат Партії регіонів, він же - Юра Єнакіївський, він же - ліва рука президента.

Дзвінок другові

«Ходили чутки, що Юрій Володимирович причетний до створення ускладнень на моєму підприємстві. Я попросив особистої зустрічі з ним. Виявилося, що він не тільки не був джерелом моїх проблем, але навіть допоміг їх швидко вирішити. Натомість у мене нічого не попросили».

Власник мережі дитячих магазинів «Антошка» Владислав Бурда після зустрічі з простим нардепом Іванющенком зміг за два дні розмитнити контейнери з товаром, які три місяці стояли в Одеському порту.

Істотне уточнення

«Доти, доки в Україні на вищих посадах перебуватимуть люди з кримінальним минулим… (сміх, оплески в студії.) З кримінальним економічним минулим… (регіт, овації.)»

Інна Богословська, депутат фракції Партії регіонів, говорячи в студії Савіка Шустера про причини корупції в Україні, мала намір викрити Юлію Тимошенко, але вийшов рикошет.

Розбір польотів

«Падіння Піскуна з вікна своєї квартири правоохоронці не кваліфікують як самогубство, справу припинено через відсутність складу злочину. Згідно з оперативними зведеннями міліції, о 13.05 28 жовтня 44-річна донеччанка повідомила в міліцію про те, що 43-річний господар квартири в Ленінському районі Донецька зір­вався вниз під час проведення ремонту кондиціонера й від отриманих травм помер на місці. Тому йдеться виключно про нещасний випадок…»

Заява прес-служби УВС Донецької області про причини відмови в порушенні кримінальної справи за фактом загибелі ключового свідка - Геннадія Піскуна - у справі про розкрадання коштів із банку «Родовід». Украдено 35 мільярдів… глибока осінь… мільйонер «лагодить» кондиціонер… і «випадково» випадає з вікна… міліція спокійна… організатори афери задоволені…

І не годуєте людей
у зоопарку…

«Не треба дражнити людей вбранням від Сhanel і сумками від Louis Vuitton і дорогими мобільними телефонами».

Галина Герега, секретар Київради, на першому засіданні секретаріату Київради заборонила чиновникам демонструвати на роботі рівень свого добробуту.

Собі як Богові - десятину

«Коли я очолив адміністрацію в Луганській області, зібрав колег і сказав: «Якщо ви крадете 10 відсотків, а 90 працюватимуть на державу, я вас зрозумію». Країни, в яких рівень корупції 10 відсотків, - найбільш розвинені у світі».

Олександр Єфремов, лідер фракції ПР, визначив допустимий рівень корупції.

Тут дехто дозволяє собі накладні кишені…

«Звичка деяких керівників не звертати уваги на те, які закони приймаються, а жити так, як ви вважаєте за доцільне, дуже погано може відгукнутися кожному з вас… Вичікувальна позиція в законах антикорупційних погано може позначитися на вашому самопочутті».

Віктор Янукович констатував повний правовий нігілізм Кабміну.

Злодійство - ніщо, імідж - усе

«Нічого страшного, що ціна НСК «Олімпійський» зросла з 1,2 до 6 млрд. гривень. Головне - імідж держави. Я розумію, що під час будівництва крали. Але ми побудували стадіон, а потім будемо розбиратися - хто крав, і карати».

Валерій Бондик, депутат від Партії регіонів.

Розшукується
за загрозу теракту

«Якби я знала, хто це зробив... Якби я знала, хто прийняв таке рішення. Я б задушила його власноруч».

Ганна Герман, радник президента, прокоментувала арешт Юлії Тимошенко.

Експерт знає

«Якби така ситуація склалася в будь-якій іншій країні світу, навіть найдемократичнішій, там ніхто б жодного слова не сказав, рота б не відкрив».

Віктор Янукович про обурену реакцію Заходу у справі Ти­мошенко. Президент вважає, що в західних демократіях арешт лідера найбільш рейтингової опозиційної партії проходить без жодного галасу й критики влади…

Алярм! Косоокість!

«У мене складається таке вра­ження, що президент України трохи задивився на авторитарну систему, яка панує в сусідній Росії».

Карел Шварценберг, глава МЗС Чехії.

Гордість продюсера

«Вона, мабуть, в історії не тільки України, а й інших країн стала в цьому плані зіркою зараз - весь час її показують».

Віктор Янукович вважає процес над Юлією Тимошенко хорошою промо-акцією.

Їм не дано передбачати

«Вони не можуть зрозуміти, що судом над Тимошенко вони її просто воскресили. Вони не можуть зрозуміти, що Південний схід уже не той, що був два або три роки тому. Сьогодні там украй незадоволені діями президента, уряду і, відповідно, Партії регіонів».

Леонід Грач, народний депутат.

За заслуги їхні - по заслузі їм

«За діяльністю судів наші громадяни формують своє ставлення до влади і держави загалом. Справедливе судове рішення - отже, і держава справедлива. Тому так гірко іноді чути від людей час від часу різні критичні й навіть негативні оцінки».

Віктор Янукович.

Нормальні герої завжди ідуть в обхід

«Якщо лідери опозиції, засуджені в результаті проведення недосконалих судових процесів, будуть звільнені і зможуть брати участь у політичній діяльності, що свідчитиме про серйозність намірів України щодо захисту й розвитку демократії, то двері до підписання і ратифікації Угоди про асоціацію та Угоди про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі будуть відчинені… Інакше… це стане для України катастрофою. Замість того, щоб стати на прямий шлях до більш глибокої євроінтеграції, країна піддасться ризику опинитися в сірій зоні між ЄС і Радянським Союзом».

Лі Тернер, посол Велико­британії, про наслідки провалу плану інтеграції Україна - ЄС у результаті арешту Тимошенко.

А тиск покаже флюгер…

«Для мене дуже важливе відчуття того, що той барометр, який є в державі в особі бізнесу, підкаже, у той бік дме вітер чи ні».

Віктор Янукович.

Фронт за лінією фронту

«Партизани - це, очевидно, підприємці, котрі не могли й носа з лісу показати, за великим рахунком. А окупанти - це, очевидно, все-таки прокуратура, міліція та податкова адміністрація. Мені так здається».

Борис Колесніков на прес-конференції, присвяченій проб­лемам реалізації економічних реформ Януковича.

Відповідь прийде
вночі в чоботях

«Воду пити вже не можна без податків. Я думаю, що скоро в нас і з диханням виникне питання».

Петро Порошенко, один із найбільших українських бізнесменів, підбив від імені бізнесу проміжний підсумок економічних реформ.

Ну чистий принц

«Я порівняв би нашу країну зі сплячою красунею, яка чекає свого пробудження».

Андрій Клюєв. Але що ж ви з нею робите-то, зі сплячою?!

Не плутати грішне
з праведним

«Те, що в нас ростуть ціни, - це не інфляція, а вирівнювання цін».

Евфемізм від урядового упов­новаженого з питань дерегуляції господарської діяльності Михайла Бродського.

А куди президент результат діне?

«Янукович намагається поставити суспільству велику клізму у вигляді реформ».

Михайло Бродський.

Ненаглядна моя агітація

«Бере ганчірочку, витирає екран запльований. І в мене плює, і у всіх інших. У неї маленька пенсія, тому вона каже: «Я б вас там усіх порвала б». Вона все життя пропрацювала на станції швидкої допомоги, і, маючи ті 870 гривень… і ясно, - що я їй там буду пояснювати, як у нас нараховується пенсія, що в нас із Пенсійним фондом».

Ярослав Сухий, депутат від Партії регіонів, не може переконати в успіху реформ навіть свою власну дружину…

Роби як я!

«Мені зараз ніщо не заважає на Бессарабці купувати городину, але я не довіряю цим овочам. Зате я знаю, що за капуста в мене під будинком. Я її із задоволенням їм». «На превеликий жаль, я взагалі від­мовився від ковбаси, від сосисок і перейшов тільки на натуральні продукти». «Я якось непомітно, відкладаючи частину своєї зар­плати на своєму ощадному рахунку, отримав майже мільйон гривень».

Микола Азаров порадив українцям, чим, як і за що потрібно харчуватися.

Право має повне

«Мав право, мав право навіть прибити і ноги переламати».

Роман Ландік, екс-депутат Луганської міськради, заявив, що мав повне право бити в нічному клубі Марію Коршунову.

«Велика політика зайнялася мною, але якщо темна сила вибрала мене, обрушивши гнів самого диявола, я готовий йому відповісти… Якби вона мене вбила, їй би нагороду дали. Даїшника ж нагородили. Їй би Єфремов (голова фракції Партії регіонів. - Ред.) дав нагороду. Він взагалі маніяк».

Роман Ландік. А якби він виявився не єдиним мажором, котрий у результаті своїх діянь заслужено потрапив у СІЗО? Уявляєте, який цитатник можна було б зробити?

Ландсграфи і ландскнехти

«Львів - специфічне місто. У нас сприятливіше місто за мораллю. У нас більш інтернаціональне місто. У нас більш терпиме місто».

Сергій Кравченко, мер Луганська, в ефірі телекомпанії ІРТА, яка належить сім’ї відомих луганських моралістів Володи­мира та Романа Ландіків.

Нострадамус перевертається

«Запам’ятайте сьогоднішню дату, сьогоднішню прес-конфе­ренцію, сьогоднішній мій прогноз: коли Івано-Франківська область у 2015 році проголосує за Віктора Федоровича Януковича - 70% голосів».

Михайло Вишиванюк, голова Івано-Франківської облдерж­адміністрації. Як казав Ходжа Насреддін, до 2015 року або ішак здохне, або падишах не переобереться…

Про імперіалістичні підступи

«У мене практично щомісяця буває американський посол. Він дуже збуджений, схвильований тим, що Україна намагається вийти на світовий досвід вступу в університет. Тому що, мабуть, хотілося, щоб ми якомога швидше скочувалися до сірого третього світу, до рівня дебілізму екваторіальних країн».

Дмитро Табачник, відомий борець із дебілізмом, викрив зловісну змову держдепу США.

Правда - не підбурювання

«Народ, який живе в недемократичній державі, не має можливості примусити владу реалізувати його волю, втомився від цієї влади, - має право на державний переворот».

Володимир Литвин, голова Верховної Ради України, мабуть, забув, що мікрофон увімкнений...

Руки геть від кнопок!

«Прийняти закон про персональне голосування в тих умовах, які сьогодні є, - це означає припинити роботу Верховної Ради».

Олександр Єфремов пояснив, чому вимогу Конституції про персональне голосування народних депутатів неможливо здійснити.

«Давайте говорити правду. Голосувати кожному за себе - неможливо!»

Володимир Макеєнко, голова комітету з регламенту ВР, запевняє, що парламент не зможе приймати закони, якщо депутати будуть, як велить закон, голосувати тільки за себе особисто. Персональне голосування - основа демократичних процедур у парламентах цивілізованих країн.

Мрія асенізатора

«Давайте завтра покладемо купу лайна й поставимо табличку, що це продукт життєдіяльності і власність народного депутата».

Анатолій Могильов, екс-міністр МВС, вважає, що передбачена законом норма про недоторканність майна народного депутата не відповідає потребам української міліції. А заборона більш як 90% мітингів - відповідає.

Ми кажемо - Рада, маємо на увазі - Литвин

«Я ж людина самокритична, розумію, що набрид. І в суспільній свідомості багато втрачаю, враховуючи безглузді дії, які нерідко відбуваються в парламенті».

Володимир Литвин.

Косити - не різати

«Країна була хвора. Необхідне було лікування. У мене не було вибору. Мені довелося лікувати ефективно, і, отже, тільки хірургічним методом».

Віктор Янукович.

А треба?

«Янукович стане легендою для майбутніх поколінь, тому що в найближчі сто років навряд чи кому вдасться повторити те, що він зумів зробити у своєму житті».

Ганна Герман. Тому досі ще радник президента.

Тих, хто знайшов,
просять повернути

«Мені правоохоронні органі кажуть, що зараз іде скупка зброї і підготовка до збройних нападів на органи державної влади… Люди втратили страх і совість».

Віктор Янукович. МВС і СБУ заявили, що не мають у своєму розпорядженні фактів, які підтверджують заяву президента.

Межигір’я. Центр

«Я в неділю трішки так пройшовся центром міста, намагався зробити так, щоб мене не побачили, але не вдалося. Затисли мене в кут і почали ставити запитання, чому я так дуже скромно поводився».

Віктор Янукович розповів про ходіння в народ.

Народні прикмети

«Жаль, що не залишилося сліду від яйця, тому що це можна було б носити як орден, оскільки в Україні, коли кидають у політика яйцем - це дуже хороший знак».

Ганна Герман.

Замахав...

«Ви знаєте, чим відрізняються Партія регіонів і президент? Скромністю!»

Михайло Чечетов, перший заступник голови фракції ПР.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі