МЕЧІАР ГОТУЄТЬСЯ ВЗЯТИ РЕВАНШ

Поділитися
Правильна в розумінні ЄС і НАТО Словаччина ризикує знову перетворитися на неблагонадійного партнера...

Правильна в розумінні ЄС і НАТО Словаччина ризикує знову перетворитися на неблагонадійного партнера. Причина цього — несподівана перемога в першому турі президентських виборів одіозного політика Володимира Мечіара та його колишнього соратника Івана Гашпаровича. Екс-прем’єра підтримали 32,7% населення, екс-спікера — 22,3%.Фаворит передвиборної гонки, міністр закордонних справ Словаччини Едуард Кукан задовольнився лише третім місцем. А нинішньому президентові Рудольфу Шустеру, який завдав поразки Мечіару на виборах у 99-му, дісталося четверте.

Провал кандидата від правлячої коаліції пояснюють низькою явкою виборців (48%) та недоробками його іміджмейкерів. Словацькі експерти відзначають: під час передвиборної компанії Кукан поводився досить зарозуміло і явно перестарався з правильними, але такими, що вже набридли словакам, тезами про «європейський вибір» і «нові виклики». Інша річ — євроскептик Мечіар, через якого Словаччина не стала членом НАТО п’ять років тому в компанії з Угорщиною, Чехією та Польщею. Понад те, експерти вважають, що вона навряд чи потрапила б навіть під нинішню хвилю розширення Північноатлантичного альянсу та Євросоюзу, якби колишній боксер перебував при владі.

Проте Мечіар повертається тоді, коли питання «Владо чи Європа» вже шість років як втратило для словаків свою актуальність. А після 17 квітня, другого туру виборів, можливо, і взагалі прозвучить ствердно, трансформувавшись у певний виклик Брюсселеві: «Владо і Європа».

Тріумф Мечіара в першому турі виборів — не проста випадковість. По залишенні прем’єрської посади, яку протягом дев’яностих він обіймав тричі, політику вдалося зберегти свій головний капітал — популярність серед населення. Що було доведено двічі. Його партія «Демократичний рух у Словаччині» зібрала найбільшу кількість голосів на двох останніх виборах до Національної ради. Правда, як у 98-му, так і в 2002-му нічого, крім морального задоволення, екс-прем’єрові цей факт не дав. Вінок переможця дістався іншим. А саме — правоцентристській коаліції, згуртованій гаслом «Усі проти Мечіара». Вона й формувала уряд.

У тому, що словацький Жириновський захоче відігратися на виборах президентських, тамтешні політологи анітрохи не сумнівалися. І дехто навіть прогнозував його вихід у другий тур. Але практично ніхто не міг собі уявити, що розрив між екс-прем’єром і кандидатом від влади перевищить 10%. Отож, якщо вже й дотримуватися визначення «словацький шок», популярного в чеських медіа, то воно, швидше, має стосуватися не успіху Мечіара, а провалу Кукана.

Тим паче що про повноцінний реванш екс-прем’єра не може бути й мови. Відповідно до словацького законодавства, функції президента мають, швидше, церемоніальний характер. Єдина важлива прерогатива глави держави — видача мандата на формування уряду. Але тут противникам Мечіара пощастило більше. Річ у тому, що в один день із президентськими виборами в Словаччині відбувався референдум про проведення дострокових виборів у парламент. Ініційований профспілками, він міг би мати для Словаччини непередбачувані наслідки. Але вчасно втрутився уряд: результати плебісциту класифіковано як не обов’язкові для виконання. Самих словаків закликали ігнорувати цей захід. У результаті плебісцит було визнано недійсним через низьку явку виборців (35% замість необхідних 50% ).

Це означає: майбутньому президентові Словаччини — чи то Володимиру Мечіару, чи Івану Гашпаровичу — доведеться й далі працювати з урядом Мілоша Дзурінди. Усупереч тому, що стосунки між двома прем’єрами, нинішнім і колишнім, важко назвати теплими. Правда, точно так само не все ладилося й у дуеті Дзурінда—Шустер. «Те, що Мeчіар у разі обрання президентом намагатиметься ускладнити життя урядові Мікулaшa Дзурінди, можна перeдбачити вжe нині. Однaк він навряд чи зможe змінити основний напрям розвитку суспільства, зокрема однозначну прозахідну зовнішньополітичну орієнтацію країни. Гадаю, він навіть (принаймні впродовж початкового періоду своєї діяльності) всіляко демонструватиме прихильність прозахідному курсові, аби розвіяти сумніви Заходу стосовно його політичного профілю», — заявив у коментарі «ДТ» словацький політолог, президент Інституту суспільних проблем Григорій Месежніков.

Урядовий статус-кво — ключовий пункт у коментарях західних полісімейкерів. У Брюсселі й Вашингтоні Дзурінду вважають своєю людиною. Тоді як ставлення Заходу до Мечіара не поліпшилося навіть після того, як він пішов у опозицію і припинив будь-які розмови на тему відносин із Росією. Деякі словацькі політологи з цього приводу жартують: «Євросоюз — це як поліція: одного разу потрапивши в чорний список, вибратися звідти неможливо». Однак Г.Месежніков вважає, що ставлення західних країн до Мечіара не змінилося з тієї простої причини, що не змінився він сам: «Це той самий авторитарний, владний політик, конфліктний і багато в чому непередбачуваний у своїх вчинках».

Ось тут і постає запитання: хто ж захотів виступити в ролі автора ефектної вистави «Мечіар — кандидат number one»? Тієї самої, яку більшість вітчизняних аналітиків уже встигли охрестити «найбільшою несподіванкою в політичному житті країни після падіння комуністичного режиму».

Насправді авторство належить словацькому виборцеві, якому за 50 років. Він живе в країні з 20-відсотковим рівнем безробіття, а його діти поповнюють сімейний бюджет за рахунок трудової міграції в сусідню Чехію (з цього приводу в Празі уїдливо кажуть: коли вступимо в ЄС, поїдемо працювати до Німеччини, а тут залишаться словаки й українці). Часи уряду Мечіара згадує з ностальгією: у пенсіонерів було більше грошей. Хоча західні інформагентства не втомлюються стверджувати, що торік у Словаччині зафіксовано найвищу динаміку зростання оплати праці в Європі.

Він не любить НАТО: на референдумі про вступ в альянс правоцентристському урядові ледве вдалося заручитися підтримкою трохи більш як 50% голосів. Заяви влади на кшталт того, що після вступу в альянс Словаччина щорічно отримуватиме фінансову підтримку обсягом майже 0, 46% бюджету НАТО (понад 31 мільйон доларів), на нього діють мало.

Він не відчуває особливих сентиментів до Євросоюзу. Йому набридло бути «молодшим братом», і він боїться, що в ЄС Словаччина ним стане. Він лояльний до Росії. У неформальних розмовах охоче визнає, що завдяки співробітництву з Москвою його країні вдалося пережити економічний спад, який настав після розриву з Чехією. Дарма що ця кооперація — як у військово-технічній, так і в енергетичній сферах, — часто мала тіньовий характер.

У нього досить вибіркова пам’ять. Він уже забув приватизацію початку дев’яностих, коли державні підприємства майже задарма віддавалися сумнівним ділкам із оточення тодішнього прем’єра Мечіара. Стерлися з пам’яті і обвинувачення, що звучали на адресу нинішнього кандидата, у викраденні сина словацького президента Міхала Ковача. Цьому виборцеві, очевидно, вже важко відновити у пам’яті картинку, коли прем’єр побив журналіста лише за те, що той поставив йому на прес-конференції неприємне запитання. А також пригадати, як, не змигнувши оком, Мечіар призначав своїх людей на ключові посади в державній телерадіокомпанії або в період передвиборних кампаній віддавав накази комерційним каналам і близько не підпускати до ефіру опозиційних політиків.

Але в Словаччині є й інший виборець. Він розуміє, що за роки без Мечіара став жити в країні зі стабільною політичною системою, працюючою ринковою економікою, у країні, яка стала членом НАТО і без трьох тижнів — ЄС. І 17 квітня в цього виборця просто не буде вибору: між двома кандидатами важко вловити якусь відмінність. Під час прем’єрства Мечіара Гашпарович як спікер парламенту повністю підтримував його лінію у внутрішній і в зовнішній політиці. Експерти не виключають, що цей виборець другий тур виборів просто проігнорує. Ідеальний варіант для прибічників Мечіара.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі