Куратори, координатори і жонглери

Поділитися
Влада, як могла, перекроїла округи в допомогу своїм мажоритарникам і вручила їм «прапор перемоги» у вигляді «Народного бюджету».

Поки опозиція формує списки кандидатів на участь у парламентських виборах, претенденти на мандат від партії влади вже щосили мітять території. Грошима. Казенними. Жонглюючи мільйонними сумами в переповнених сільських клубах і на сходках, «засипаючи» грошима проблеми, які роками ніхто не розв’язував. Для зубожілих сіл і селищ така увага можновладців дорогого варта. Із запитанням «За кого голосувати?» довго мучитися не доведеться. Принаймні такий на сьогодні підсумок потужної артпідготовки, яку регіонали Одещини проводять за два місяці до старту. Чи, точніше, запущеного губернатором Едуардом Матвійчуком проекту «Народний бюджет», який він запозичив у росіян і який із травня перейшов у другу фазу - «Народний контроль».

Фішка цього проекту, крім усього іншого, ще й у тому, що партія влади змогла достроково створити «зелений коридор» для своїх мажоритарників. За кожним виборчим округом (а їх в Одеській області одинадцять) губернатор закріпив кураторів «Народного бюджету». Фактично ними стали потенційні кандидати в депутати, рекомендовані зверху або схвалені губернатором. Деякі з них уже давно й активно роз’їжджають по закріплених за ними електоральних вотчинах, беручи участь у міських, районних і сільських сходках, і обіцяють людям виконати будь-які їхні побажання за казенні кошти. «Хочете побудувати дитячий майданчик, стадіон, обладнати ринок? Будь ласка, - кажуть вони. - Відремонтувати дорогу, школу, дитсадок, медпункт? Жодних проблем. Головне - побільше активності та діалогу із владою. І вона в боргу не залишиться». І це правда.

З бюджету на ці цілі влада кидає безпрецедентні суми - приблизно чотири мільярди гривень. Проблема лише в одному - вчасно встигнути освоїти. Як заявив Матвійчук, буде профінансовано понад вісім тисяч «добрих справ». Серед них і ціла низка дорогих об’єктів: добудовування шкіл, лікарень, дитсадків, газифікація сіл і багато чого іншого.

Серед кураторів «Народного бюджету» - міські та обласні депутати. Під прапори проекту стали і нардепи-регіонали, які балотуватимуться по мажоритарних округах. І особи, які жодного стосунку до бюджетних ресурсів не мають.

У північному 137-му окрузі із центром у м. Котовську штовхає в маси губернаторський «Народний бюджет» нардеп Леонід Клімов. Додатково зі свого фонду він відстібує гроші на ремонт міських шкіл і дитсадків Котовська, на переобладнання фельдшерсько-акушерських пунктів у селах. На відміну від Одеси, де зосереджено його агресивний бізнес, який приніс окремим городянам чимало зла, Клімов тут - благодійник. Завдяки цьому північному округу в 2002 році він став депутатом Верховної Ради. І відтоді вважає його
своєю електоральною вотчиною.

У сусідньому, 138-му, окрузі з новим центром у смт Ширяєве, територіально найбільшим, який охоплює шість із половиною районів, і розтягнутим майже до самого моря, координатором «Народного бюджету» виступає один із найбагатших людей України, співвласник «РосУкрЕнерго» Іван Фурсін. Щоправда, сам він, на відміну від інших претендентів, рідкісний гість у районах області. Замість нього по селах разом із чиновниками роз’їжджають представники його благодійного фонду, які збирають прохання та побажання людей, обіцяючи золоті гори. Наприклад, в Іванівському районі Фурсін має намір дати гроші на будівництво та реконструкцію водогінних мереж, освітлення вулиць; у селі Розквіт Березівського району - на ремонт Будинку культури; у с. Орджонікідзе Ширяївського району - на обладнання, медикаменти та реманент для дитсадка.

У 139-му окрузі із центром у м. Роздільна, яке тягнеться з півночі на південь, до самого обласного центру (до нього приєднали місто Южне і навіть частину Суворовського району Одеси), курирувати «Народний бюджет» губернатор довірив депутату Одеської облради бізнесмену Олександрові Пресману. І він сьогодні за кількістю «добрих справ» б’є рекорди. Пресман їздить по селах, райцентрах, міських мікрорайонах, і не тільки бере участь у сходках місцевих жителів, а й, як «швидка допомога» та аварійна служба, оплачує зі своєї кишені заміну поламаного обладнання в школах, бібліотеках, амбулаторіях, дитячих садках. Вийшов з ладу котел, полетів насос - депутат тут як уродився. Скрізь висять його плакати «Творю добро! Пресман О.С.».

Що ж до його кандидатури як провладного кандидата, то, на відміну від «сусіда» Фурсіна, на його округ, до якого входить порт Південний та Одеський припортовий завод, претендують і інші регіонали. Уже неодноразово спливали імена підлеглих віце-прем’єра Бориса Колеснікова. Щоправда, ніхто з них - ні директор департаменту держполітики в галузі морського та річкового транспорту Мінінфраструктури України Володимир Севрюков, ні тим паче начальник Іллічівського порту Олександр Григоращенко, про свій намір балотуватися не заявляли. Але, за словами Пресмана, це шановані у своїй галузі люди, і, якщо партія визнає, що хтось із них більш достойний, то він, зрозуміло, не балотуватиметься.

Слід сказати, попри те що влада, як могла, перекроїла округи в допомогу своїм мажоритарникам і вручила їм «прапор перемоги» у вигляді «Народного бюджету», внутрішньопартійна конкуренція, яку на словах вітають регіонали, може на ділі неабияк попсувати нерви партійним босам. На відміну від північних округів, у південних - уже по два претенденти на один мандат. І поступатися один одному своїми територіями, які вже застовпили, вони не мають наміру. Хоча їхні передвиборні кілочки у жодне порівняння не йдуть, скажімо, із залізними палями Пресмана.

У найпівденнішому, 143-му, окрузі із центром у м. Ізмаїл куратором «Народного бюджету» призначено нардепа кількох скликань, який не мислить свого життя поза стінами хлібного парламенту, перебіжчика Юрія Крука. Він вважає Ізмаїльський транспортний вузол, де переміг на виборах у 2002 році, своїм. Починаючи з жовтня минулого року, Крук об’їжджає населені пункти Придунав’я, збирає накази й обіцяє до осені відзвітувати, що зроблено в рамках «Народного бюджету». Благо, гроші є. Бюджетні. Наприклад «Народний бюджет» Ізмаїла - 157 млн. гривень. Але на зустрічах із жителями населених пунктів влада підкреслює, що саме завдяки зусиллям Ю.Крука з держбюджету надійдуть 10 млн. грн. на будівництво спортивного комплексу в Ізмаїлі, 700 тис. - на водогін у с. Першотравневе, 1 млн. грн. - на потреби Ренійського району, 8,7 млн. - на дорогу Ізмаїл-Кілія. З вуст Крука люди дізнаються, де й яка школа, дитсадок, водогін, дорога будуть відремонтовані коштом обласного та міського бюджетів. Усе це Крук називає своїми «добрими справами» і намагається донести цю думку до своїх майбутніх виборців.

Проте по цьому самому округу про свої наміри балотуватися заявив і начальник головного територіального управління МНС в Одеській області - син екс-мера Одеси регіонал Володимир Боделан, який, за його словами, більше, ніж усі інші, заслуговує на статус провладного кандидата, зважаючи на заслуги перед партією його батька та його особисті, які проявляються в стійкій відданості ідеям ПР. Він навіть переконаний, що стане провладним кандидатом, бо партія обіцяла спиратися на соціологію.

У 142-му окрузі із центром у м. Арциз ситуація для регіоналів теж непроста. Спочатку впроваджувати в маси «Народний бюджет» починав депутат облради - президент Асоціації болгар України Антон Кіссе. Він порівняно нещодавно, перед торішніми місцевими виборами, вступив до лав ПР, хоча з регіоналами нічого спільного не має. А потім ініціативу підхопив нардеп Ігор Плохой. І перетягання «бюджетного каната» поки що не на користь Кіссе, хоча виграшними для нього можуть бути голоси виборців.

Чистими у плані майбутньої гризні виглядає лише 141-й округ із центром у м. Татарбунари, який влада розтягла вздовж узбережжя Чорного моря, від Вилкового до Білгород-Дністровського. Куратором «Народного бюджету» тут призначено нардепа-перебіжчика - місцевого жителя Віталія Барвіненка, який входить в почет губернатора. Сьогодні він робить кидки на південь і разом із владою проводить наради, зустрічі, сходки та, як інші куратори, «засипає» місцеві проблеми обіцянками та бюджетними грошима. І не тільки. Наприклад, 10 млн. гривень, які будуть витрачені на ремонт стадіону, дахів житлових багатоповерхівок, водоочисних споруд та інших об’єктів у Вилковому, візьмуть не тільки з обласного, районного та міського бюджетів, а й фонду Барвіненка.

Інша картина спостерігається в сусідньому з Одесою 140-му окрузі із центром у м. Біляївка, але суть того, що відбувається, - така сама. До нього входять міста Іллічівськ, Теплодар, Овідіопольський район з його знаменитим ринком «Сьомий кілометр» і частина Біляївського. Тут куратором «Народного бюджету» став колишній начальник обласного УВС Михайло Яцков, який був відсторонений від посади після сумних подій, пов’язаних із затриманням банди Дикаєва. Крім запланованих коштів у рамках «Народного бюджету», Яцков допомагає людям додатково «вибивати» казенні гроші на ті чи інші потреби. Проте округ має вигляд сирітського.

Губернатор нещодавно відкоригував повідомлення в ЗМІ, які з посиланням на нього поширили інформацію про те, що Яцков балотуватиметься по цьому округу. За словами Матвійчука, він лише куратор. Сам Яцков заявив, що до початку старту говорити про це зарано. Не виключено, що даний округ може стати запасним аеродромом для зовсім іншого кандидата. Скажімо, того ж таки Матвійчука. Хоча губернатор ці припущення спростував начисто. Але, якби він зібрався повернутися до парламенту, то для нього передмістя Одеси - найприйнятніший варіант. На відміну, скажімо, від самого обласного центру з його чотирма виборчими округами, в які Матвійчук не вписується.

На округ у Київському районі претендує заступник голови Одеської обласної ради - член ПР Олексій Гончаренко, але доступу до міських ресурсів він не має. Усім відомі його стосунки з батьком-мером. З обласного ж бюджету він зміг випросити тільки 200 тисяч на ремонт скверу «Луч». Територію Київського округу, на відміну від регіоналів, активно мітить депутат міськради, лідер партії «Родіна» Ігор Марков, який уже включився в боротьбу за виборця. Пайки, святкові привітання й концерти, не кажучи вже про власний потужний телевізійний ресурс.

Приморський район, де розташована юракадемія та студентські гуртожитки, вважається вотчиною Сергія Ківалова. У 2002 році він пройшов до парламенту завдяки саме цьому округу. І сьогодні тут ніхто з регіоналів не піариться. Ну а Малиновським районом партія влади готова поступитися народному депутатові Сергію Гриневецькому.

До старту виборчих перегонів два місяці. І передвиборний ландшафт як Одеси, так і області в цілому може змінитися. Але, запустивши проект «Народний бюджет», регіонали змогли, формально не порушуючи закон, розпочати свою передвиборну кампанію раніше за визначений термін. Зрозуміло, що жодного стосунку до справжнього реформування місцевих фінансів ця ініціатива губернатора не має (хоча сама по собі ідея непогана). Не випадково на офіційні запити ЗМІ з приводу цифр «Народного бюджету» чиновники радять звертатися до Партії регіонів. Насправді ви ніде не прочитаєте, які суми й на які об’єкти виділяються. Такої повної інформації у відкритому доступі немає: ні на офіційних сайтах міст і районів, ні обласної держадміністрації та обласної ради, ні Партії регіонів. Про який «Народний контроль» може йтися, незрозуміло.

Ну а те, що ініціатива Матвійчука - це передвиборний проект, підтвердив керівник міського виборчого штабу Партії регіонів в Одесі - голова Одеської облради Микола Пундик. Ще торік в інтерв’ю одному з місцевих інформагентств він заявив: «Центром нашої виборчої кампанії стане «Народний бюджет». От він і став. І ця надута на всю область велика фінансова куля літатиме по містах і селах усі дні, що залишилися до виборів.

Чи можна за таких умов говорити, що в країні будуть забезпечені чесні вибори з рівними можливостями для всіх кандидатів, у чому переконує влада?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі