Євлах отримав свободу в обмін на показання?

Поділитися
За інформацією DT.UA, Олексій Євлах, екс-голова земельної комісії Київради і права рука Олеся Довгого, потрапив під закон України про амністію 2011 р.

За інформацією DT.UA, Олексій Євлах, екс-голова земельної комісії Київради і права рука Олеся Довгого, потрапив під закон України про амністію 2011 р. у результаті плідної співпраці зі слідством. Одна з ключових постатей у Київраді, через яку команда Черновецького реалізовувала свої земельні махінації, він нібито назвав, хто, де, скільки і на яких підставах отримував землі в столиці, забезпечивши слідству досить широкий фронт робіт.

Як відомо, Євлаха, що втік, затримали в Німеччині й екстрадували в Україну 20 червня 2011 року. Щодо нього було порушено кримінальну справу за ст. 366 ч.2 ККУ. Ішлося про підробку документів службовою особою, що призвело до тяжких наслідків. За інформацією джерела в Генпрокуратурі, справою Євлаха займалася СБУ.

Цікаво, що закон про амністію, який фактично врятував Євлаха, було прийнято за п’ять днів до затримання екс-голови земельної комісії - 15 червня 2011 року. Однак, як уточнює джерело на Банковій, його навряд чи писали під Євлаха або ще когось, «бо документ фактично скопіював статті попередніх аналогічних законів. У нього не додали жодного нового складу злочину. У результаті ж 10 тис. осіб було амністовано і близько 3-4 тисяч вийшли на свободу. До того два з половиною роки при президентові Ющенку амністії не оголошувалися».

Слід уточнити, що ст. 366 ч. 2, за якою обвинувачувався Євлах, прямо в законі не згадується, однак там є ряд пунктів, під які теоретично могла потрапити ст. 366. Більше того, ст. 6 закону про амністію пропонує «звільнити від кримінальної відповідальності у порядку і на умовах, визначених цим Законом, осіб, які підпадають під дію статті 1 цього Закону (інваліди, жінки, неповнолітні, старі, опікуни та ін.), кримінальні справи щодо яких перебувають у супроводі органів дізнання, досудового слідства або не розглянуті судами, а також розглянуті судами, але вироки не набрали законної сили».

Таким чином, у офіційній версії звільнення Євлаха, най­імовірніше, йтиметься про його стан здоров’я та інвалідність, на яку у відкритих джерелах посилаються адвокати амністованого. Для того ж, щоб суд прийняв рішення про амністію, достатньо було клопотання підслідного.

Що стосується неофіційних версій. «Навряд чи Євлаха міг «звільнити суддя за мільйон доларів». Рішення у справі ключової підручної фігури команди Черновецького рішення приймає Банкова. А ось те, що Євлах надав органам повне досьє на «соратників», включно з явками, паролями, прізвищами, офшорами, - це факт. У Євлаха виявилася феноменальна пам’ять», стверджує джерело. Тепер, за словами останнього, якщо навіть у суді, виступаючи як свідок у кожній зі справ київських чиновників, котрі перебувають під слідством, екс-голова земельної відмовиться від своїх показань, - у слідства є необхідна інформація для того, аби самостійно довести винність фігурантів.

Інша річ - питання, що ж влада планує робити з отриманою інформацією, залишається відкритим. Зразково-показовий Київ, де останнім часом ми не бачимо якихось гострих і гучних корупційних скандалів, свідчить про те, що Банкова гідно оцінила значення столиці. Те, що проковтнуть у регіонах, у столиці - ніколи. Звідси щадний корупційний режим, привілейоване становище Попова, який «ходоків уважно слухає, однак мало чим допомагає». До виборів принайм­ні. Схоже, виборчий сезон-2012 у Києві обіцяє бути гучним, а інформація, отримана від Євлаха, може відіграти ключову роль у виборчій кампанії влади в столиці. Вона, влада, говоритиме про покарання винних і повернення киянам того, що в них забрав Черновецький. Що дійде до самого Черновецького, Довгого, Басса і Ко - не факт.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі