Директор комбінату «Україна»: «Виробництво паспортів перейде під повний контроль держави»

Поділитися
Чи забере держава виробництво паспортів і документів суворої звітності від сумнівних ділків під свій контроль?

Наведення порядку у виробництві документів суворої звітності - давня тема розслідувань DT.UA. Ми неодноразово писали про те, що організована злочинна група корумпованих чиновників і народних депутатів створила схему розкрадання бюджету при виробництві документів. Створення нових документів і посвідчень за нечувано високими цінами стало дуже вигідним бізнесом, і українська бюрократія поставила його на потік. Виробництво державних паспортів передано приватному консорціуму «ЄДАПС», у розпорядженні якого перебуває державна база даних усіх громадян України. І, судячи з постійних перебоїв із забезпеченням громадян паспортами, постійних скандалів навколо «ЄДАПС» і геть непрозорих завищених цін на паспорти, ця схема працює неефективно. Передбачалося, що згідно із проектом закону «Про адміністративні послуги», виробництво паспортів та всіх інших документів буде передано в повному обсязі державному підприємству - поліграфкомбінату «Україна». Отже, комерційну структуру «ЄДАПС» на законних підставах, за ідеєю, нарешті мали позбавити будь-яких прав на роботу з державними документами.

Однак під час парламентського нічного голосування 6 вересня, після повторного президентського вето, було розглянуто закон про адміністративні послуги, який містив у собі пункт про те, що бланки суворої звітності можуть друкуватися тільки на державних підприємствах. Нічна плутанина не дає можливості чітко визначити, які поправки було внесено до закону, а які - ні. Адже остаточного тексту закону поки що на сайті ВР немає. Відомо лише, що поправок було шість. Одна з них визначала механізм ціноутворення вартості паспортів, прав тощо (чого й вимагав президент у своєму другому вето), а більшість інших зводилися до права друкувати бланки суворої звітності всіма, в кого є ліцензія, а не тільки державними підприємствами!

Більше того, депутат від Партії регіонів Василь Грицак подав законопроект «Про єдиний державний демографічний реєстр», як брат схожий на законопроект Володимира Толстенка, раніше відкинутий ВР. Але цього разу в першому читанні Верховна Рада підтримала законопроект єдапсівського патрона...

Ось лише маленький уривок з аналізу проекту Грицака, проведеного Мін’юстом: «Ухвалення законопроекту матиме негативний резонанс у суспільстві, враховуючи його окремі положення, які:

- несуть ризики порушень конституційних прав громадян і гарантій цих прав, загальновизнаних прав особи, основоположних фундаментальних основ існування демократичної правової держави, якою є Україна;

- порушують узяті Україною міжнародні зобов’язання, що є кроком назад на шляху впровадження європейських і міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини, реалізації Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України;

- негативно позначаться на бюджеті кожної сім’ї;

- не відповідають актуальним потребам і чого є необґрунтованими».

Чи забере держава виробництво паспортів і документів суворої звітності від сумнівних ділків під свій контроль? Для того, щоб зрозуміти перспективи, ми звернулися до директора поліграфкомбінату «Україна» Максима СТЕПАНОВА.

- Максиме Володимировичу, чому постійно відбуваються перебої з поставками закордонних і внутрішніх паспортів? Хто відповідає за ці збої і змушує громадян платити хабарі за позачергове оформлення паспортів? Зараз дочка співробітника DT.UA не може отримати паспорт, кажуть, їх немає, і коли будуть, ніхто не знає.

- Мені складно відповісти на це запитання. Та частина технологічної роботи з виробництва паспортів, яка лежить на поліграфкомбінаті «Україна», виконується чітко у вказаний термін, і ніяких рекламацій ми від наших замовників і контрагентів ніколи не отримували. Свої зобов’язання щодо паспортів ми виконуємо вчасно.

- Чому держава досі ще не взяла під свій контроль увесь технологічний ланцюжок виробництва паспортів?

- Згідно з дорученнями президента України від 29 листопада 2011 року, від 3 травня 2012 року та відповідними актами Кабінету міністрів, повний цикл виробництва паспортів має бути налагоджений на поліграфкомбінаті «Україна». Виробництво паспортів та інших документів повністю перебуватиме під контролем держави. Відповідні зміни внесено до фінансового плану поліграфкомбінату. Було укладено контракти на поставку комплексу обладнання для виробництва від провідних компаній Німеччини і Японії. У тому числі для виробництва полікарбонатної сторінки для паспорта і документів на пластику. Всі платежі за контрактом зроблено вчасно, контракт виконується у встановлений термін. Для експлуатації кожної виробничої лінії прибувають іноземні фахівці, які повністю контролюватимуть весь процес налагодження, проводитимуть навчання і супроводжуватимуть тиражний випуск продукції. Протягом листопада друковані і ламінуючі лінії інсталюють. Сподіваємося, якщо все обійдеться без збоїв, розпочати випуск продукції наприкінці грудня нинішнього року.

- Чи зросте вартість паспортів і документів?

- Упевнений, що ні. Тому ми як державне підприємство гарантуємо максимально низьку собівартість виробництва. Причому ціна не зросте навіть при виробництві документів з електронним чипом. До речі, цього року ми закупили новітню німецьку лінію для випуску паспортів з електронним чипом-носієм інформації фірми «Куплер» - це виробник №1 в усьому світі. Лінію поставлять наприкінці жовтня.

- Ціни на паспорти має регулювати закон про адміністративні послуги, але минулого тижня президент В.Янукович його заветував. Наскільки виправдане вето президента?

- На мій погляд, вето глави держави абсолютно логічне. Закон слід привести у відповідність до існуючої нормативної бази. Не бачу в цьому проблеми. Наскільки мені відомо, новий доопрацьований закон про адмінпослуги знову буде винесено на розгляд парламенту найближчим часом. Принципове значення закону полягає в тому, що всі ціни на адміністративні послуги, в тому числі вартість паспорта, визначатиме держава.

- Але ціни і зараз визначає держава. Якийсь заступник міністра підписує договір з «ЄДАПС» і там ставить нові ціни. І ніхто цього договору не бачить - це закрита інформація від суспільства.

- Згідно із законопроектом, ціни встановлюватимуться максимально прозоро - нормативними актами Кабміну. А отже, будуть доступні кожному громадянинові он-лайн. Думаю, в цих умовах буде забезпечено максимальну прозорість ціноутворення на паспорти та будь-які інші документи.

- За рахунок чого забезпечуватиметься рентабельність роботи поліграфкомбінату та окупність вкладених коштів, якщо ви закладете низькі ціни на документи?

- Окупність буде досягнута за рахунок виробництва банківських карт, які ми зможемо виробляти за найвищими світовими стандартами якості, що не мають аналогів в Україні. Наші виробничі лінії зможуть повністю забезпечити потреби України у випуску банківських карт.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі