Чужі тут не ходять

Поділитися
Перетворити Одещину на сільраду, де всі — «за», а тих, хто «проти», «скрутити в трубочку» — завдання-максимум для влади на майбутніх виборах.

У низці сіл під Одесою на будинках сільрад вивішено прапор Партії регіонів. Поруч із державним прапором. У Крижанівці його просто встромили поруч зі скрученим у трубочку «жовто-блакитним прапором». Селянам, які зауважили владі, що неправильно вивішувати на казенній будівлі партійну атрибутику, влада пояснила, що інакше й бути не може, тому що в сільській раді всі за Партію регіонів.

Перетворити Одещину на сільраду, де всі - «за», а тих, хто «проти», «скрутити в трубочку» - завдання-максимум для влади на майбутніх виборах. За його вирішення місцеві регіонали взялися задовго до старту виборчої кампанії. І чимало їм вдалося. Тому чесними виборами з рівними правами для всіх партій і кандидатів в області не пахне. Але Одеса - не Донецьк. А тому очікували, що скажуть інші - опозиція і новенькі. Але старт виборчої кампанії, крім розчарування, жодних особливих сюрпризів та емоцій не приніс.

Після оприлюднення списків кандидатів-мажоритарників стало зрозуміло: опозиція відмовилася від боротьби за Одесу. Жодного сильного кандидата, жодного рейтингового політика, жодного стовідсотково впізнаваного обличчя. І це проти депутатів-мастодонтів, висунутих або схвалених владою. Утім, нічого дивного. Київ нікого не прислав. А своїх важковаговиків місцеві організації «Фронту змін» і «Батьківщини» давно розгубили. Одні перебігли під інші політичні прапори, інші взагалі відійшли від політики через тиск влади і страх втратити свої посади та бізнес.

У Приморському районі Одеси ПР висунула Сергія Ківалова, у Суворовському - лідера одеських регіоналів Геннадія Труханова, а в Малиновському підтримала литвинівця Сергія Гриневецького. Протистоятимуть їм здебільшого маловідомі в Одесі люди, серед яких два місцеві партійці та київський журналіст телеканалу ТВі Костянтин Усов.

Лише в Київському районі об’єднана опозиція змогла виставити більш-менш вагому фігуру - лідера фракції «Фронт змін» в Одеській міськраді Олександра Остапенка. Але шансів на перемогу в нього практично немає. Головна боротьба в цьому окрузі розгорнеться між заступником голови міськради Олексієм Гончаренком і лідером партії «Родина» Ігорем Марковим, який, до речі, іде на вибори як самовисуванець. Чому? Відповідь на це запитання, мабуть, знає губернатор.

Імениті суперники лише у двох провладних кандидатів, які балотуються в сільських округах. Олександрові Пресману (округ із центром у Роздільному) протистоять комуніст Євген Царьків і кандидат від партії «УДАР» Ольга Герасим’юк. Проти ж народного депутата Ігоря Плохого, котрий у черговий раз вирішив спробувати щастя в «болгарському» окрузі із центром в Арцизі, йдуть самовисуванець Іван Плачков, якому нібито відмовив «УДАР», і лідер Асоціації болгар України - депутат облради Антон Кіссе. В інших чинних провладних нардепів та тих, хто знову обирається, - Леоніда Климова, Юрія Крука, Віталія Барвіненка - взагалі немає серйозних суперників. Навіть у Давида Жванії, якому регіонали в найостанніший момент віддали багатий приміський округ, куди входить Іллічівськ, Овідіополь, промринок «Сьомий кілометр».

Очікувалося, що в Суворовському районі Одеси конкуренцію провладному кандидату складе Едуард Гурвіц. І тоді лідеру одеських регіоналів довелося б несолодко, попри його бурхливу діяльність, яку він розгорнув в окрузі завдяки «Народному бюджету». Який дозволив йому піаритися за рахунок казенних коштів, реалізуючи різні соціальні проекти. Остання акція, яка пройшла під його патронатом, - це масова відправка дітей на відпочинок у Сергєєвку за рахунок коштів Фонду соцстраху. Але екс-мер Одеси, який розраховував на прохідний номер у списках об’єднаної опозиції, а не на тимчасове посвідчення кандидата-мажоритарника, знайшов його в партії «УДАР» (під №17).

За рахунок Гурвіца та частини його колишньої команди Віталій Кличко може розраховувати не тільки на отримання частини голосів в Одесі. Можна припустити, що й у самому Києві, де працює колишній гурвіцівський заступник Михайло Кучук (заступник голови КМДА О.Попова). Звичайно, працевлаштування відбулося не без благословення Льовочкіна, адже в Гурвіца в адміністрації президента є на кого зіпертися, інакше він навряд чи зважився би повернутися в українську політику.

В Одесі конкуренцію провладним кандидатам складуть самовисуванці, серед яких є відомі в Одесі люди. Це місцеві депутати та колишні чиновники. Шансів на перемогу в них теж мало. Але вони можуть неабияк зіпсувати нерви кандидатам від влади.

Хоча напругу пристрастей у Південній Пальмірі визначатиме передусім мажоритарка, але боротьба політичних сил, треба думати, здатна теж розбурхати сонне царство, на яке перетворилася останнім часом Одеса. Не кажучи вже про область, котра потопає в біло-блакитних прапорах і білбордах. Адже в прохідну частину партійних списків як «Батьківщини», так і «УДАРу» і навіть «Свободи» включені місцеві активісти й політики, і вони особисто зацікавлені працювати на перемогу
своєї політсили. Отже, повинні боротися за голоси одеситів і жителів області. Стар
т кампанії вже задав градус боротьби між партією влади та об’єднаною опозицією: в Ізмаїлі підпалили машину активістки виборчого штабу «Батьківщини» Ірини Золоторьової, і за цим фактом порушено кримінальну справу.

Слід сказати, сьогодні це один із найгарячіших округів. Завдяки нардепу від БЮТ Олександру Дубовому та його команді. Дубовий увійшов до прохідної частини виборчого списку об’єднаної опозиції під №64. І сьогодні його штаб працює на повну котушку.

Надходять гарячі відомості й з інших районів області. Недавно в селі Шомполи Комінтернівського району група молодчиків розгромила продовольчий кіоск місцевого підприємця, який відмовився, за його словами, вступати до Партії регіонів. І партія «Свобода» взяла цей інцидент під свій контроль, вимагаючи втручання прокуратури. Але поки міліція з’ясовує, чи є підстави для порушення кримінальної справи, обласна організація ПР заявляє про провокації, про підступи націоналістів та інформаційну атаку, що розгорнулася проти неї. Звичайно, при засиллі лояльних до влади ЗМІ це звучить щонайменше дивно. Навпаки, нинішня виборча кампанія на Одещині відрізняється неймовірним тиском, який чинить на глибинку партія влади в особі керівництва області. Тиском на депутатів, чиновників, бізнес і, звичайно, населення.

Почала влада з пряника. DT.UA докладно писало про передвиборний проект «Народний бюджет» вартістю понад 4 млрд. гривень. Він дав можливість і партії в цілому, і її кандидатам-мажоритарникам, які стали кураторами цього проекту, проводити свою кампанію за рахунок казенних коштів. Нині регіонали в рамках «Народного бюджету» запустили нову програму «Народний медогляд». По селах роз’їжджають мобільні спеціалізовані медичні бригади й проводять обстеження населення. Але паралельно з роздачею «пряників» жителів скликають на сходки з метою підтримати провладних кандидатів - кураторів «Народного бюджету». За повідомленнями місцевих регіоналів, сім північно-східних районів області (округ №138) уже підтримали кандидатуру бізнесмена, співвласника «РосУкрЕнерго»» Івана Фурсіна, пам’ятаючи про його добрі справи: ремонті шкіл, дитсадків, спортмайданчиків і т.д.

Загалом, усі вже «за». Отже, здогадатися нескладно, яким у підсумку буде кінцевий результат волевиявлення громадян у цьому окрузі. Як, утім, і в інших.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі