Ситуації в окупованому РФ Криму лише погіршується - ЮНЕСКО

Поділитися
Ситуації в окупованому РФ Криму лише погіршується - ЮНЕСКО © Крим.Реалії
У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції міжнародної організації.

Рада ЮНЕСКО опублікувала чергову доповідь Генерального директора Організації щодо ситуації в окупованому РФ Криму. У документі йшлося про становище в сфері освіти, науки, культури, поширення інформації і функціонування ЗМІ, в якому констатувалося лише подальше погіршення ситуації на півострові, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України, посилаючись на документ.

У доповіді наведені конкретні факти грубих порушень прав і свобод людини, передусім українців і кримських татар, основоположних принципів і норм Організації, зокрема з питань забезпечення освітніх та культурних прав, перешкоджання вільному поширенню інформації та діяльності ЗМІ, численних випадків переслідувань і незаконних арештів журналістів.

У доповіді відзначаються руйнівні дії російської окупаційної влади в тимчасово окупованому Криму, що реально загрожують збереженню українських об'єктів культурної спадщини, в тому числі об'єкта "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" - зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Ханського палацу в р. Бахчисарай - з Попереднього списку всесвітньої спадщини.

Як повідомили в МЗС, у доповіді повідомляється про введення першого етапу прямого моніторингу ЮНЕСКО ситуації в тимчасово окупованому Криму, зокрема перші два візиту експертів ЮНЕСКО в Україні з метою збору інформації про ситуації в галузі науки і функціонування ЗМІ на тимчасово окупованому півострові.

Доповідь, підготовлений на виконання рішення 205-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО "Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)", буде розглянуто на 207-ї сесії, яка відбудеться з 9 по 23 жовтня 2019 року в Парижі.

У жовтні 2018 року, рада ЮНЕСКО прийняв рішення розпочати першу фазу прямого моніторингу ситуації на окупованому Російською Федерацією Кримському півострові. Результати такої перевірки генеральний директор ЮНЕСКО повинен надати в жовтні 2019 року.

Раніше представник України у Виконавчій раді ЮНЕСКО Сергій Кислиця заявив про те, що порушуючи норми і стандарти ЮНЕСКО в окупованому Криму, Росія робить серйозний виклик міжнародному співтовариству. Він закликав почати в аннексированном Криму прямий моніторинг.

Нагадаємо, ще минулого року ЮНЕСКО заявила про погіршення в окупованому Криму ситуації з правами та свободами людини.

Детальніше про ситуацію з правами людини в Криму читайте у інтерв'ю "Місія ООН: ситуація з правами людини в Криму істотно погіршилася" з головою моніторингової місії ООН, яка працює в анексованому Криму, Фіоною Фрейзер і фахівцемі з прав людини Марком Божаніком у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Стажер
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі