Віталій Максимов: «Я не буду кишеньковим начальником міліції для жодного губернатора!»

Поділитися
Тернопільщина відзначає прикрі «іменини» — виповнився рік протистоянню між головою Тернопільської облдержадміністрації Юрієм Чижмарем і начальником управління внутрішніх справ в області Віталієм Максимовим.

Тернопільщина відзначає прикрі «іменини» — виповнився рік протистоянню між головою Тернопільської облдержадміністрації Юрієм Чижмарем і начальником управління внутрішніх справ в області Віталієм Максимовим. Днями губернатор надіслав звернення до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, в якому, вказуючи на порушення в роботі управління, просив доручити міністру Юрію Луценку «відсторонити від виконання обов’язків начальника обласного УМВС В.Максимова і начальника ДАІ О.Кав’юка». Протилежну позицію охоче погодився викласти «ДТ» генерал-лейтенант міліції Віталій Максимов.

— Віталію Вікторовичу, комісія МВС, яка працювала в області кілька місяців тому, не знайшла порушень у ваших діях. На колегіях, нарадах міністерства за певними напрямами та показниками роботу тернопільської міліції навіть визнавали однією з найкращих в Україні. Про що ж тоді йшлося?

— Тернопільському обласному управлінню внутрішніх справ є чим похвалитися. За результатами восьми місяців міліція Тернопільщини — одна з кращих в Україні за оперативно-службовою діяльністю. Щодо основної роботи, то тернопільська міліція за останні два роки розкрила всі злочини, пов’язані з умисними вбивствами, завданням тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смертей, розбійними нападами. Цього року теж розкрили три вбивства, вчинені ще в 1990-х роках. Помітних успіхів досягли в боротьбі із хабарництвом: викрито 69 фактів давання хабарів, що теж є одним із найкращих показників в Україні. З викриття фактів розкрадання бюджетних коштів ми теж посідаємо перші місця в державі.

— Що стало приводом для загострення стосунків між вами і головою Тернопільської облдержадміністрації Юрієм Чижмарем?

— У липні минулого року в західних областях України сталася повінь. Президент, Кабмін і Міністерство внутрішніх справ почали ретельно перевіряти використання бюджетних коштів, призначених для ліквідації наслідків стихії. Найбільше кримінальних справ було порушено саме на Тернопільщині. До речі, в судах їх уже розглянуто більш як двадцять. Загальна сума збитків для державного бюджету перевищила дев’ять мільйонів гривень. Торік у жовтні, після отримання інформації, наданої мною та начальником КРУ, обласна рада висловила недовіру голові облдержадміністрації. Причина такого рішучого кроку — неналежний контроль за використанням держбюджетних коштів. Суд скасував те рішення облради, але воно — доконаний факт. А нещодавно два суди — Печерського району Києва і Тернопільський міськрайонний, куди подавав позови губернатор, підтвердили обгрунтованість інформації народних депутатів Сергія Соболєва і Василя Деревляного про зловживання бюджетними коштами зокрема.

Губернатор був незадоволений принциповою позицією міліції, заперечував факти хабарництва з боку посадових осіб різного рівня: обласних управлінь, районних адміністрацій. Але справжня війна з нами почалася після 15 березня, дня позачергових виборів до Тернопільської облради. Пан Чижмарь дав вказівку міліції включитися у виборчий процес, хоча буквально до останнього дня діяли заборони судів на проведення виборів; відповідне роз’яснення дала обласна прокуратура. Тобто керівник області хотів використати міліцію для незаконних дій. Вибори відбулися, а в частині забезпечення громадського порядку — ще й на високому рівні. З кожної виборчої комісії — як обласної територіальної, так і дільничних — є листи-подяки нашим працівникам.

— Як розвивається конфлікт сьогодні?

— Попри свій молодий вік, нинішній голова облдержадміністрації кілька разів змінював партійну орієнтацію — СДПУ(о), «Наша Україна», «Пора». А після виборів відчув себе справжнім переможцем на Тернопільщині. Політична сила, яку Ю.Чижмарь привів до облради — «Єдиний центр», набрала 20 відсотків голосів. Але ж подивіться, які це відсотки?! Коли більшість виборців голосують на дільницях у Західному регіоні України? Після відправ у церквах, з 12 до 15 години дня. За нашими даними, на 18 годину 15 березня явка виборців була 28,2%. А на момент закриття дільниць з’явилася інформація, що участь у голосуванні взяли понад 50 відсотків виборців. Чи законне таке голосування?

У травні Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка неодноразово зверталася до обласної територіальної виборчої комісії із запитами про надання відповідних документів. Реакції не було. Тоді ми подали до суду скаргу на дії тервиборчкому. Наша мета — перевірити виборчі документи. Гадаю, ми це зробимо, і буде порушено ще низку кримінальних справ про злочини, вчинені під час проведення цих позачергових виборів. Я не був і не буду кишеньковим начальником міліції для жодного губернатора, незалежно від його партійної належності! І зроблю все, щоб міліція була поза політикою і могла гарантувати рівність усіх перед законом. Ніхто не може перешкоджати їй виконувати обов’язки, покладені на неї державою.

— Яким чином голова облдержадміністрації перешкоджає їх виконанню?

— Пан Чижмарь робить усе, щоб не було виділено жодної копійки на боротьбу зі злочинністю. Тернопільщина — єдина область, де відповідну регіональну програму не подано на затвердження сесії облради, а отже, не профінансовано. Вінниччина, наприклад, отримала з обласного бюджету 1,5 млн. гривень. То як працівники міліції можуть належно забезпечувати громадський порядок, не маючи коштів на транспорт, бензин, не кажучи вже про технічний розвиток? Ми змушені вдаватися до спонсорської допомоги. Водночас 1 січня 2010 року набирає чинності закон про корупцію, який забороняє залучати спонсорські та інші кошти. Верховна Рада повинна це врахувати і в повному обсязі забезпечити життєдіяльність підрозділів міліції. По можливості на найнеобхідніше мають виділятися кошти і з місцевого бюджету.

— Яким є рівень нецільового використання бюджетних коштів на Тернопіллі?

— Якщо виходити з кількості населення та кількості таких правопорушень, виходить, що на Тернопільщині бюджетних коштів розкрадається найбільше. Упродовж цього року працівники міліції викрили 186 пов’язаних із цим злочинів. Значні порушення виявлено в управлінні капітального будівництва обласної адміністрації. Його посадовці завдали державі збитків на суму від 240 тисяч до 1 млн. гривень. Задокументовано такі факти і в районних адміністраціях. Голові облдержадміністрації відомо про це.

— Міліція спробувала наступити на п’яти людям, причетним до однієї з найбільших будівельних фірм у Тернополі…

— Наші працівники виявили десять будинків, які зводила фірма «Будівельник», не маючи відповідної ліцензії. Вона ошукала клієнтів на суму майже 2 млн. грн. Міліція порушила кримінальну справу не за фактом, а проти конкретної особи — Зеновія Щепановського, котрий разом із братом Віктором — депутатом облради від «Єдиного центру», належить до кола пана Чижмаря. Деякі високопосадовці намагалися спустити цю справу на гальмах! А інспекція архбудконтролю, куди ми зверталися, мовчала. Втім, розслідування в цій справі вже завершується.

— Днями губернатор заявив ЗМІ, що звинувачення з боку міліції в оборудках із двома автомобілями, на яких він їздить у службових справах, є безпідставними, бо саме він звернувся до прокуратури з проханням перевірити діяльність комунального автотранспортного підприємства Тернопільської облради, яке використовувало цей транспорт.

— Навіщо вводити громадськість в оману? Ці порушення виявили наші працівники. Коли заводили кримінальну справу щодо першого автомобіля — «Мерседес-Бенц», то це було за сигналом людей з оточення губернатора. Хіба я міг подумати, що найвища посадова особа області їздить на «лівій» машині та ще й із трьома парами державних номерних знаків та за підробленими документами? Потім, коли почали проводити перевірку, виявилося, що на неї списано 60 тисяч літрів бензину. Експертиза підтвердила: спідометр накручено. Цю справу вже передано до суду. Щодо другої затриманої машини — «Фольксваген Туарег», то в результаті експертизи встановлено, що за чотири місяці це авто промчало… 245 тисяч кілометрів. Отже, керівник області повинен був щодня проїжджати понад дві тисячі кілометрів. Зрозуміло, що губернатор не підписував шляхових листів. Робили це його заступники. Гадаю, діям деяких із них прокуратура дасть належну оцінку.

— Якою є, на вашу думку, роль нинішньої обласної адміністрації у створенні надзвичайної ситуації, пов’язаної з невивезенням побутових відходів з Тернополя?

— В екологічному законодавстві України чітко визначено повноваження міської ради, районних державних адміністрацій та обласної. Відповідно до закону сміттєзвалище не може знаходитися на території міста, а тільки за його межами. Відповідно міська рада повинна організувати вивезення і складування сміття. Обласна адміністрація має забезпечити виділення земельної ділянки під сміттєзвалище чи будівництво сміттєпереробного заводу. Вона цього не зробила. А отже, міська рада не має ані місця, куди можна вивозити сміття, ані землі для будівництва сміттєпереробного заводу.

Безперечно, цією ситуацією скористалися політтехнологи. Ще б пак: той, хто вирішить проблему зі сміттям, матиме велику підтримку населення. А якщо побудує сміттєпереробний завод, то ще й отримає прибутковий бізнес. Ситуація зі сміттям в обласному центрі загострилася в ці місяці до краю для того, щоб обвалити рейтинг чинного міського голови Тернополя. Ви ж подивіться — не встигне він чи міськвиконком домовитися із сусідніми містами про тимчасове вивезення сміття, як від деяких керівників області надходить команда перекривати рух транспорту, протестувати і таке інше.

— Тривалий час усі говорять про реформу правоохоронних органів. У вас є своє бачення цієї проблеми?

— Говорять справді дуже багато, але на сьогодні ще ніхто серйозно щось змінювати в системі МВС не починав. Я 16 з половиною років працював на оперативній роботі в карному розшуку, був першим заступником начальника обласного УВС, начальником міліції у Тернопільській, Закарпатській і Львівський областях, тому маю свою думку щодо реформування системи МВС. Насамперед потрібно істотно скоротити апарат міністерства та обласних управлінь. Вивільнених людей відправити на роботу в рай- та міськвідділи міліції. Крім того, слід посилити патрульно-постову службу та службу дільничних міліціонерів. Негайного вирішення потребують кадрові питання. Вважаю, що в положенні про проходження служби рядовим і начальницьким складом потрібно переглянути пільгову вислугу років окремим категоріям співробітників міліції. Бо це абсурд, коли людина в 32—35 років уже виходить на пенсію і йде працювати в інші структури.

На колегіях міністерства я неодноразово висловлювався за необхідність впорядкувати проходження служби в міліції. Що маю на увазі? Приходить на службу лейтенант після закінчення ВНЗ у системі МВС. Він має здорові амбіції, хоче стати керівником. Але ж спочатку він повинен попрацювати в оперативній службі чи слідчим у районі, затим керівником одного зі структурних підрозділів управління, заступником начальника і тільки тоді — начальником. Не повинна людина, яка попрацювала лише кілька років у ДАІ, одразу після цього ставати начальником обласного УМВС. Це ж саме стосується і Служби безпеки, органів державної влади та місцевого самоврядування. Ну хіба не смішно, що людина, яка не пройшла відповідні щаблі службової кар’єри, у 33—34 роки ставала керівником регіонального управління СБУ або головою облдержадміністрації? Слід змінювати кадровий підхід, щоб у владі не було випадкових людей.

Необхідно виробити більш суворий підхід до присвоєння високих звань у міліції — підполковників, полковників та генералів. Тоді не буде дискредитації погонів. Бо дійшло до того, що ми вже дільничним міліціонерам даємо звання підполковника. А різниця ж у зарплатах між наступним і попереднім званням — всього п’ять гривень...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі