Поради юриста: не планувати на січень угод з нерухомістю

Поділитися
Друга спроба влади реформувати БТІ в січні 2013 року може зупинити ринок нерухомості.

У січні стартує реформа БТІ, а нотаріуси поки що не готові виконувати нові функції. Друга спроба влади реформувати БТІ в січні 2013 року може зупинити ринок нерухомості. На думку експертів, нотаріуси, до яких переходять повноваження Бюро з реєстрації нерухомості, не готові виконувати ці функції.

Як повідомляє портал 3Doma.ua, юристи рекомендують не планувати угод на січень 2013 року. На їхню думку, нотаріуси просто не готові виконувати нові функції через відсутність чітких роз’яснень. А отже, на початку 2013 року на ринку нерухомості може початися хаос. «Якщо Мін’юст за найближчі два місяці не встигне ухвалити відповідний порядок ведення реєстру та роз’яснити його нотаріусам, то, дійсно, у перші місяці 2013 року будуть великі проблеми з реєстрацією прав власності і прав користування», - вважає головний редактор видання «ЮРИСТ&ЗАКОН» Олександр Попов. За його словами, угоди з нерухомістю все-таки краще завершити до кінця цього року, і не планувати операцій на січень.

Самі нотаріуси запевняють, що до виконання нових функцій вони готові, і жодних серйозних проблем на ринку на початку року не виникне.

«Міністерство юстиції зараз активно навчає нотаріусів користуватися реєстрами. Тобто в новому році всі нотаріуси будуть готові до реєстрації… Можливо, будуть якісь невеликі технічні затримки, враховуючи, що це нова процедура. Будуть консультації з Міністерством юстиції… Але я думаю, що ситуація вирівняється, і нічого складного не буде», - повідомив приватний нотаріус Київського нотаріального округу Олександр Скляр.

Нагадаємо, реформа Бюро технічної інвентаризації (БТІ) мала набрати чинності з 2012 року. Згідно зі змінами, функція реєстрації прав власності на нерухоме майно мала перейти від БТІ до нової структури - Державної реєстраційної служби (Укрдержреєстру). Однак влада виявилася не готовою запустити цей механізм, і зміни відклали на рік - до
1 січня 2013 року.

Отже, з нового року реєстрацію прав на нерухомість здійснюватимуть нотаріуси - як державні, так і приватні. Також, згідно із законодавчими нововведеннями, нотаріуси реєструватимуть і права на землю, чим зараз займаються місцеві відділи земельних ресурсів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі