На шляху до безоплатної правової допомоги

Поділитися
Першу в Україні конкурсну комісію з відбору адвокатів для надання безоплатної правової допомоги населенню створено у Львові.

Першу в Україні конкурсну комісію з відбору адвокатів для надання безоплатної правової допомоги населенню створено у Львові. Вона працюватиме при Головному управлінні юстиції у Львівській області. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович. За словами міністра, конкурсна комісія відбиратиме претендентів для включення їх до реєстрів адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу населенню на постійній основі за контрактом або на тимчасовій основі на підставі договору.

Конкурс полягатиме у перевірці теоретичних знань, практичних навичок і вмінь претендента в різних галузях законодавства, досвіду з надання правової допомоги як захисника під час дізнання, досудового слідства та розгляду кримінальних справ у суді, участі в розгляді справ про адміністративні правопорушення або як представника інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також вміння правильно використовувати теоретичні знання у практичній діяльності, зокрема складати процесуальні документи.

До складу конкурсної комісії увійшли п’ять адвокатів - представників громадських організацій, двоє членів дисциплінарної комісії колегії адвокатів у Львівській області, двоє суддів та п’ять представників органів та установ Міністерства юстиції.

Наразі триває процес створення конкурсних комісій з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги і в решті регіонів України.

За словами міністра юстиції, планується, що до участі в таких комісіях залучатимуться насамперед адвокати, представники всеукраїнських громадських об’єднань (зокрема Спілки адвокатів України, Союзу юристів України та Асоціації адвокатів України), а також члени регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури.

Як відомо, з липня 2011 року, після ухвалення Закону «Про безоплатну правову допомогу», в країні розпочалося поетапне формування системи надання первинної та вторинної безоплатної юридичної допомоги громадянам України.

Зокрема, до 1 червня 2012 року Міністерство юстиції планує провести конкурс з відбору адвокатів, яких, відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу», з 1 січня 2013 року держава залучатиме до надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянам України.

До 1 січня 2013 року Міністерство юстиції утворить при управліннях юстиції в областях, містах Києві та Севастополі центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де громадянам допомагатимуть складати процесуальні документи, здійснювати представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, захищатися від обвинувачення.

З 1 січня 2013 року такі центри забезпечуватимуть надання безоплатної правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання та арешт; підозрюваним у вчиненні злочину, котрі затримані органами дізнання та слідства; особам, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту; особам, у справах яких, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України, участь захисника є обов’язковою.

Надання безоплатної вторинної правової допомоги іншим категоріям осіб, які, відповідно до закону, мають право на таку допомогу, забезпечуватиметься поетапно, починаючи з 1 січня 2014 року.

Крім того, на сьогодні в Україні вже реалізовано можливість отримання громадянами України безоплатної первинної юридичної допомоги, зокрема, на базі 745 громадських приймалень, створених при територіальних управліннях юстиції. Такі ж громадські приймальні буде відкрито при органах виконавчої влади Автономної Республіки Крим, територіальних органах центральних органів виконавчої влади, місцевих органах виконавчої влади, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

У повному обсязі, передбаченому законом, всі види безоплатної правової допомоги надаватимуться всім категоріям осіб з 1 січня 2017 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі