Страшніше від голоду, чуми і війни

Поділитися
Економічна криза 90-х років породила духовну кризу, що суттєво відбилося на соціальному стані насе...

Економічна криза 90-х років породила духовну кризу, що суттєво відбилося на соціальному стані населення та призвело до демографічної кризи — за останні 15 років населення України скоротилося більш як на 5 мільйонів — з 52 млн. чол. у 1990 р. до менш ніж 47 млн. чол. — у 2005-му. Сталося це за рахунок суттєвого перевищення смертності над народжуваністю. Якщо в країнах Європи коефіцієнт природного приросту населення коливається від -1 до +1 (на 1000 населення), а смертність приблизно дорівнює народжуваності, то в Україні цей рубіж було подолано в 1990—1991 роках. З 2002—2003 рр. цей показник стабілізувався на рівні (-7,5 ). Тобто цей коефіцієнт став від’ємним. Щороку населення України зменшується більш як на 300 тис. — це дорівнює кількості жителів обласного центру, отож фактично кожен рік зникає з карти в центрі Європи велике місто.

Дані статистики свідчать про зростання смертності в основному серед людей молодого і середнього віку. Так, з 1987 по 2002 рр. чоловіків віком від 30 до 44 років пішло із життя удвічі більше, а жінок — у півтора разу. Разом з тим смертність дітей до 14 років зменшилася на 20 відсотків, що ж стосується людей похилого віку, то в цій віковій категорії статистика суттєво не змінилася. Отже, причиною зростання смертності є не тільки економічна криза та бідність, а й духовна криза суспільства.

Найнижчий рівень смертності спостерігався в Україні в 1986—1987 рр. До речі, він суттєво нижчий, ніж у Росії і Польщі — сусідніх слов’янських державах. З 1990 року смертність населення в Україні почала зростати, так само як і в Росії. І якщо в Польщі з 1992 р. відбувається суттєве зниження рівня смертності населення віком 25—64 рр., то в Україні та Росії реєструється його невпинне зростання (див. графік). Причиною такого становища серед людей молодого та середнього віку є такі чинники:

— нещасні випадки, отруєння, травми, самогубства, вбивства (їх кількість зросла на 43%);

— серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання — на 22%;

— інфекційні захворювання — на 13%;

— хвороби органів травлення — на 12%.

— хвороби органів дихання — на 5%;

— психічні та нервові захворювання — на 6%.

Значне зростання смертності, особливо серед чоловіків, можна було б пояснити соціально-економічною ситуацією, відсутністю стабільності в державі. Проте в 2002 р. у порівнянні з тим же 1987 роком кількість самогубств зросла на 39%, а загальна смертність — на 96%.

У той же час суттєво зросла смертність від отруєнь. Левова частка таких трагічних випадків припадає на отруєння алкоголем (71% у 2002 р.). Підкреслюю: не сурогатами алкоголю, а «якісним» продуктом. Причому серед чоловіків віком 30—44 рр. у 2002 р. смертність зросла в 2,2 разу. Щорічно внаслідок прямого отруєння алкоголем прощаються з життям 10000 чоловік. А скільки помирає від цирозів печінки, серцево-судинної недостатності, асфіксії та інших патологій, спричинених алкоголем!..

У.Гладстон писав: «Алкоголь призводить до більших спустошень, ніж три історичних напасті разом узяті: голод, чума і війна».

Вражаючі показники зростання алкоголізму серед людей молодого віку: 70% хронічних алкоголіків на Донбасі — це люди до 30 років. І причина такого становища не тільки в економічних умовах — середня зарплата в цьому промисловому регіоні значно вища, ніж у центрі, тим більше на заході країни. Велика кількість алкогольних психозів спостерігається в Луганській області, а також у містах Києві та Севастополі. За останні 15 років кількість смертей від психічних розладів зросла в чотири рази, при цьому на алкоголізм та алкогольні психози припадає 94% летальності. З 1991 по 2002 рр. смертність від алкоголізму серед чоловіків у віці 30—44 роки зросла в 2,4 разу.

А скільки померло від переохолодження, пов’язаного із вживанням спиртного холодної зими 2006 р., це стало основною причиною пневмоній, обморожень. Є думка, що алкоголь знижує смертність від серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань. Як лікар можу запевнити, що це не так — у віці після 50 років вживання помірних доз (60—100 мл міцних напоїв або 150—300 мл сухого вина раз на добу) зменшує ризик інфаркту та інсульту.

Другий важливий фактор зростання печальної статистики — серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання. На їх збільшення суттєво впливають: алкоголізм, тютюнопаління, ожиріння, неконтрольована артеріальна гіпертензія, малорухливий спосіб життя, спосіб харчування, хвороби серця.

Тютюнопаління — третій фактор ризику виникнення інфарктів, інсультів, звуження судин, що призводить до ампутації кінцівок і т.д. Це велике економічне зло для України, яке обходиться приблизно в 12 млрд. грн. щорічно. Близько 100 тисяч чоловік помирає внаслідок тютюнопаління.

Чому у нас так багато людей палить, причому вважають це за норму? Що це — невігластво, безкультурність, чи просто ігнорування своїм здоров’ям та здоров’ям оточуючих? У цивілізованому світі ганебно виставляти напоказ байдужість до свого здоров’я.

Більш як 120 країн ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Нещодавно ратифікувала її Верховна Рада України. І тепер важливо виконувати положення цієї конвенції, якщо, звичайно, ми вважаємо себе освіченою, культурною нацією.

Інфекційні захворювання. Туберкульоз є одним із основних у цій групі. При епідемії туберкульозу ризик захворіти збільшується також серед благополучних у соціально-економічному відношенні людей.

Таким чином, навіть короткий аналіз причин смертності та захворюваності населення України переконує: на ситуацію із захворюваністю та смертністю населення України суттєво впливають фактори, які можуть бути ліквідовані — алкоголізм, тютюнопаління, травматизм, наркоманія. Для цього не потрібні великі кошти. Необхідна поінформованість населення, заходи по зниженню доступності алкоголю та тютюну (підвищення акцизу, особливо на дешеві продукти та спрямування коштів на охорону здоров’я), дотримання здорового способу життя, тобто профілактика захворювань.

Важливу роль у формуванні суспільної думки про паління повинні відіграти засоби масової інформації та школа. Уже сьома викурена сигарета викликає у підлітків наркотичну залежність від нікотину. Хронічний курець відчуває «тонізуючу» дію нікотину на мозок уже через 20 секунд після першої затяжки. З часом залежність зростає і виникає потреба курити частіше. Зарубіжні дослідження показують, що паління в кімнаті, де є діти, призводить до збільшення показника їх госпіталізації з приводу гострих респіраторних захворювань на 56%, а якщо мати курить і під час вагітності — на 95%. Паління навіть одного із батьків збільшує ризик виникнення астми в 1,37 рази, особливо у малюків до шести років. У дітей, які перебувають під впливом тютюнового диму, частіше виникають алергійні риніти, бронхіти, нейродерміти, захворювання вуха, горла, судинні захворювання, ризик захворювання на рак легень і т. ін. Опублікована в одному із авторитетних англомовних журналів стаття свідчить, що смертність дітей до п’яти років, пов’язана із впливом пасивного тютюнопаління, перевищує смертність, викликану всіма ушкодженнями та травмами разом узятими.

У червні 2002 року жителі міста Хелена, штат Монтана (США) проголосували за заборону тютюнопаління в усіх громадських місцях, включаючи бари, кафе, ресторани, казино. Лікарі місцевої лікарні відзначили, що за шість місяців кількість серцевих нападів зменшилася на 58%.

Пасивне паління сприяє розвитку захворювання дихальної, ендокринної систем (обструктивні, алергійні бронхіти, рак легень, імпотенція, зниження імунітету та ін.), збільшує ризик інсульту у тих, хто не має цієї шкідливої звички, на 82%. У вагітних, котрі палять, діти частіше народжуються із зниженою масою тіла, вродженими вадами, онкозахворюваннями (рак печінки, пухлини ЦНС, онкогематологія та ін.).

Згадаймо Польщу кінця 80-х — початку 90-х років. Який потік горілчаних напоїв ринув туди з України та Росії, як там спивався народ. На початку 90-х Папа Римський, відвідавши Польщу, закликав поляків звернутися до духовності, відректися від алкогольного зла. З 1992 року смертність у цій країні невпинно скорочується, наближаючись до показників держав Євросоюзу.

Ще Демокріт писав: «Здоров’я просять у богів в своїх молитвах люди, а тим часом вони самі мають засоби для цього».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі