МОЗ нагадав, що вживання диких грибів небезпечне для здоров'я

7 вересня 2012 в 14:46
Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки). Вони найчастіше помилково приймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Міністерство охорони здоров'я України вкотре попереджає про небезпеку вживання дикорослих грибів, що може призвести до отруєнь зі смертельними наслідками.

Як повідомили в МОЗ, більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково приймаються за їстівні печериці та сироїжки.

- Жуки «змовилися» з грибами проти дерев

У відомстві підкреслюють, що можна отруїтися також і їстівними грибами, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Про це свідчить статистика отруєнь на півдні країни, де бліда поганка не росте, проте основні масові отруєння реєструють у цьому регіоні.

До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яка росте під Києвом. Цей гриб викликає в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних, зазначають у МОЗ.

Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику до грибів. Чимало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Медики стурбовані тим, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічні, врятувати їх вдається дуже рідко.

У МОЗ нагадали про симптоми грибного отруєння.

В першу чергу, це - нудота, блювання, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

Наступними симптомами лікарі називають галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через півгодини - дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу в перші години, то врятувати його життя складно.

У МОЗ попереджають, що найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3 діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли в шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки в своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

Недоїдені гриби не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

У будь-якому випадку не лікуйте отруєння грибами самостійно, закликають лікарі. Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде отруєння.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, медики також радять відмовитися від вживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи.

Також медики радять не застосовувати "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло тьмяніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Читайте також:

Українці обрали головні страви Євро-2012

«Грінпіс»: У деяких регіонах України продукти харчування забруднені радіоактивними речовинами

Жуки «змовилися» з грибами проти дерев

За матеріалами: УНІАН
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Немає коментарів
Реклама
USD 26.02
EUR 27.92
Останні новини