Топ Новини

Медики порекомендували не зловживати на Новий рік салатом олів'є

28 грудня 2012 в 14:03
Термін зберігання традиційного новорічного салату олів'є - не більше 12 годин, звертають увагу лікарі, які рекомендують на Новий рік трохи менше пити і їсти.
olivie.jpg
onua.com.ua

Медики закликають українців не зловживати алкоголем і їжею в новорічні свята. За словами головного спеціаліста медицини невідкладних станів Головного управління охорони здоров'я КМДА Анатолія Вершигори, у свята часто отруюються фальсифікованими алкогольними напоями.

«Бажано купувати алкоголь у спеціалізованих магазинах або в супермаркетах. Не варто купувати алкогольні напої в кіосках або «розливайках». Саме там найчастіше виявляють найбільше фальсифікованого неякісного алкоголю, які викликають важкі отруєння, іноді зі смертельним результатом», - зазначив Вершигора.

За словами завідувача наркологічного відділення клініки «Соціотерапія» Олександра Шипунова, безпечних доз алкоголю не існує.

«Організм сприймає алкоголь як отруту. У свята краще не вживати дозу більше, ніж зазвичай. Ускладнення від прийому алкоголю у святкові дні виникають від того, що людина дозволяє собі випивати більше. Це викликає інтоксикацію організму...» - відзначив нарколог.

Він також поінформував, що алкоголь категорично протипоказаний вагітним, парам, які планують зачати дитину, людям до 20 років, у яких ще формується організм, з хронічними патологіями - є ризик загострення захворювання, а також хворі з серцево-судинними захворюваннями.

«Люди, у минулому залежні від алкоголю, повинні повністю відмовитися від прийому таких напоїв. Навіть найменша доза алкоголю може бути для колишнього алкозалежного смертельною. Дуже важливо, щоб алкоголь не вживали діти і молодь. Молодий організм дуже чутливий до алкоголю, тому можуть виникнути непрогнозовані і дуже важкі наслідки», - підкреслив Шипунов.

Медики також радять у новорічні свята добре харчуватися, їсти якомога більше салатів зі свіжих овочів і фруктів, і не зловживати смаженою, гострою, жирною їжею, приправами, які можуть призвести до загострення хронічних захворювань.

У свята часто бувають отруєння, тому кожна господиня повинна звертати увагу на терміни придатності продуктів та приготовлених страв. Наприклад, термін зберігання традиційного новорічного салату олів'є - не більше 12 годин, звертають увагу лікарі.

За словами головного спеціаліста з гастроентерології ГУ охорони здоров'я КМДА Ігоря Червака, після новорічних свят зростає кількість хворих з проблемами органів травлення.

«Щоб у свята не було проблем з травними органами, потрібно дотримуватися принципу достатності, не переїдати, не перевантажувати свій організм, вставати з-за столу з легким відчуттям голоду - їжа, під впливом соків і ферментів, розбухає, обсяг її значно збільшується. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями органів травлення - жовчо-кам'яною хворобою, хронічним панкреатитом, хронічними гастритами», - зазначив лікар.

Червак порадив під час святкової трапези не сидіти весь час за столом. «Добре, коли ви поїли і проявляєте якусь фізичну активність - потанцювати, походити. Переповненість шлунка призводить до перевантаженості. Коли людина переїдає, виникає запалення підшлункової залози - панкреатит - хвороба, яка дуже важко протікає», - сказав Червак.

Вершигора також поінформував, що в новорічну ніч «швидка допомога» і пункти невідкладної допомоги будуть працювати в звичайному режимі.

«Всі лікарі будуть доступні. Якщо виникнуть питання, потрібна буде допомога, телефонуйте - 103 », - нагадав медик.

Читайте також:

Дієтологи розповіли, як зняти новорічне похмілля

Дві третини українців зустрінуть Новий рік вдома, витративши на свято близько 500 грн

Податкова попросила Дідів Морозів та Снігурок сплатити податки після святкування Нового року

В Україні з 25 грудня значно потеплішає, але на Новий рік дощу не буде

За матеріалами: УНІАН
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Немає коментарів
Реклама
USD 25.64
EUR 27.25
Останні новини