Більшість українських молокопродуктів містить шкідливі консерванти

Поділитися
Надзвичайно високий вміст бензойної та сорбінової кислот виявили фахівці сертифікованих українських лабораторій під час перевірки складу молокопродуктів, присутніх на українському ринку...

Надзвичайно високий вміст бензойної та сорбінової кислот виявили фахівці сертифікованих українських лабораторій під час перевірки складу молокопродуктів, присутніх на українському ринку. За словами Володимира Семеновича, співробітника Укрметртестстандарту, ці порушення мають системний та постійний характер.

Лабораторні дослідження молочнокислих продуктів показали, що вміст бензойної кислоти у багатьох присутніх на ринку молокопродуктах перевищує допустимі норми у 5-10 разів.

При тому що масова частка бензойної кислоти не повинна перевищувати 5 мг/кг, у йогурті «Ведмедик полуничний» цей показник сягає 22,3, у йогурті з чорницею — 14,8 (обидва зразки — ТОВ «Молочний Дім», Павлоград), а в йогурті питному (ТМ «Щодня», Житомир) — 39,3.

Не відрізняються якістю і присутні на українському ринку російські молочнокислі продукти. «Актимель» російського виробництва відомої торгової марки «Данон» містить від 15,5 до 22,7 мг/кг бензойної кислоти, «Растишка» — 17 — 17,4 мг/кг бензойної кислоти.

Схожа концентрація небезпечних сполук була знайдена і в зразках кефіру, кисломолочного сиру, сиркових десертів та сирків глазурованих. Зокрема, кефір ТМ «Щодня» (Дніпропетровськ) містив 15,7 мг/кг бензойної кислоти, біо-кефір ТМ «Галактон» (Київ) —13,4 мг/кг.

Серед кисломолочних сирів високою концентрацією бензойної кислоти відзначилися «Домашній традиційний» (Звенигородка) — 24,4 мг/кг, сир кисломолочний з родзинками (Кременчук) — 43,8 мг/кг, а також сирок солодкий з ваніліном (Житомир) — 52,2 мг/кг.

До того ж останні два зразки містять значну кількість сорбінової кислоти (136 і 129 мг/кг відповідно). А в глазурованих сирках, окрім усього іншого, було виявлено кишкову паличку та дріжджі.

«Протягом останніх двох років, регулярно проводячи тестування молочних продуктів, ми постійно виявляємо в них консерванти — сорбінову й бензойну кислоту, а також штучні барвники», — стверджує Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Укрметртестстандарт.

Бензойна кислота у високих концентраціях може негативно впливати на розвиток та регуляцію нервової системи, розвиток ембріонів, а також викликати індивідуальні реакції у вигляді кропивниці, астми та анафілактичного шоку.

Детальніше читайте в статті Ольги Скрипник «Соя, роги і копита дітворі для апетиту» в свіжому номері «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі