Біомаркер сонливості

Поділитися
Ознаки сонливості очевидні кожному: «злипаються» очі, неможливо стримати позіхання, людина «клює носом»...

Ознаки сонливості очевидні кожному: «злипаються» очі, неможливо стримати позіхання, людина «клює носом». Є й такі, на які здатні звернути увагу тільки фахівці, наприклад тремтіння повік.

Проте всі ми — різні, і організм починає засинати залежно від індивідуальних особливостей. Тому дуже хотілося б знайти маркер, який безпомилково вказував би на те, що час відпочити. Це допомогло б тестувати водіїв, пілотів, лікарів, яким доводиться не спати, коли інші сплять.

Працівники медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, повідомляє агентство «ІнформНаука», провели експерименти на мухах, яким не давали заснути. Чим довше комахи мусили не спати, тим вищим був вміст ферменту амілази, що розщеплює крохмаль.

Цей фермент міститься у слині людини. Аналіз її виявив, що в добровольців, котрі погодилися певний час не спати, концентрація амілази збільшувалася залежно від тривалості безсоння. Чому це відбувається, поки що незрозуміло, — фермент ніколи не проявляв своєї причетності до процесу регулювання сну, хоча він пов’язаний зі стресом.

Утім, покладатися на саму амілазу теж не варто. По-перше, її вміст не залишається незмінним у різних людей. По-друге, її взаємозв’язок з іншими біомаркерами міг би дати більше деталей. Нарешті, організм людини у змозі обдурити будь-яку систему перевірки, вважають автори.

Вони мають намір продовжити роботу в іншому напрямі — спробувати проникнути з допомогою біомаркерів у біологію сну, щоб допомогти тим, хто його позбавлений. Фахівці розраховують виявити більш істотні біомаркери, які могли б стати метою під час лікування.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі