2012 рік деякі ВНЗ не переживуть

Поділитися
У Верховній Раді України з участю заступника голови парламенту Миколи Томенка та першого заступн...

У Верховній Раді України з участю заступника голови парламенту Миколи Томенка та першого заступника міністра освіти і науки Олександра Гребельника відбувся круглий стіл, присвячений вступній кампанії до ВНЗ у 2012 році.

Ректори університетів, директори шкіл та ліцеїв висловлювали свої думки з приводу того, як безболісно для системи освіти пережити 2012 рік, адже в цьому році українські школи не випустять жодного випускника.

«Ситуація неприємна, проте не катастрофічна. У 2012 році буде кому вступати до університетів, — вважає Олександр Гребельник. — Планується держзамовлення на рівні 115 тисяч осіб, і всі ці місця будуть зайняті. Крім випускників шкіл, до ВНЗ зможуть вступати ті, хто закінчив школу раніше. В останньому ЗНО брало участь близько 120 тисяч випускників попередніх років. Стати студентами вищих навчальних закладів можуть випускники ПТУ (з 230 тисяч осіб в університети йде 15—20 тисяч) та молодші спеціалісти (а це ще 15—20 тисяч). Таким чином, маємо 150—160 тисяч при держзамовленні 115 тисяч. Для державних університетів ситуація не катастрофічна».

Ректори внесли пропозицію збільшити кількість вступників 2012 року завдяки екстернатному випуску. На їхню думку, частина учнів могла б проходити програму, розраховану на чотири роки, за три.

«Дванадцятирічна школа вже відбулася, а з наступного року вона стає ще й профільною, — наголосив директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод. — Уже готуються підручники на профільні класи. І тоді буде видно, чи є учні цих класів у перспективі студентами ВНЗ. Нічого страшного у 2012 році не станеться. В нас уже кілька років поспіль парадоксальна ситуація — місць в університетах більше, ніж випускників шкіл. Рік без випускників стане періодом «природного» відбору найсильніших ВНЗ», — повідомляє прес-служба МОН.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі