Топ Новини

В Україні стало менше хліба через нестачу якісного борошна

5 грудня 2011 в 09:20
На тлі рекордного врожаю зерна обсяги виробництва хліба в Україні помітно падають. І якщо темпи зниження збережуться, річний обвал складе 10%, при цьому в умовах жорсткого держрегулювання частина ринку може просто піти в тінь.

На тлі рекордного врожаю зерна обсяги виробництва хліба в Україні помітно падають. І якщо темпи зниження збережуться, річний обвал складе 10%, при цьому в умовах жорсткого держрегулювання частина ринку може просто піти в тінь.
 

В Україні падають обсяги виробництва хліба: за чотири місяці, що минули з початку нового маркетингового року, падіння склало 3,3%. Більше того, падіння місяць до місяця (жовтень-2011 у порівнянні з жовтнем-2010) і зовсім склало близько 7%. В абсолютних цифрах за липень-жовтень 2011 хлібокомбінати в Україні виробили 578,6 тис. тонн хлібобулочних виробів проти 598,3 тис. тонн за липень-жовтень 2010.

Традиційно виробництво хліба є одним із найбільш стабільних показників. Більше того, в періоди економічної кризи, до яких можна віднести три останні роки, споживання хліба традиційно збільшується на противагу, наприклад, м'ясним та молочним виробам, які стають не по кишені, пишуть
"Экономические известия".

На думку експертів, зниження обсягів виробництва хліба не було наслідком скорочення попиту з боку населення.

Причина - у скороченні пропозиції якісного борошна. При цьому, на перший погляд, причин для нестачі борошна немає, оскільки цього року зібрано рекордний урожай.

Проте, обсяги виробництва борошна планомірно знижуються - про це свідчить навіть офіційна статистика: у жовтні борошномельні підприємства зменшили виробництво борошна на 2,7%.

Причина скорочення - значно зросла собівартість виробництва. «Влада любить повторювати, що зерна в цьому році багато і воно дешеве. Але, по-перше, не таке вже дешеве, а по-друге, чому ніхто не говорить про ціну газу, зростання зарплат?» - зазначив представник одного з найбільших борошномельних підприємств.

Як пояснюють експерти, розбалансування внутрішнього ринку відбулося, зокрема, і через активний експорт - з України вивезено у 3,6 рази більше борошна, ніж в минулому м/році (українська мука продається до Молдови, Індонезії і Тунісу).

При цьому надалі ситуація може погіршитися: ринок борошна - як мінімум - житній може стати дефіцитним вже в наступному сезоні. Сільгоспвиробники нинішньої осені істотно скоротили посіви озимого жита. У деяких регіонах скорочення площ під цією культурою - більш ніж у два рази. А ті аграрії, які все-таки посіяли цю культуру, втратили значну частину посівів через посуху цієї осені, яка згубила мінімум третину майбутнього врожаю.

На думку учасників ринку, переорієнтувати частину борошна, яка зараз йде на експорт, на внутрішній ринок можливо, тільки запропонувавши операторам адекватну ціну. Однак в умовах жорсткого держрегулювання хлібного ринку це навряд чи можливо, і з цієї ж причини ринок все більше йде в тінь.

За матеріалами: Экономические известия
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Немає коментарів
Loading...
Реклама
USD 26.13
EUR 27.96
Останні новини