Суд зобов’язав НКРЗ видати «Київстару» ліцензію на 3G. Комісія — проти

Поділитися
Минулого четверга Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Національну комісію з питань регулювання зв’язку України (НКРЗ) видати компанії «Київстар» ліцензію на зв’язок третього покоління в стандарті UMTS...

Минулого четверга Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Національну комісію з питань регулювання зв’язку України (НКРЗ) видати компанії «Київстар» ліцензію на зв’язок третього покоління в стандарті UMTS. НКРЗ має намір оскаржити це рішення. Нагадаємо, саме цей суд нещодавно заборонив проведення засідань телекомунікаційного регулятора за участю членів, призначених Кабінетом міністрів.

Оператор мобільного зв’язку «Київстар», який обслуговує 23 млн. абонентів у стандартах GSM-900 і GSM-1800, звернувся до суду 25 жовтня. За даними оператора, було оскаржено бездіяльність НКРЗ, котра не відповіла у встановлені законом строки на заяву про видачу ліцензії на UMTS. У своєму позові «Київстар» просив визнати дії НКРЗ неправомірними та зобов’язати регулятора видати ліцензію.

З проханням видати компанії ліцензію і частоти для розгортання мобільного зв’язку в стандарті UMTS «Київстар» звернувся до НКРЗ ще в жовтні 2005 року. У вересні з аналогічним проханням до регулятора звернулася компанія UMC, а в грудні — «Українські радіосистеми» та «Астеліт». Однак НКРЗ не взяла цих заявок до розгляду. Мотивувавши це тим, що держава не має вільних частот у діапазоні 1,9—2,1 ГГц.

Але вже 1 грудня НКРЗ виконала розпорядження Кабміну №324-р від 9 серпня 2005 року, котрим уряд Юлії Тимошенко доручив НКРЗ видати компанії «Укртелеком» ліцензію на мобільний зв’язок без конкурсу. Для цього урядовою постановою №1104 від 22 листопада 2005 року дві смуги по 15 МГц і одну смугу в 5 МГц було виведено зі спецкористування, а Міноборони та Мінтрансзв’язку було доручено їх у терміновому порядку звільнити.

1 лютого 2007 року НКРЗ офіційно відмовила «Київстару» у видачі ліцензій на смуги радіочастот 1920—1980 МГц, 2110—2170 МГц і 2010—2025 МГц на території 27 регіонів України. Мотивація — необхідність проведення конверсії радіочастотного ресурсу і видачі ліцензії на конкурсі. Проте «Київстар» подав на НКРЗ до суду саме за бездіяльність, тобто за нерозгляд заявки.

Видані «Укртелекому» смуги 1935—1950 МГц, 2015—2020 МГц і 2125—2140 МГц — поки єдині, де-юре конвертовані в цьому діапазоні. Інші частоти використовує обладнання Міноборони, зокрема, радіолокаційні станції. Урядовим розпорядженням №993 від 1 серпня ц.р. затверджено «Порядок залучення позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу», відповідно до якого за звільнення частот мають платити оператори. Міністерство оборони сьогодні оцінює ці роботи у більш як півмільярда гривень. Оператори вважають суму завищеною. І кажуть про те, що невиправдані витрати на ліцензії на 3G зроблять ці послуги неконкурентоспромож­ними.

На «Євродебатах» у прямому ефірі «5 каналу», що відбулися 29 серпня, екс-голова Держкомзв’язку Олег Шевчук розповів, що «ті частоти, котрі необхідні для того, щоб ми всі отримували ці сервіси, загалом-то, вільні і могли б досить оперативно надаватися мобільним операторам». Це був зрозумілий спеціалістам натяк на смуги, на які подавав заявку «Київстар». І які де-факто звільнені Міноборони в результаті неформальних домовленостей з оператором. Так само, як два роки тому за розпорядженням уряду було де-факто звільнено частоти для «Укртелекому», щоб потім їх можна було швидко віддати держкомпанії.

Вирішивши проблему «неформальними» методами, оператор (у котрого, як уже писало «ДТ», уже фактично побудовано UMTS-мережу) постав перед необхідністю «легалізувати» зроблене. Напевно, не слід звинувачувати компанію в побоюванні брати участь у конкурсі. Оголоси-но його держава, серед трьох переможців «Київстар» уже напевне був би. Проте майбутній конкурс на 3G, по-перше, постійно відкладається, а по-друге, до його умов входитиме оплата конверсії. І «Київстар» вибрав суд.

Цілком можливо, що судове рішення буде підкріплене й іншими формами переконання НКРЗ у тому, що формально вони можуть «умити руки»: виконали, мовляв, рішення суду... Як два роки тому виконували рішення уряду щодо видачі ліцензії «Укртелекому». Інша річ, що друга позаконкурсна видача ліцензії на дефіцитний діапазон викликає потужні протести на ринку.

Судове рішення про видачу НКРЗ ліцензії стало останнім часом явищем вельми поширеним. За останні місяці таким шляхом домоглися видачі ліцензій на різні частотні діапазони голдентелекомівському «Ес-лайн», а також «Пан-Телеком»; намагалися переоформити ліцензії при реорганізації підприємства «Велтон» і «Телесистеми України». НКРЗ як держорган зобов’язана подавати апеляції на судові рішення проти неї і проходити з ними всі судові інстанції. Тому до виконання судового рішення на користь «Київстару» ще далеко. І оператор цілком зможе встигнути отримати своє 3G на конкурсі, який НКРЗ планує провести влітку. Якщо справа, звісно, в ліцензії, а не в небажанні платити за конверсію.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі