Skype, податки і пірати

Поділитися
Ідеться про запровадження податку на популярні веб-сервіси, якими є інтернет-месенджери, програми IР-телефонії і відеоконференцзв’язку, серед котрих незаперечний лідер — Skype.

Недавно Національна комісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації послала в маси черговий меседж, що спантеличив не тільки пересічних користувачів інтернет-послуг, а й експертів. Ідеться про запровадження податку на популярні веб-сервіси, якими є інтернет-месенджери, програми IР-телефонії і відеоконференцзв’язку, серед котрих незаперечний лідер - Skype.

Голова НКРЗІ Петро Яцук сказав: «Ми однозначно розроблятимемо нормативні документи у сфері регулювання доступу до послуг, інформації, контенту. Яскравий приклад - Skype. За три роки з невідомої компанії вона перетворилася на мільярдний за вартістю актив».

За його словами, такі сервіси викликають велике навантаження на мережі. І навіть у разі запровадження нових технологій четвертого покоління (4G або LTE) мобільні мережі не будуть окупатися. «Оператори зв’язку хочуть і мають повне право заробляти на передачі даних інтернет-додатків. Це природно. На сьогодні всі мережі використовуються тільки як транзитна труба».

При цьому слід зазначити, що з боку цих-таки операторів якихось кроків не було, а їхні представники дружно відхрещувалися від таких ініціатив.

«Мені здається, спочатку треба побудувати шляхи, а потім ставити на них шлагбауми, - сказав генеральний директор МТС Україна Іван Золочевський. - Під шляхами я маю на увазі високошвидкісні технології передачі даних - мобільного інтернету - 3G, LTE. На мою думку, перед Національною комісією поки що непочатий край роботи».

До речі про Skype. Мало кому в Україні відомо, що цей сервіс належить не ентузіастам-безсрібникам - торік його придбала за 8,5 млрд. дол. корпорація Microsoft. Ця покупка стала найбільшим поглинанням в історії компанії. Єврокомісія ухвалила угоду в жовтні. У лютому ж нинішнього року американський виробник телекомунікаційного обладнання Cisco оскаржила покупку Microsoft компанії Skype у суді Євросоюзу. На думку компанії, Microsoft перешкоджає розвиткові конкуренції у сфері відеозв’язку. Хоча експерти вважають, що питання про купівлю вже вирішене, оскільки в антимонопольних рішеннях Верховний суд ЄС зазвичай підтримує Єврокомісію. Отож якщо ви активно користуєтеся послугами Skype і платите там за дзвінки на звичайні телефони, то знайте, що ці грошики попливли вже софтверному гіганту. Скоро Microsoft активніше просуватиме сервіс Skype для Windows, як, наприклад, він був запропонований у числі перших же програм для ОС Windows Phone, що працює на смартфонах.

Швидше за все, Skype залишиться безплатним, оскільки приносить доходи від дзвінків та продажу обладнання. А ще, цілком можливо, після змін у законодавстві даватиме прибуток і з мобільних користувачів. Адже диму без вогню не буває. І невдовзі після заяви голови НКРЗІ представники компанії зустрілися знову з регулятором та повідомили про завершення процесу державної сертифікації програмного забезпечення Microsoft. Так, сертифікати Державної служби спеціального зв’язку і захисту інформації отримали операційна система Microsoft Windows 7 Enterprise SP1 та ще сім продуктів для корпоративного сегмента. Раніше були сертифіковані Windows Vista і Windows XP SP.

«Пакет сертифікованих програмних продуктів Microsoft дозволить державним органам запроваджувати ефективні системи електронного уряду в країні, - зазначив Дмитро Шимків, генеральний директор «Майкрософт Україна». - Захист як особистої інформації користувачів таких систем, так і інформації, що належить державі, - необхідна умова для розгортання електронного уряду».

Електронний уряд - добре, але в цьому процесі планує брати участь Microsoft, а це означає, що великі відрахування держбюджету підуть саме на користь цієї компанії. Невирішеною проблемою залишається й піратство, причому неліцензійний софт активно використовується і в держустановах. За даними аналітичної компанії IDC, Україна входить до десятки країн світу з найвищим рівнем комп’ютерного піратства, - цей показник становить 86%.

Ризикнемо зробити ще один прогноз: в Україні піратство в найближчі десять років не подолають. І це на руку насамперед Microsoft, яка таким чином тримає «на гачку» державні структури при будь-якій владі. Сьогодні корпорація ніяк не знижує ціни на свою продукцію, вона залишається найбільш затребуваною для всіх комп’ютерних користувачів. Адже найпоширеніша серед операційних систем, як і раніше, Windows, а офісний продукт - Microsoft Office. Так, Office 2010 «для дому і навчання» коштує 125 дол. для одного ПК або 150 дол. - для трьох. Що й казати про більш повноцінні конфігурації. Тож багатьом користувачам нічого не залишається робити, як ставити піратські версії.

Правда, є й альтернатива - Open Office, він абсолютно безплатний і підтримує практично всі документи Microsoft Office. А ще розвиваються хмарні сервіси, при цьому не потрібно навіть встановлювати програми на своєму ПК, можна редагувати документи прямо у вікні браузера, при цьому він буде доступним у будь-якому місці, де є Інтернет.

Власне, хмарні сервіси потрібно впроваджувати і в держструктурах. Причому і там може бути забезпечений необхідний рівень захисту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі