Розвиток ПЕК допоміг би Львівській області збільшити валовий продукт на 15—20%

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Розвиток паливно-енергетичного комплексу допоміг би Львівській області збільшити валовий продукт регіону на 15—20%, забезпечити його власними паливно-енергетичними ресурсами та створити нові робочі місця.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише заслужений енергетик України Анатолій Акімов. За його словами, існуюча форма організації функціонування ПЕК не відповідає сучасним вимогам промислово-інноваційної політики. Зокрема, відсутність загальної програми розвитку ПЕК Львівської області призвела до розподілу підприємств за різними формами власності (державні, акціонерні, приватні, СП), а отже, й до проведення їх власниками своєї політики, яка часто не відповідає інтересам регіону і прискорює процес поглинання підприємств області іншими регіонами.

Водночас завдяки ресурсам на своїй території Львівська область могла б стати енергодостатньою і навіть збільшити експорт енергії. Зараз же унікальна область, яка має вдосталь покладів усіх видів органічного палива, задовольняє свої потреби у паливі лише на 40%.

Ця область є унікальною занаявністю практично всіх видів органічного палива: балансові запаси вугілля діючих шахт Львівсько-Волинського басейну становлять майже 170 млн тонн; перспективним є Південно-Західний район, де виявлені Тяглівське родовище і Любельська вугленосна площа, загальні запаси вугілля яких (у тому числі і коксівного) оцінюються в 1,1 млрд. тонн; поклади горючих менілітових сланців становлять 520 млрд тонн, на сьогодні відпрацьовані технічні проблеми їх спалювання для отримання електричної та теплової енергії; є перспектива видобутку сланцевого газу, поклади якого оцінюють у межах від 2 до 20 трлн кубометрів; наукові розробки підтверджують наявність значних покладів нафти і природного газу, особливо на великих глибинах.

У Львівській області функціонує потужна Добротвірська ТЕС, є розгалужені електричні мережі, тож є можливість не тільки задовольнити місцеві потреби в електроенергії, а й експортувати її у сусідні країни.

На Львівщині також діє нафтопереробний завод, здатний у повному обсязі забезпечити область пально-мастильними матеріалами. Через її територію проходять регіональні розподільчі та міжнародні магістральні нафто- і газопроводи.

Зберігся і кваліфікований кадровий потенціал, спроможний забезпечити виконання будь-якого рівня робіт з проектування, будівництва, монтажу, налагодження та експлуатації енергетичних об’єктів. В інститутах Західного наукового центру НАН України та у місцевих вищих навчальних закладах зосереджений науковий потенціал.

Проте за останні 50 років на електростанціях не введено в експлуатацію жодного нового енергоблоку, напрацювання технологічного устаткування Добротвірської ТЕС досягло 230-340 тис. годин, що призвело до практичного вичерпання його паркового ресурсу, різкого падіння економічності, зниження надійності роботи і прогресуючого зростання аварійності.

Львівська область залишається дефіцитною щодо органічного палива - щороку сюди поставляються сотні тисяч тонн нафти та мільярди кубометрів природного газу. Технологічне обладнання підприємств ПЕК майже вичерпало свій ресурс і потребує суттєвої модернізації або повної заміни. Подальший розвиток ПЕК стримується відсутністю інвестицій в оновлення та будівництво нових об’єктів.

Крім того, зменшується видобуток вугілля шахтами ДП «Львіввугілля». Торік вісім шахт цього підприємства і чотири шахти ДП «Волиньвугілля» спромоглися поставити на Добротвірську ТЕС лише 0,73 млн тонн вугілля і на Бурштинську ТЕС - 0,36 млн тонн (1980 року видобуток вугілля сягав 15,5 млн тонн). В окремі роки видобуток нафти становив 8 млн тонн (нині - 0,1 млн тонн), а природного газу - 12 млрд кубометрів (0,7 млрд кубометрів). За останні чотири роки через зменшення видобутку вугілля шахтами Львівсько-Волинського басейну на Добротвірську і Бурштинську ТЕС завезено майже 13 млн тонн донецького вугілля, що через різницю в тарифах на перевезення призвело до втрати майже 900 млн. грн. А це вугілля могло би бути видобуте у Львівсько-Волинському басейні...

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Анатолія Акімова "Енергокомплекс Львівщини: проблеми залишаються?".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі