«ПРОГРАМУ ЗБІЛЬШЕННЯ ВИДОБУТКУ ГАЗУ В УКРАЇНІ БУДЕ ВИКОНАНО»

Поділитися
Член правління і головний радник глави НАК «Нафтогаз України» Ілля Рибчич розповідає про найближчі перспективи збільшення власного газовидобутку підприємствами НАК...

Член правління і головний радник глави НАК «Нафтогаз України» Ілля Рибчич розповідає про найближчі перспективи збільшення власного газовидобутку підприємствами НАК.

— Ілля Йосипович, восени 2003 року «Нафтогаз України» оголосив про початок реалізації програми зі збільшення власного видобутку газу. Які на сьогодні досягнуто результати?

— Починаючи з 2002 року підприємства НАК «Нафтогаз України» впевнено нарощують обсяги власного видобутку природного газу. У рамках реалізації комплексної програми збільшення газовидобутку значно збільшилися капіталовкладення підприємств НАК. 2004 року «Нафтогаз України» планує інвестувати лише в збільшення видобутку сировини майже 1,9 млрд. грн. Серед уже досягнутих результатів — введення в дію після докорінної реконструкції Хрестищенської компресорної станції на Харківщині. Нова компресорна та газопровід, що з’єднав Юльєвський газоконденсатний промисел із Харківським промвузлом, дозволять збільшити обсяги видобутку газу на півмільярда кубометрів вже цього року, а з наступного довести цей показник до мільярда. А також відновити видобуток газу з виснажених свердловин із низьким тиском на групі родовищ — Хрестищенському, Шебелинському, Медвєдєвському, Розпашнівському. Якщо до реконструкції вхідний тиск на компресорній станції становив 12 атмосфер, то нині він зменшиться вдвічі, завдяки чому запрацюють усі виснажені й малодебітні свердловини цих родовищ.

Проблема скорочення обсягів видобутку газу з виснажених родовищ на Харківщині гостро стояла протягом останніх кількох років. Чимало з експлуатованих родовищ виробили 50—80% свого ресурсу. Для поліпшення ситуації «Нафтогаз України» за рахунок власних коштів профінансував реконструкцію компресорної станції, інвестувавши у комплекс робіт 220 млн. грн.

— Збільшення обсягів видобутку газу неможливе без пошуку нових родовищ. Що робить НАК у цьому напрямі?

— «Нафтогаз України» приділяє особливу увагу пошуку нових родовищ. Це зрозуміло, оскільки при застосуванні лише заходів щодо підвищення відбору газу з виснажених свердловин не можна розраховувати на значне збільшення обсягів видобутку в довгостроковій перспективі. 2004 року в розвідувальне буріння, яке має на меті відкриття нових родовищ, «Нафтогаз України» планує вкласти майже 700 млн. грн. Значну частину цих коштів передбачається інвестувати в розробку Кобзівського родовища в Харківській області, підтверджені запаси якого складають 17 млрд. кубометрів газу. Проведення додаткових заходів щодо геологорозвідки дозволить оцінити прогнозні запаси Кобзівського родовища на рівні 60—70 млрд. кубометрів. Здавання цього родовища в промислову експлуатацію дасть Україні додатково до 4 млрд. кубометрів природного газу щорічно.

Сьогодні на Кобзівському родовищі ведеться буріння свердловини, глибина якої під кінець року досягне 6 300 метрів. За отриманими геологами даними, прогнозується відкриття на вказаній глибині нових покладів природного газу.

— Яку діяльність «Нафтогаз України» веде в інших регіонах, крім Харківщини?

— Робота з пошуку нових запасів вуглеводнів ведеться на 15 родовищах в Україні, що дозволяє компанії розраховувати на успіх. «Нафтогаз України» запланував забезпечити приріст запасів поточного року на рівні близько 20 млрд. кубометрів і, відповідно, наростити обсяги газовидобутку наступного року на 1,5 млрд.

Важливим елементом реалізації програми приросту сировинної бази НАК «Нафтогаз України» є пошуково-розвідувальні роботи на шельфах Чорного й Азовського морів. На чорноморському шельфі однією з найперспективніших є Суботинська площа, запаси якої оцінюються в 15—20 млрд. кубометрів. Протягом двох-трьох місяців буде введено в дію нове родовище на площі Абіха в Азовському морі. Воно по-своєму унікальне, бо тут уперше в Україні використовуватиметься сучасна технологія підводного видобутку газу з виведенням газопроводу на сушу. Над свердловиною не встановлюватимуть звичну платформу. Родовище збільшить щомісячний видобуток природного газу на півмільярда кубометрів і дозволить вже в поточному році вийти на 90-відсоткове забезпечення Кримського півострова газом власного видобутку. 2005 року промисловість і населення півострова використовуватимуть лише газ, видобутий на морському шельфі, а в 2006-му розпочнеться транспортування газу на територію «великої» України.

Пошук нових родовищ ведеться й у Західній Україні. Попри трохи менші обсяги видобутку газу в західному регіоні, експлуатовані ДК «Укргазвидобування» свердловини дають до 1,2 млрд. кубометрів на рік. Восени 2003-го на заході країни відкрито Комарівськое родовище з підтвердженими запасами 1,2 млрд. кубометрів газу.

— Крім видобутку нафти й газу, компанія виробляє скраплений газ, пропілен та іншу продукцію. Чи планує НАК збільшити їхнє виробництво?

— Найближчим часом буде здано в експлуатацію установку з виробництва пропан-бутану на Тимофєєвському родовищі, що дозволить збільшити щорічне виробництво скрапленого газу на 90 тис. тонн (сьогодні «Укргазвидобування» виробляє майже 180 тис. тонн на рік). Таким чином, Україна не лише повністю забезпечить свої потреби в скрапленому газі, а й збільшить його експорт на ринки Польщі, Угорщини, Словаччини.

Реалізація продукції, одержуваної в результаті переробки вуглеводнів, приносить НАК значно більший економічний ефект, ніж продаж сировини. Так, ціна тонни пропан-бутану становить 1300—1400 грн., і ця продукція має хороший попит. Тому й термін окупності нової установки на Тимофєєвському родовищі, як і інших таких виробництв, не перевищуватиме кілька місяців.

— Які плани компанії щодо роботи за кордоном?

— Уже нинішнього року наші підрозділи розпочнуть буріння свердловин у Лівії. Ведуться переговори з Російською Федерацією, Алжиром, Пакистаном. Керівництво компанії розглядає як стратегічного партнера на цьому напрямі Лівію, оскільки саме в цій країні українські нафтовики й газовики провели масштабний комплекс підготовчих заходів 2003 року.

Кінцева мета «Нафтогазу» — до 2007 року підвищити видобуток українського газу до 24 млрд. кубометрів з 18 млдр., які видобуваємо нині.Таким чином ми скоротимо долю імпортованих енергоносіїв й у комплексі з програмою стимулювання енергозберігаючих технологій підвищимо частку українського газу з сьогоднішніх 20% до 40—45%. Це є наш реальний внесок в енергетичну безпеку країни.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі