Згідно із щодекадною довідкою Міністерства аграрної політики України про зміни середніх рівнів цін на продукти в Україні, за останню декаду в країні подорожчали борошно, крупи, молочні та м'ясні продукти.Згідно з моніторингом цін, що проводиться органами державного контролю, за станом на 30 листопада 2010 року в порівнянні з 20 листопада середні рівні цін в цілому по Україні підвищилися на хліб з борошна вищого гатункку - на 0,2% (з 4,42 до 4,43 грн за 1 кг); борошно вищого гатунку - 0,6% (з 3,21 до 3,23 грн за 1 кг); вермішель - 0,6% (з 4,87 до 4,90 грн за 1 кг); крупу гречану - 0,7% (з 11,18 до 11,26 грн за 1 кг); крупу манну - 0,5% (з 3,91 до 3,93 грн за 1 кг).
Не змінилися ціни на хліб з борошна першого гатунку (3,59 грн), хліб житньо-пшеничний (3,54 грн) та рис (8,56 грн за 1 кг).
На тваринницьку продукцію та продукти її переробки середні рівні цін в цілому по Україні підвищилися на молоко - на 0,5% (з 5,83 до 5,86 грн за 1 л); сметану - 0,6% (з 15,81 до 15,90 грн за 1 кг), масло вершкове - 0,4% (з 46,94 до 47,11 грн за 1 кг); яловичину - 0,2% (з 37,61 до 37,67 грн за 1 кг ); сало - 0,1% (з 19,32 до 19,34 грн за 1 кг); та птицю (кури) - 0,1% (з 18,77 до 18,78 грн за 1 кг). Знизилися ціни на свинину - на 0,2% (з 40,32 до 40,23 грн за 1 кг) та яйця (курячі) - 0,1% (з 6,82 до 6,81 грн за 1 дес.). Не змінилися на ковбаси варені першого гатунку (28,5 грн за 1 кг).
На цукор протягом третьої декади листопада середній рівень цін в цілому по Україні підвищився на 0,4% (з 8,49 до 8,52 грн за 1 кг). На олію соняшникову протягом досліджуваного періоду середній рівень цін в цілому по Україні піднявся на 0,6% (з 11,12 до 11,19 грн за 1 літр).
На овочеву продукцію спостерігалося підвищення середніх рівнів роздрібних цін на капусту - на 0,8% (з 3,67 до 3,70 грн за 1 кг). Знизилися на моркву - на 1,3% (з 4,60 до 4,54 грн за 1 кг) і не змінилися на картоплю (4,20 грн за 1 кг).
За даними Мінагрополітики, під час аналогічного періоду 2009 року спостерігалося підвищення роздрібних цін на: хліб з борошна першого гатунку, хліб житньо-пшеничний, хліб з борошна вищого гатунку, крупу гречану, ковбаси варені першого гатунку, молоко, сметану, масло вершкове, цукор, олію соняшникову, яловичину, сало, яйця (курячі), картоплю і капусту, зниження їхнього рівня на: рис, свинину, птицю (кури) і моркву.
Нагадаємо, протягом вересня поточного року відбулося зростання вартості молочної продукції у переважній більшості регіонів Україні, на що, за поясненням молокопереробних підприємств, вплинуло підвищення закупівельних цін на сировину.5 листопада Антимонопольний комітет України зобов'язав 11 найбільших гравців ринку молочної продукції до кінця місяця знизити оптово-відпускні ціни на молоко, сметану, вершкове масло і твердий сир.
За матеріалами УНІАН
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку