«Метінвест» розжився вугіллям... У Штатах і Краснодоні

Поділитися
Минулої середи компанія «Метінвест» урочисто реанімувала шахту. Розрізали стрічечки, запустили в небо повітряні кульки, виголосили належні промови.

Минулої середи компанія «Метінвест» урочисто реанімувала шахту. Розрізали стрічечки, запустили в небо повітряні кульки, виголосили належні промови. На відвантаженні першого ешелону були присутні й керівництво компанії, і місцева влада, і навіть губернатор. Причому губернатор найсправжнісінький - американський. Оскільки подія відбувалася в американському містечку Софія штату Західна Вірджинія.

«Я ніколи не думав, що побачу шахту Affinity знову відкритою, після її закриття. Та щойно началися розмови про повторне відкриття - в Софії спостерігається сплеск активності. Нині в Софії бум будівництва житла, і ви не знайдете тут землі під оренду - і все завдяки шахті, що знову працює», - сказав мер м. Софії Денні Барр на церемонії відкриття шахти. Він додав, що «ми були на межі, коли вони (інвестори) прийшли».

Місцеву шахту Affinity з великими запасами коксівного вугілля було покинуто в середині 80-х років минулого століття, і щоб повернути її до життя, знадобилося більш як 110 млн. дол. Тепер там добуватимуть близько 1,5 млн. тонн вугілля на рік, з’явиться понад тисяча робочих місць як на самій шахті, так і в суміжних галузях.

Хоч як парадоксально, але відроджувати шахту за океаном виявилося економічно вигідніше, ніж в Україні. У неї хороші товсті пласти коксівного вугілля, що дає можливість ефективно використовувати високопродуктивне обладнання.

У результаті під землею працюватимуть тільки 250 чоловік, кожен із яких добуватиме 6-7 тисяч тонн вугілля на рік. Це разів у десять більше, ніж у середньому по Україні. Навіть з урахуванням транспортування вугілля виходить цілком конкурентоспроможним.

До того ж коксівного вугілля в країні просто не вистачає. У 2010 році його видобуток знизився на 6,2% і становив 24,182 млн. тонн. За розрахунками, дефіцит цих марок для металургії становить близько 7-8 млн. тонн щороку. Крім того, американське вугілля більш якісне й підходить зокрема для пиловугільного вдмухування.

А це вирішує завдання економії природного газу, який постійно дорожчає. Це особливо актуально, оскільки компанія йде від використання природного газу у виробництві чавуну через зростання цін на нього. Найближчим часом планується впровадити на всіх металургійних активах «Мет­інвесту» технологію пиловугільного вдмухування, оскільки потреба в якісному коксівному вугіллі в перспективі зросте до 13 млн. тонн, у коксі - до 8 млн. тонн. При цьому в шихті для виробництва коксу треба буде збільшувати питому вагу хорошого коксівного вугілля, якого в Україні, на жаль, бракує.

Додаткові обсяги завозитимуться зокрема зі США. Тому 2009 року було придбано американську вуглевидобувну групу United Coal Company. Цією покупкою компанія «Мет­інвест» розширила свої сировинні можливості щодо високоякісного коксівного вугілля з низьким вмістом сірки в середньостроковій перспективі на 6-7 млн. тонн на рік.

До UCC входять чотири вуглевидобувні компанії - Carter Roag, Pocahontas, Sapphire й Wellmore. UCC добуває вугілля підземним і відкритим способами. І 82% її запасів становить коксівне вугілля. Крім того, почали реанімувати дві шахти - Roaring Creek (компанія Carter Roag Coal) і Affinity (компанія Pocahontas Coal). Affinity минулого тижня й відкривали...

За словами президента Affinity Coal Company Дейла Берчфілда, шахту кардинально переобладнали, і тепер вона включає чотири суперсучасні ділянки видобутку та сучасну вуглезбагачувальну фабрику. Попри всі складності, новий проект завершили точно в строк. А вихід на повну потужність очікується наступного року.

Загальний обсяг вугілля, видобутого шахтами компанії United Coal Company 2011 року, становитиме 8,2 млн. тонн, збільшившись, таким чином, на 14%.

Пуск наступної шахти - Roaring Creek (його очікують пізніше) дозволить ще більше наростити видобуток. З огляду на стратегічні цілі «Метінвесту» щодо виходу на показник 25 млн. тонн сталі, компанії знадобиться дуже багато коксу.

Американське вугілля знадобиться як «Азовсталі», так і новим активам групи. У Маріуполі планується здійснити програму переозброєння доменного виробництва з будівництвом нових доменних печей, на яких установлять системи вдмухування пиловугільного палива. Це допоможе відмовитися від природного газу у виробництві чавуну, який замінять коксом. І високоякісне американське коксівне вугілля тут знадобиться.

До того ж найближчим часом кокс піде і на «Запоріжсталь», де «Метінвест» у цей момент стає партнером.

Правда, поки що плануються не дуже великі поставки американського вугілля. Цього року їх імпорт в Україну намічається на рівні 800 тис. тонн вугільного концентрату (що в 2,5 рази більше від торішнього). Поставки в основному лімітуються обмеженими можливостями вітчизняних портів. Для ввезення якісного вугілля з далекого зарубіжжя потрібні глибоководні портові потужності.

На думку фахівців, глибоководні потужності тільки для приймання вугілля в країну мають становити не менш як 14-15 млн. тонн на рік. Якщо реально зосередитися на цій проблемі, то, за оцінками експертів, їх можна буде ввести в експлуатацію років за п’ять.

Тим більше що імпортне вугілля потрібне для поліпшення якості шихти підприємств коксохіму.

Українське вугілля має підвищений вміст сірки, що приводить як до збільшення витрати коксу при виробництві чавуну, так і до погіршення якісних характеристик продукції.

Для зменшення кількості сірки доводиться додавати в шихту вугілля з низьким її вмістом (до 0,5%), але в Україні такого вугілля просто немає. Ключову програму впровадження пиловугільних установок на українському вугіллі взагалі складно реалізувати. Отут і знадобляться нові потужності за океаном.

Так що за всієї перспективності заокеанських активів вітчизняні є ключовими. У рамках стратегії розвитку українських вугільних активів «Метінвесту» заплановано зростання видобутку коксівного вугілля до 6,2 млн. тонн цього року (2010-й - 5,8 млн. тонн) і до 6,5 млн. тонн - наступного.

Відповідно, у міру виходу компанії на міжнародний ринок країна походження вугілля має дедалі менше значення. Головним є його вартість. Принципове для компанії питання - зростання видобутку власного високоякісного вугілля.

Гендиректор «Метінвест Холдингу» І.Сирий наголосив: «Визначальним для нашого бізнесу чинником у підвищенні ефективності виробництва сталі та досягненні високої конкурентоспроможності готової продукції є забезпечення металургійного виробництва сировиною максимально можливої якості. Це стосується й нарощування потужностей на шахтах Affinity й Roaring Creek. Якісна сировина - це одна з основних умов для стабільного зростання нашого бізнесу, розвитку регіонів нашої присутності та всієї України».

Інвестиції «Метінвесту» в американську шахту в остаточному підсумку зміцнюють позиції українських металургів. Якісне американське вугілля - це якісна сталь в українських печах. Це зростання зарплати металургів, а також соціальна захищеність.

Причому у міру розвитку компанії дедалі більше коштів витрачається на впровадження найкращих стандартів охорони праці та навколишнього сере­довища. Так, при реалізації програми модернізації компанії «Краснодонвугілля» цього року «Метінвест» спрямує на ці цілі 930,1 млн. грн., або в 1,3 разу більше порівняно з 2010 роком.

P.S. До речі, під час відкриття шахти в США нашим українцям впало в око те, що американці не скупилися на добрі слова та від душі дякували українським бізнесменам. Вони буквально світилися ентузіазмом і оптимізмом. Може, цього варто й нам повчитися?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі