Макулатуринг

Поділитися
Школярі прищеплюють підприємцям втрачені навички збирання вторсировини

Разючий факт - підприємствам, які переробляють вторинну сировину, дедалі складніше знайти постачальників паперових відходів, тому вони змушені імпортувати макулатуру з-за кордону. Витрачати на це валюту. А тим часом населення та бізнес свої паперові відходи просто викидають на смітники та ще й платять за це гроші. Але ж сучасні високотехнологічні методи переробки вторинної сировини забезпечують значну економію і лісових масивів, і таких дорогих сьогодні енергоресурсів, забезпечуючи гармонійну взаємодію з довкіллям.

Гімназисти провели серед жителів нашого міста (автор матеріалу закінчила 10 клас Кремінської школи-гімназії в Луганській обл.) опитування, результати якого зафіксували досить сумну картину. Майже 37% респондентів використовують за рік у середньому 30 кг (і більше) паперової продукції, 52% - 20 кг, решта - 10 кг. При цьому 78% громадян викидають використану паперову продукцію разом зі сміттям. І лише 12% здають (але не всю) на макулатуру, та й то під час акцій з її збирання школярами.

Тобто звичку здавати вторсировину на приймальні пункти більшість жителів втратила. Ніхто (!) з опитаних сам макулатури не здає. Головний аргумент - невисокі закупівельні ціни. Показово, що навіть у разі дворазового збільшення тарифу, лише близько чверті громадян погодилися б носити її в стаціонарні приймальні пункти. Інших же не влаштовує відстань до них. Тому за пересувні пункти висловилося майже 90% жителів, а за роздільне збирання відходів - 10.

При цьому всі опитані згодні - макулатури треба збирати більше. Дехто навіть вважає, що це сприятиме збільшенню виробництва та використання екологічно чистої упаковки з паперу і картону, замість шкідливого для природи пластику. До речі, процес заміни вже відбувається. У червні, відвідавши «кафешку» на набережній Ялти, я була приємно здивована, - каву подавали не в пластиковому стаканчику, а у високому білому паперовому з додатковим чохольчиком з мікрогофри. Печиво теж було в оригінальній паперовій упаковці.

Наше місто - Кремінна - оточене зеленими лісами, які недарма вважають перлиною насиченого промисловістю Донбасу. А неподалік працює підприємство, відоме за межами країни. Це ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат». Так от, за час функціонування комбінат переробив понад 2 млн. тонн макулатури і таким чином зберіг понад 10 млн. кубометрів деревини, а це - 90 тис. залізничних вагонів. Інакше кажучи, збирання та подальша переробка вторсировини реально врятували від вирубування 100 тис. га лісу. Це майже в 2,5 разу більше, ніж площа лісових масивів Кремінщини, або близько третини площі під лісовими насадженнями всієї Луганщини.

Побувавши на цьому підприємстві, члени дослідницького гуртка гімназії ознайомилися з повним циклом переробки макулатури та виготовлення продукції. Виявилося, що за 20 років роботи комбінат утричі збільшив свої виробничі потужності для випуску продукції з вторинної сировини, звільнивши природу від сотні тонн відходів. А вироблений з макулатури картон направляють для упаковування харчових продуктів, ліків, парфумів, косметики, товарів побутової хімії, побутової техніки та електроніки…

Генеральний директор підприємства Геннадій Мінін упевнений: «Україна повинна запозичити найкращі європейські традиції, у тому числі й у питаннях переробки вторинної сировини з подальшим виробництвом екологічно чистих видів упаковки».

А що ж Європа? Я провела порівняння даних про площу лісів і ринок переробки макулатури в Україні та інших європейських державах. Так, запаси лісу у Фінляндії становлять усього 2% від світових. При цьому вона є найбільшим постачальником паперу - 25% усього світового виробництва. Секрет лідерства простий. Населення (5,3 млн.) збирає 71,1% від усього обсягу макулатури - майже 800 тис. тонн. Плюс до цього велика кількість макулатури імпортується.

Від Фінляндії намагаються не відставати й інші європейські країни. Наприклад, у Німеччині макулатура досягає 73,6% від усього утвореного обсягу, у Нідерландах - 72,6, Норвегії - 72,1%.

У більшості європейських країн пакувальний папір, гігієнічні вироби з паперу, газети повністю виробляються з макулатури та вторинної сировини. Щороку європейці зберігають понад 1,5 млн. га лісу завдяки тому, що збирають і переробляють понад 50 млн. тонн вторинної сировини.

Площа ж усіх лісів в Україні становить трохи більше ніж 10 млн. гектарів (15% усієї території) - це досить скромно для європейської країни (у тій-таки Фінляндії ліси займають 75% території). Щоправда, за результатами державного обліку, проведеного в 2011 р., площа лісів, підпорядкованих Держлісагентству України, зросла на 353 тис. га, а площа покритих лісовою рослинністю ділянок збільшилася на 212 тис. га, або на 4%.

Як відомо, з раціональним використанням природних ресурсів сьогодні пов’язані головні екологічні проблеми людства. Для нашого промислового регіону це особливо актуально, тому з 2006 р. наша гімназія бере активну участь в екологічному проекті «Макулатуринг» і в середньому за рік збирає понад 12 тонн макулатури.

Одна з важливих складових успіху екологічного проекту зумовлена залученням до нього бізнесу. Адже до збирання вторсировини залучено батьків учнів, які займаються підприємництвом. Відтепер картонна тара, в якій вони отримують товар, не викидається, а здається в школу.

Крім того, хорошим стимулом є рейтингова заохочувальна система. Варта уваги акція «Дописана сторінка», зміст якої - повністю дописувати зошити і не викидати жодного чистого аркуша. Гімназисти навіть розробили власні рекомендації, серед яких важливе місце відведено екологічній освіті.

Кожен зданий нами аркуш використаного паперу збереже гілочку дерева, тому давайте не будемо вважати збирання макулатури лише невигідною роботою…

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі