Інвестиції в кар’єру

Поділитися
За кордон у пошуках бізнес-освіти.

Коли простір, де будується кар’єра, освоєно і заповнено необхідними уміннями та знаннями, а можливості навчання вичерпано, зацікавлений у дальшому розвитку спеціаліст шукає шляхів підвищення кваліфікації за кордоном. Післядипломна бізнес-освіта, отримана у США або Європі, стає квитком на більш високі щаблі кар’єрних сходів. Квитком недешевим. Якісна навчальна програма коштуватиме близько 50-80 тис. дол. Таку інвестицію «в себе» пропонує зробити Master of Business Administration (MBA) - магістратура у сфері ділового адміністрування, програма навчання в країнах Європи та США, спрямована на отримання ступеня магістра або доктора філософії для набуття кваліфікації керівника середньої та вищої ланки.

Двосторонній процес

Недавно у Києві відбулася виставка світових бізнес-шкіл у формі зустрічей їхніх представників з українськими фінансистами, маркетологами, підприємцями й менеджерами, охочими отримати диплом МВА.

Необхідні умови для вступу - вища освіта (бакалавр, спеціаліст або магістр), досвід роботи у профільних компаніях (щонайменше, три роки), конкретні професійні досягнення, знання англійської мови, результати тестів для вступників GMAT та TOEFL, а також наявність часу і коштів.

В Україні є іноземні компанії, котрі через певний час роботи співробітника - випускника міжнародної бізнес-школи відшкодовують йому витрати за пройдене навчання або ж «із відривом від виробництва» на рік-два посилають його донавчатися за кордон. Але таких одиниці, і найчастіше студент за все платить сам - від складання тестів до переїзду й оплати мешкання в іншій країні.

Процес відбору на навчання двосторонній: як вступник обирає школу, так і представники навчальних закладів визначають під час співбесіди, чи відповідає рівень досвіду і знань кандидата їхнім вимогам. «Наявність, наприклад, 60 тис. євро не гарантує вступу, - каже Антон Нікіфоров, старший консультант МВА Strategy. - У школи на одне місце є ікс, помножений на десять кандидатів, які у змозі платити. Тим часом відсутність визначеної суми вступ унеможливлює».

МВА бюджет

За підрахунками, зробленими однією з бізнес-шкіл Гарварду, бюджет вступника на 2013 рік становитиме близько 84 тис. дол. - якщо студент не одружений, 97,8 - якщо одружений, 109,4 - одружений і має одну дитину і 116,8 тис. дол. - одружений і має двоє дітей. У зазначених сумах враховано безпосередню вартість навчання (51,2 тис. дол.), медичного страхування, навчальних матеріалів, плату за помешкання, харчування та інші витрати. Тим часом ця школа у рейтингу найкращих бізнес-шкіл США посідає друге місце, тобто знайти варіант менш витратний - реально. «Навчання на МВА може коштувати і 10-15 тис. дол., - зазначає А.Нікіфоров, - але можна отримати практичний МВА, а можна й інший, «корочку»... Річ тут у якості освіти».

Вступники на МВА - це переважно вже сформовані спеціалісти: фінансисти, маркетологи, підприємці, менеджери 26-30 років (вікових обмежень немає). «Середньостатистичний студент-кандидат на вступ уже тепер заробляє на своїй нинішній роботі від 4 до 6 тис. дол. на місяць, - зазначає консультант МВА Strategy Роман Грабежов. - Але слід зазначити, що коли тепер він може заробити за рік близько 50 тис. дол., то після навчання, згідно з даними по країнах СНД, Європи і США, його середня зарплата становитиме 116-130 тис. дол. А робочі місця вже за три місяці після завершення навчання мають 90% власників дипломів». Основні сфери працевлаштування випускників - консалтинг, фінанси… (див. діагр.).

Триває типова програма рік або два роки (по закінченні першого студент зазвичай проходить практику протягом чотирьох місяців у командах закордонних менеджерів). Усі програми - інтернаціональні, англійською мовою.

Найбільш поширеними формами навчання є full time - коли студент присвячує навчанню весь час; part time - вечірнє або модульне навчання, яке можна поєднувати з роботою; distance - програми з дистанційним навчальним процесом, що передбачають онлайн-курс (студент проходить його, перебуваючи у власній країні, отримує навчальні матеріали, при цьому в сертифікаті зазначено, яким чином отримано освіту); executive - програми, орієнтовані на керівників вищої ланки з ґрунтовним досвідом роботи.

США чи Європа?

Наразі лідерами визнані школи Сполучених Штатів, програми яких максимально орієнтовані на практику. Їхні дипломи однаково цінуються у США і в Європі, тоді як європейські - переважно «у себе вдома». «Якщо людина отримує МВА в Європі, Штати для неї закриті, - каже Р.Грабежов. - Раніше багато випускників від’їжджали в Лондон, але тепер там ускладнилися умови з отриманням роботи і посвідки на проживання для іноземців. У Європі теж своя специфіка: якщо ви не знаєте мови країни, в якій маєте намір працювати, жодна компанія вас не візьме. Знаючи лише англійську, можна вибрати хіба що Швейцарію, хоча там - великі податки. Крім того, порівняно з Україною, західний кар’єрний ріст значно повільніший: якщо в Україні до молодшого партнера можна вирости за п’ять-шість років, то там на це знадобиться років 15. У нас коротка економічна історія, провідні компанії лише недавно почали приходити на український ринок. Якщо в Європі, у Штатах уже все розписано, то країни СНД - неоране поле».

Деякі навчальні заклади США пропонують кредитування, - багато американських шкіл співпрацюють із банками, на відміну від європейських, де кредит на навчання отримати практично неможливо. Перевагами американських шкіл вважаються інтернаціональний студентський склад (для підтримки конкурентоспроможності школи залучають студентів із різних країн, що сприяє налагодженню міжнародних бізнес-контактів), можливість отримувати стипендію, максимальна орієнтація на практику. Світові рейтинги серед найкращих бізнес-шкіл США виокремлюють Stanford University GSB, Harvard Business School, University of Pennsylvania: Wharton, Columbia Business School, Chicago GSB, Northwestern University, MIT Sloan, University of Michigan. В Європі лідерами є HEC Paris, London Business School, IMD (Switzerland), Instituto de Empresa (Spain), INSEAD (France/Singapore).

Стосовно того, яка частина українців - випускників МВА повертається додому, є лише узагальнені відомості: це менше 50%. Можливо, такий стан справ зміниться у кращий для нашої держави бік, коли український роботодавець усвідомить, що кадри - одна з провідних умов розвитку його компанії.

Магістратуру в галузі ділового адміністрування (МВА) слід відрізняти від магістратури в галузі економіки. Остання розрахована на суто економічні спеціальності, вона зазвичай коротша, концентрована й академічна - часто використовується як засіб для просування до вищих ступенів (у тому числі МВА). Програма ж МВА охоплює ширше коло сфер управління бізнесом і розрахована на людей із практичним професійним досвідом; акцент робиться на формуванні лідерських якостей, розвитку глобального бачення бізнесу студентом, на його вмінні приймати рішення в умовах невизначеності та прогнозувати розвиток ситуації. Втім, якщо студент планує збудувати кар’єру в межах економіки й аналітики, йому може цілком вистачити ступеня магістра економіки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі