Грем Смітт: «Shell в Україні намагається дотримуватися принципу відкритості»

Поділитися
Не виключаємо, що хтось внаслідок, скажімо, необізнаності буде незадоволений. Але ми готові постійно вести роз’яснювальну роботу з місцевими громадами і сподіваємося на їх розуміння.

До цього часу ми чули загалом стримані повідомлення топ-менеджерів компанії Shell та думки експертів про перспективи цієї компанії в Україні. Сьогодні на запитання DT.UA відповідає віце-президент, голова департаменту пошуку нетрадиційного газу компанії Shell Грем Смітт Це фахівець із 26-річним досвідом роботи у галузі, який працював над проектами Shell, зокрема, у США, Нідерландах, Малайзії, на Близькому Сході. Нині він вивчає умови і перспективи запасів нетрадиційного газу в Україні.

- Пане Смітт, з моменту, коли компанія стала переможцем на право освоєння Юзівської площі, і дотепер у Shell в Україні не виникало проблем у відносинах з місцевими громадами, на територіях яких розташовано надану вам для розвідки і розробки чималу ділянку, та ще й на 50 років. Проте Chevron, зокрема, вже отримала майже ультиматум на Львівщині від місцевої громади. Shell не лякає така перспектива?

- Одним із п’яти засадничих принципів роботи нашої компанії в будь-якій країні є співпраця з місцевими спільнотами в сфері оптимізації можливого соціального, економічного та екологічного впливу діяльності. Це стосується співпраці в економічному розвитку регіону і поліпшення методів нашої роботи. Ми дослухаємося до думок наших сусідів, залучаємо їх до співпраці і в такий спосіб визначаємо причини занепокоєння й усуваємо їх. Ми навчаємо та наймаємо на роботу місцевих жителів.

До речі, програма навчання в Shell діє майже 30 років у всіх країнах, де ми працюємо, і доводить свою необхідність і життєздатність. Скрізь, де це можливо, оприлюднюємо звіти про соціальний та економічний вплив нашої діяльності. До того ж Shell вибирає технології, намагаючись максимально обмежити порушення спокою місцевих жителів і зменшити вплив на навколишнє середовище.

В Україні ми вже розпочали діалог з місцевими жителями, неурядовими організаціями та представниками органів влади в Харківській області. Ми продовжимо активно залучати зацікавлені сторони протягом усіх етапів реалізації наших проектів в Україні.

- Тож ви не очікуєте спротиву проекту Shell на Юзівській площі з боку місцевих громад Донеччини чи Харківщини?

- Ми маємо намір розпочати нову справу у цих регіонах. Тож не виключаємо, що хтось внаслідок, скажімо, необізнаності буде незадоволений. Але ми готові постійно вести роз’яснювальну роботу з місцевими громадами і сподіваємося на їх розуміння, зважені рішення та дії. Головне в цьому питанні - конструктивний діалог. І в цьому сенсі це також буде виклик для команди Shell в Україні, як і для всієї групи Shell.

- Чи не найбільше нарікань зазвичай викликає той факт, що у процесі видобутку газу щільних порід (який у нас уже звикли називати сланцевим) під час гідророзриву пласта Shell використовує питну воду. В сучасних умовах дефіциту водних ресурсів це справді може стати проблемою.

- По-перше, як ви цілком слушно зазначили, в Україні Shell не займається розробкою проектів видобутку сланцевого газу. Ми плануємо підтвердити у наших проектах наявність у газоносних породах ущільненого пісковика. Однак питання відповідального використання водних ресурсів є надзвичайно важливим у таких проектах. Насправді в процесі розробки проектів газу нетрадиційних пасток загалом використовується набагато менше води, ніж в інших галузях. До того ж у виробничому процесі використовується не лише питна вода, адже ми постійно удосконалюємо свої технології: зменшуємо кількість води, повторно використовуємо її та відповідним чином утилізуємо. Приміром, на родовищі Граундбірч (Канада) ми інвестували в спорудження водоочисної станції для міста Доусон Крік.

- Схоже на PR-акцію…

- У жодному разі. Станція очищуватиме стічні води для повторного використання на наших бурових ділянках, а також у муніципальних роботах: миття доріг, полив спортивних стадіонів. Інший приклад - у провінції Шансі (Китай) ми спонсорували будівництво 240 підземних резервуарів зберігання води і 12 водонасосних станцій, які забезпечили кращий доступ до питної води трьох тисяч жителів.

Так, ми використовуємо надра, але відповідально. І після своєї діяльності та проведення необхідних робіт з рекультивації залишаємо придатну до господарювання ділянку.

- Чи готова компанія Shell добровільно оприлюднити склад хімічного розчину, який використовує при гідророзриві пласта?

- Так, наскільки нам це дозволяють наші постачальники. Ми вже розголошуємо таку інформацію по кожній свердловині в США на публічному веб-сайті www.fracfocus.org.

- Дуже схоже на відмовку.

- З нашого боку обмежень немає. Сподіваюсь, і наші партнери ставатимуть більш відкритими.

- Чи не суперечить угода про конфіденційність, яку ви укладаєте зі своїми партнерами, головним принципам EITI - відкритості видобувних компаній (галузей), які Shell підтримала однією з перших серед видобувних компаній?

- Ні, не суперечить. Ініціатива EITI, до якої Україна проголосила намір приєднатися, передбачає можливість громадського контролю за податковими надходженнями до державних бюджетів від діяльності видобувних компаній. Shell як один із засновників і постійних учасників EITI готова дотримуватися цих принципів і в Україні.

Фото автора

Проекти Shell в Україні

Сьогодні Shell в Україні працює над двома окремими пошуково-розвідувальними проектами:

1. Спільна діяльність з ДК «Укргазвидобування»

1 вересня 2011 року Shell і ДК «Укргазвидобування» підписали оновлений договір про спільну діяльність на підставі первинної угоди від 2006 року. Мета договору залишилася незмінною - спільний пошук і видобуток вуглеводнів. Водночас згідно зі зміненою моделлю управління проектом Shell стала оператором спільної діяльності на початковому етапі пошуково-розвідувальних робіт, що змінило систему управління технічними та фінансовими аспектами проекту.

Оновлений договір передбачає проведення робіт на шести ліцензійних ділянках загальною площею близько 1300 км2 у Харківській області. Сторони спільно розробили і затвердили технічну програму початкового етапу пошуково-розвідувальних робіт, спрямовану на розкриття вуглеводневого потенціалу площ спільної діяльності. Початок буріння першої пошукової свердловини в рамках цього проекту заплановано на осінь 2012 року. Місце розташування об’єкта - в адміністративних межах Первомайського району Харківської області.

За наявною геологічною інформацією, газоносність на зазначених ліцензійних площах не пов’язана зі сланцевими породами. Разом з тим за результатами буріння першої пошукової свердловини в рамках проекту планується підтвердити наявність газоносних порід ущільненого пісковика.

2. Юзівська площа

24 травня 2012 року компанія Shell була оголошена переможцем конкурсу на право укладення угоди про розподіл продукції (УРП) на розробку Юзівської площі (Донецька і Харківська області).

Роботи за цим проектом можуть розпочатися лише після підписання угоди про розподіл продукції з розробки Юзівської площі. Відповідно до українського законодавства цю угоду мають підписати протягом року з моменту оголошення переможця (за необхідності цей термін може бути подовжений на шість місяців). Сторонами УРП з розробки Юзівської площі, крім Shell, будуть Держава Україна (в особі Кабміну України) і компанія «Надра Юзівська». Крім УРП, відповідно до умов конкурсу компанія Shell має підписати договір про спільну операційну діяльність з компанією «Надра Юзівська» протягом 120 днів з моменту оголошення переможця конкурсу. Таким чином, на нинішньому етапі основним завданням компанії є успішне проведення переговорів з усіма зацікавленими сторонами з метою якнайшвидшого підписання УРП і договору про спільну операційну діяльність, що дасть змогу приступити до практичної реалізації проекту.

Згідно з наявною геологічною інформацією, продуктивні газоносні пласти в межах Юзівської площі сформовані ущільненими пісковиками, а не сланцевими породами.

До моменту підписання зазначених вище угод Shell вважає недоцільним і передчасним розголошувати комерційні, технічні та соціально-економічні параметри своєї конкурсної заявки. Зазначаємо, що пропозиція компанії ґрунтується на багаторічному і успішному досвіді відповідальної розробки нетрадиційних газових ресурсів у всьому світі, зокрема в США і Канаді.

Shell - це світова група енергетичних і нафтохімічних компаній, в якій працює близько 90 тис. співробітників у більш як 80 країнах і територіях світу. Shell допомагає задовольнити зростаючу світову потребу в енергоносіях з урахуванням економічної доцільності, соціальної відповідальності та згідно з вимогами захисту навколишнього середовища. В Україні Shell працює з 1992 року і сьогодні веде свою діяльність за такими напрямами: геологорозвідка та видобуток вуглеводнів, поставки природного газу, маркетинг пально-мастильних матеріалів та експлуатація мережі АЗС.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі