«Газпром» змінив ціну на газ для п’яти європейських компаній

Поділитися
Поки українські чиновники тільки погрожують російському «Газпрому» арбітражем, п’ять європейських компаній уже домоглися зниження ціни на газ за довгостроковими контрактами.

Поки українські чиновники тільки погрожують російському «Газпрому» арбітражем, п’ять європейських компаній уже домоглися зниження ціни на газ за довгостроковими контрактами.

ПАТ «Газпром», виходячи з ринкових умов, скоригувало ціну природного газу в контрактах з GDF Suez (Франція), Wingas (Німеччина), SPP (Словаччина), Sinergie Italiane (Італія) і Econgas (Австрія), повідомив журналістам заступник голови правління «Газпрому», генеральний директор ТОВ «Газпром експорт» Олександр Медведєв, повідомляє УНІАН.

«Виходячи з основних принципів і умов діючих довгострокових конт­рактів, наприкінці 2011-го - на початку 2012 року «Газпром експорт» досяг та оформив домовленості з низкою великих європейських покупців, які передбачають певне коригування ціни російського газу, який закуповується за цими контрактами, з урахуванням розвитку газового ринку в Європі і ситуації в економіці та енергетиці окремих європейських держав», - сказав він

О.Медведєв повідомив також, що відповідні контрактні документи підписано з компаніями GDF Suez, Wingas, SPP, Sinergie Italiane і Econgas.

Раніше ряд європейських покупців природного газу «Газпрому» вирішили оскаржити в арбітражі контрактну ціну на газ, однак вище­згаданих компаній серед них не було. При цьому «Газпром» не виключав домовленостей з рядом європейських споживачів щодо коригування ціни на газ до кінця 2011 року незалежно від результатів арбітражних процесів.

У звіті за третій квартал 2011 року «Газпром» повідомляв, що ТОВ «Газпром експорт» проводить комерційні консультації з компаніями RWE Transgas, SPP, Shell Energy Europe, E.On Ruhrgas, Eni, GDF Suez, Econgas, GWH Gashandel, Centrex і PGNIG.

У 2010 році ряд європейських покупців зверталися до «Газпром експорту» з вимогами про перегляд контрактної ціни в рамках довгострокових контрактів, обгрунто­вуючи це змінами на світовому газовому ринку (надлишкова про­позиція газу, істотний розрив між спотовими цінами і цінами довгострокових контрактів). За резуль­татами переговорів у 2010 році були досягнуті домовленості з компаніями E.On, WIEH, Wingas, GDF Suez, Eni, EGL, Sinergy Italiane, ERG, GWH Gashandel, Econgas і Gasterra.

Наприкінці червня 2011 року заступник голови правління ПАТ «Газпром» О.Медведєв заявив, що газовий холдинг продовжує пере­говори з рядом європейських спо­живачів про зміну умов контрактів на поставки газу. Він відмовився уточнити, про зміну яких саме умов контрактів може йтися, а серед компаній, з якими йдуть переговори, назвав Eni, E.On і Gdf Suez. За­ступник голови «Газпрому» заявляв, що вплив спотової складової на контракти якщо ще не зник, то зникає, оскільки розрив у цінах на спотовому ринку і за довгостро­ко­вими контрактами значно скоро­тився.

У листопаді 2011 року О.Медведєв заявив, що нинішньої зими ціна на європейських біржових майданчиках досягне 400 дол. за тисячу кубометрів газу, тоді як у 2009 році вона становила 200 дол. Однак поки що цей прогноз не справдився.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі