Топ Новини

ЄС пропонував українським кондитерам дискримінаційні умови експорту

23 червня 2011 в 10:44
Навіть в рамках вільної торгівлі Євросоюз не готовий відкрити ринок для найбільш перспективної з українських харчових галузей.
konditer_DSC6897_zn.jpg
Андрій Товстиженко, ZN.UA

Він зазначив, що на перших етапах переговорів європейська сторона пропонувала встановити на українську кондитерську продукцію квоту всього у 2 тис тонн. «Це мізерні обсяги. Зараз при обсягах експорту з України кондитерської продукції рахунок йде на сотні тисяч тонн», - цитує його газета "Дело".

Нагадаємо, напередодні Росія фактично закрила свій ринок від української карамелі, вирішивши з 8 липня стягувати з її імпорту мито в розмірі майже 0 за тонну.

Такі обмеження особливо принципові, оскільки українська кондитерська галузь як мало яка інша в харчопромі виграє від вступу України до зони вільної торгівлі з ЄС, отримавши можливість вийти на нові ринки з високою купівельною спроможністю і зайняти там помітне місце. Саме у світлі цих перспектив європейська сторона і не поспішає давати їй доступ, вважають експерти.

«Дійсно, найбільшими партнерами для наших кондитерів зараз є Росія, Азербайджан, Грузія, Балтія, країни СНД, - каже Юрій Кожанов. - Але при цьому у нас з'являється реальна можливість вийти на ринок ЄС. Внутрішній ринок все одно залишається у пріоритеті і не постраждає від нарощування постачань за кордон».

Доступ на ринок ЄС, який на перший погляд гарантує українським компаніям зону вільної торгівлі, проте, не є безумовним. І український уряд, і переговорники скаржилися на дискримінаційний підхід до допуску українських товарів до ЄС під час переговорів.

Так, найбільш перспективні українські товари, які можуть скласти конкуренцію європейським аналогам, вилучаються з режиму вільної торгівлі або на них встановлюються мізерні квоти. Наприклад, ЄС вводить обмеження на «профільні» для України харчові продукти, але при цьому дає зелене світло наприклад продукції автопрому, який навряд чи зможе конкурувати з європейськими аналогами.

За словами Ю.Кожанова, для кондитерської галузі найбільш прийнятним був би варіант обнулення мит та скасування кількісних бар'єрів для обох сторін. Зворотний бік такого сценарію - скасування ввізних мит для продукції ЄС і безперешкодний доступ в Україну європейських солодощів, проте учасники ринку запевняють, що не боятися конкуренції.

«Ми не маємо права закриватися стіною. Як мінімум це несправедливо по відношенню до споживача - він повинен мати доступ до широкого асортименту, - говорить він. - Ми не боїмося конкуренції. Авторитетно заявляю, що наша продукція анітрохи не гірша європейської. Українські компанії вже давно перейшли на найсучасніші технології та використовують і європейське устаткування».

Нагадаємо, що 17-й раунд переговорів між Україною і Євросоюзом (ЄС) про зону вільної торгівлі (ЗВТ) стартував у Києві 20 червня. Переговори триватимуть до 24 червня 2011 року. Згідно з повідомленням, делегації сторін очолюють заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій П'ятницький і директор генерального директорату Єврокомісії "Торгівля" Руперт Шлегельмільх.

За матеріалами: Дело
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Немає коментарів
Loading...
Реклама
USD 25.64
EUR 27.25
Останні новини