Експерт: Крах більшості кредитних союзів викликаний не кризою, а шахрайством

Поділитися
Крах більшості кредитних союзів викликаний зовсім не фінансовою кризою, а шахрайством його засновників, вважає економіст Валерій Котлярський.

Крах більшості кредитних союзів викликаний зовсім не фінансовою кризою, а шахрайством його засновників, вважає економіст Валерій Котлярський.

На його думку, фінансова криза позначається на кредитних союзах лише у вигляді безробіття, інфляції або нестабільності фінансового ринку відносно окремих його вкладників і позичальників.

«Найчастіше крах, здавалося б, надійного КС пов’язаний із від’їздом за кордон одного з його засновників, який прихопив із собою значну суму грошей», — констатує експерт.

За його словами, кредитні союзи, що пропонують вкладення грошей під величезні відсотки, від самого початку були побудовані за принципом фінансової піраміди.

«Нічого задарма КС не пропонують, їх суть — кредити й депозити під привабливіші, ніж у банку, відсотки. На сьогодні в КС ставки такі: від 30 до 50% річних за кредитами і від 20 до 30% за депозитами. Якщо умови КС здаються вам дуже вигідними — то щось тут не так», — пояснює експерт у коментарі «ДТ».

Аби не потрапити до рук шахраїв, відзначає він, потрібно визначити сумлінність засновників КС, ознакою якої, перш за все, є членство у профільних асоціаціях — Всеукраїнській асоціації кредитних союзів і Національній асоціації кредитних союзів України.

За словами адвоката і керуючого партнера ЮФ «Можаєв і Партнери» Михайла Можаєва, сьогодні правонаступники збанкрутілих КС нерідко нараховують позичальникам немислиму пеню, пояснюючи свої дії фінансовою кризою.

Водночас згідно із законодавством, якщо кредитний союз збанкрутів, позичальник повинен платити по кредиту тільки у тому випадку, якщо правонаступник кредитного союзу документально підтвердить свій статус нового кредитора.

«Якщо на позичальника «наїжджають» невідомі особи, у тому числі колекторські компанії із приводу повернення кредиту і при цьому не надають жодних документів, слід звернутися до правоохоронних органів (МВС чи прокуратури) з відповідною заявою», — радить він.

Докладніше читайте у статті Наталії Вареник «Не платити! Доки правонаступник кредитної спілки письмово не підтвердить свого статусу нового кредитора» у свіжому номері «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі