«Диверсифікація постачальників ядерного палива є важливою складовою діяльності всіх світових експлуатуючих компаній»

Поділитися
В українських та іноземних ЗМІ накопичилася критична маса негативної інформації щодо діяльності Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом». При цьому йдеться про здебільшого одноманітні неправдиві відомості.

З огляду на розголос атомної справи, зокрема щодо ядерного палива виробництва Westinghouse, та можливих наслідків для безпеки країни, DT.UA звернулося по коментар безпосередньо до самої компанії НАЕК «Енергоатом». Чинне керівництво НАЕК, яку нині очолює вже колишній директор Южно-Української АЕС Віссаріон Кім, дало таку відповідь:

Останнім часом в українських та іноземних ЗМІ накопичилася критична маса негативної інформації щодо діяльності Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом». При цьому йдеться про здебільшого одноманітні неправдиві відомості, які передруковуються різними виданнями без додаткового журналістського аналізу і перевірки поширюваної інформації. Таким чином, у громадян створюється негативне ставлення до провідної вітчизняної компанії, яка експлуатує 15 ядерних реакторів та відповідає за їхню ядерну і радіаційну безпеку. Ці фактори потребують відповідної реакції та роз’яснення з боку керівництва «Енергоатому».

Наприклад, матеріал під назвою «Як чиновники збагачуються на мирному атомі», розміщений 2 серпня 2012 року в інтернет-виданні «Економічна правда» (ЕП), починається з прибутку, заробленого «Енергоатомом» за 2011 рік, - 2,4 млрд. грн. А далі висвітлюється корупція в НАЕК із посиланням на звіт Держфінінспекції за зверненням голови правління ЗАТ «Укратоменергобуд». Хоча голова правління ЗАТ «Укратоменергобуд» (як і інші посадові особи цієї компанії) зазначеного звернення не підписували, про що свідчать лист за підписом голови правління ЗАТ «Укратоменергобуд» Валерія Штогріна, а також офіційна відповідь Міністерства внутрішніх справ України (лист від 01.08.2012 р. №12019/Гн).

Зазначимо, що дані стосовно обороту «Енергоатому» (190 млрд. грн.), наведені журналістом ЕП, абсолютно не відповідають дійсності. Відповідно до тарифу на відпуск електроенергії АЕС, який встановлюється НКРЕ, у 2011 році загальний дохід компанії від усіх видів діяльності становив 19,6 млрд. грн., а це майже в 10 разів менше, ніж вказало інтернет-ЗМІ.

Видання також пише про начебто непрозорі схеми розрахунків за поставку ядерного палива. І для обґрунтування цього твердження посилається на звіт аудиторів Держфінінспекції, а саме: «У поставках на Южно-Українську АЕС ядерного палива, виробленого американською компанією Westinghouse, використовувався посередник - фірма Internexco Gmbh… Така співпраця призвела до завищення вартості паливних збірок... та безпідставного товарного авансування вказаної компанії в 2011 році на суму більш ніж 100 млн. євро».

Насправді ситуація з поставками виглядає так.

Закупівля ядерного палива для українських АЕС здійснюється за прямими контрактами з його виробниками - російською паливною компанією ВАТ «ТВЕЛ» та шведською компанією Westinghouse Electric Sweden AB, що входить до складу транснаціональної компанії Westinghouse.

При цьому компанія Westinghouse, як і більшість інших виробників ядерного палива, здійснює для замовників виключно фабрикацію паливних збірок. У цьому разі збагачений уран, який становить основну вартість палива (80-85%), купується експлуатуючими компаніями самостійно за окремими контрактами.

З цією метою у 2010 році «Енергоатом» провів міжнародний відкритий конкурс, за підсумками якого постачальником послуг зі збагачення урану було обрано російську компанію ВАТ «Техпостачекспорт».

Поставки матеріалів і послуг ядерно-паливного циклу російського походження здійснюються на світовому ринку виключно через ВАТ «Техпостачекспорт», у тому числі через його дочірні компанії, які розподілені за регіональним принципом. При цьому російські збагачувальні підприємства не укладають прямих контрактів із замовниками. Наголошуємо, що Internexco GmbH є дочірньою компанією ВАТ «Техпостачекспорт». Рівень ціни за контрактом між НАЕК «Енергоатом» та Internexco GmbH відповідає конкурсній пропозиції ВАТ «Техпостачекспорт».

Таким чином, компанія Internexco GmbH не є посередником у розрахунках з компанією Westinghouse Electric Sweden AB за виробництво та поставки ядерного палива, а є постачальником ядерного матеріалу (збагаченого урану), який згідно з умовами укладеного між «Енергоатомом» і компанією Westinghouse контрактом на постачання ядерного палива має бути наданий «Енергоатомом» компанії Westinghouse.

За контрактом з Internexco GmbH збагачений уран виготовляється з концентрату природного урану, що належить НАЕК. Відповідно, урановий концентрат має бути наданий «Енергоатомом» компанії Internexco GmbH до поставок збагаченого урану, що не є товарним авансуванням. При цьому варто зазначити, що згідно із законодавством допускається термін переробки уранового оксидного концентрату за межами митної території України до 2 років і 9 місяців (постанова Кабінету міністрів України від 22 жовтня 2008 року №1343-р), що відповідає світовій практиці.

Не відповідає фактичним обставинам і таке твердження: «Енергоатом» неефективно використовував державний ресурс при закупівлях уранового концентрату, через що втратив близько 430 млн. грн… Так, за середньої світової ціни на нього 137 дол. за кілограм НАЕК у 2011 році купувала його у ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» у середньому по 195 дол. за кілограм», тому що порівняння цін закупівлі уранового концентрату у ДП «СхідГЗК» проведено некоректно. А саме: порівнюються ціни за різними видами контрактів (короткостроковими і довгостроковими) та ціни з урахуванням ПДВ і без урахування цього податку. Так, зазначена середня ціна 195 дол. за кілограм включає ПДВ у розмірі 20%, врахування якого при порівнянні зі світовою ціною є некоректним (середня ціна без ПДВ за контрактом з ДП «СхідГЗК» на 2011 рік становила 162,5 дол. за кілограм). До того ж протягом 2011 року рівень світових цін на уран коливався: для короткострокових контрактів - у межах 127-190 дол. за кілограм (середня ціна упродовж року - 148 дол.), а для довгострокових - у межах 164-190 дол. (середня ціна за рік - 175 дол.). При цьому спотові контракти укладаються на термін не більше трьох-шести місяців і передбачають поставки урану в обмеженому обсязі - не більше 40-80 тонн.

НАЕК «Енергоатом» закуповує урановий концентрат у ДП «СхідГЗК» за довгостроковим контрактом в обсязі понад 800 тонн щорічно за цінами, що регулюються Міністерством енергетики та вугільної промисловості України і відповідають світовій кон’юнктурі цін.

Зазначимо, що всі платежі за контрактом з Internexco GmbH були свого часу погоджені операційним аудитом, що безперервно працює в «Енергоатомі» з 2008 року.

Стосовно порівняння економічних характеристик палива двох виробників, то «Енергоатом» жодного разу не заявляв про те, що паливо Westinghouse на 30-50% дорожче від палива ВАТ «ТВЕЛ». За рахунок більшої ураномісткості палива Westinghouse воно цілком конкурентоспроможне з паливом російського виробника за техніко-економічними показниками. На жаль, жорсткі вимоги щодо конфіденційності умов контрактів, які висуваються обома постачальниками ядерного палива, не дозволяють «Енергоатому» розкривати контрактні ціни та надавати детальні розрахунки.

І на завершення цієї теми необхідно зазначити, що диверсифікація постачальників ядерного палива є важливою складовою діяльності всіх світових експлуатуючих компаній. Реалізація проекту кваліфікації ядерного палива для України, що розпочалася 2000 року з підписанням відповідної угоди між урядами США та України, здійснювалася при багатьох урядах. При цьому ніколи не виникало питання про недоцільність його продовження.

Не вдаючись навіть до елементарної логіки, журналісти розтиражували начебто інформацію про надання «Енергоатомом» безвідсоткових позик. І знову, як і у випадку з оборотом компанії, сума виданих позик якимось чином зросла більш як у вісім разів (замість реальних 14,8 млн. грн. називається 117,5 млн. грн.). До того ж часто автори зовсім не розуміються на темі, яку нібито висвітлюють. Зокрема, надання позик для придбання житла працівникам атомних електростанцій і працівникам, які запрошені для роботи в дирекцію «Енергоатому», є важливою складовою соціальної політики компанії, в якій працюють понад 35 тис. чол. Видача позик, у тому числі в 2011 році, здійснювалася на підставі колективного договору в межах затвердженого Кабінетом міністрів України фінансового плану. При цьому як джерела фінансування було використано інші джерела надходжень, у тому числі кошти від повернення позик, виданих у попередні періоди. Надання нових позик здійснюється за рахунок повернення виданих раніше, всі позики надаються під заставу ліквідної нерухомості.

Щодо фінансового плану «Енергоатому». Відповідно до Господарського кодексу України фінансовий план державних підприємств з розміром прибутку, що перевищує 50 млн. грн., затверджується Кабміном. «Енергоатом» зі свого боку своєчасно виконав усі вимоги щодо його подання на розгляд, погодження та затвердження. То які до нас питання?

Естафету про прибутки підхопили інші видання. Одне з них також наводить начебто інформацію про прибуток, зароблений українськими атомниками за 2011 рік, - 2,4 млрд. грн. І звинувачує «Енергоатом», що він не заробив удвічі більше. І знову як приклад наводиться закупівля палива американського виробника - компанії Westinghouse.

Позиція «Енергоатому» щодо цього питання висвітлено вище. Проте вважаємо, що треба спростувати неправдиву інформацію стосовно збитків від простою енергоблоків через проблеми з американським паливом. Тому відповідально повідомляємо, що на перше півріччя 2012 року Міненерговугільпромом України було доведене планове завдання для АЕС з виробництва електроенергії 44881 млн. кВт∙год, а фактичне виробництво електроенергії становило 45313 млн. кВт∙год, або 101% від планового завдання. Де ж збитки?

На жаль, говорячи начебто про відпуск електроенергії «на мільйони гривень для невідомого споживача», у гонитві за сенсацією журналісти в черговий раз демонструють небажання розібратися у суті питання. Легко дізнатися, що Енергоринок сьогодні працює за принципом єдиного пулу: весь обсяг електроенергії, що виробляють енергогенеруючі компанії (в тому числі «Енергоатом»), відпускається виключно в Оптовий ринок електроенергії. Це підтверджується показниками лічильників за фактом їх двосторонньої звірки. Тому необлікований відпуск електроенергії з енергоблоків АЕС технічно неможливий.

До речі, «Енергоатом» свого часу відповідав Держфінінспекції на листа, скановану копію якого тиражують деякі видання, доповідав міністру енергетики та вугільної промисловості. При бажанні журналістів об’єктивно, точно і повно висвітлити ці факти вони могли б отримати відповідну інформацію.

Враховуючи суспільний інтерес до експлуатації ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (ТВЗ-W) на енергоблоках №2 та №3 ЮУАЕС, а також цікавість преси до цього питання, повідомляємо таке.

У квітні-липні цього року на енергоблоках №2 і №3 Южно-Української АЕС було виявлено паливні збірки виробництва компанії Westinghouse з пошкодженими дистанціонуючими решітками. Офіційно заявляємо, що при цьому розгерметизації паливних збірок, а також порушення меж і умов безпечної експлуатації енергоблоків не було. Радіаційний стан на майданчику станції та пози ним був і залишається в нормі.

«Енергоатом», його відокремлений підрозділ - Южно-Українська АЕС і компанія Westinghouse за участі експертів Харківського фізико-технічного інституту і Міненерговугільпрому тісно співпрацюють з метою розв’язання проблем, що виникли з ядерним паливом. На сьогодні вже встановлено причини пошкодження ТВЗ-W, розроблено
план заходів щодо подальших дій, отримані дозволи Держатомрегулювання України та виконуються роботи із завантаження російського та американського палива на енергоблоках №2 та №3 ЮУАЕС.

«Енергоатом» не заперечує, що на сьогодні ще не всі проблемні питання, пов’язані з використанням ядерного палива компанії Westinghouse, врегульовано.

При цьому слід зазначити, що будь-який рух уперед, у тому числі розвиток науки, техніки та технологій, тим більш у такій складній галузі економіки держави, як атомна енергетика, неминуче супроводжується виникненням проблем, які потребують розв’язання з використанням досягнутого рівня знань і набутого досвіду.

На жаль, нині, коли ресурси «Енергоатому», зусилля всіх його фахівців сконцентровані на вирішенні складних технічних питань з метою найшвидшого введення енергоблоків №2 і №3 Южно-Української АЕС в експлуатацію з безумовним забезпеченням вимог ядерної та радіаційної безпеки, окремі представники преси використовують цю ситуацію як привід для піару та викривлення інформації. Навряд чи це можна назвати громадянською позицією.

І наостанок. Хотілося б звернутися з проханням до журналістів, щоб вони, реалізуючи право на свободу преси, не плутали проблеми країни з проблемами окремої компанії. «Енергоатом» не може відповідати за корупцію в Україні в цілому. Не може проводити закупівлі за конкурсом і сподіватися, що їх результат, який не влаштовує тих, хто програв, не скасує Антимонопольний комітет або будь-який український суд.

Добросовісність, зокрема, журналіста передбачає ретельну перевірку фактів, точне відтворення даних, почерпнутих із документальних та інших джерел і призначених для публікації, виключає підтасовування фактів, бездоказові судження, вигадки і фабрикацію матеріалів.

Враховуючи вищевикладене, а також чутливість теми атомної енергетики в Україні та специфіку ядерної галузі, необхідність спеціальних знань для можливості об’єктивно висвітлювати її проблеми, просимо журналістів попередньо звертатися до «Енергоатому» за наданням відповідної інформації з питань, що цікавлять громадськість.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі