Дискусія про ВЕЗ — по новому колу

Поділитися
15 лютого прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив журналістам, що вважає виправданим створення вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку...

15 лютого прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив журналістам, що вважає виправданим створення вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку.

Того ж дня на виїзному засіданні комітету Верховної Ради з питань економічної політики в Донецьку міністр економіки Володимир Макуха повідомив, що Кабінет міністрів ініціює надання інвестиційних податкових кредитів у вигляді відстрочення податкових зобов’язань на період реалізації інвестиційних проектів у ВЕЗ, але не більш як на два роки.

Уряд підготував законопроект про внесення змін до закону про загальні принципи створення і функціонування вільних економічних зон, заявив міністр. Відповідно до документа, пропонується звільнити від сплати ввізного мита й податку на додану вартість товари, що ввозяться на територію вільних економічних зон для реалізації інвестиційних проектів за наявності спеціальної митної зони.

За словами В.Макухи, цей проект грунтується на тому, що поновлення стимулювання інвесторів у ВЕЗ доцільне лише для ефективних інноваційних проектів, реалізація яких здійснюється з використанням сучасних технологій і при цьому випускається конкурентоспроможна за світовими стандартами продукція.

При цьому голова комітету Верховної Ради з економічної політики Володимир Заплатинський запропонував не вносити на розгляд парламенту цей законопроект до узгодження з комітетом.

* * *

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник критикує заяву прем’єр-міністра Віктора Януковича про ефективність роботи вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку. «Жодна вільна економічна зона в Україні не виконала початкових інвестиційних зобов’язань, які брала перед економікою країни та її бюджетом... Можливо, прем’єр мав на увазі чийсь конкретний бізнес, для якого ВЕЗ і ТПР себе виправдали, адже ліпшу податкову лазівку складно придумати», — зазначив В.Пинзеник.

Він також додав, що поновлення роботи ВЕЗ і ТПР після двох років існування рівних правил оподатковування в державі призведе до відлякування інвесторів і до бюджетних втрат в обсязі 12,5 млрд. грн.

* * *

Великому бізнесу вже не потрібні спеціальні економічні зони й території пріоритетного розвитку, вважає народний депутат Рінат Ахметов. Таку думку він висловив на засіданні комітету Верховної Ради з питань економічної політики в четвер у Донецьку. За словами депутата, «ВЕЗи мають бути не метою, а засобом».

«Я переконаний, що великому бізнесу преференції не потрібні. Великий бізнес уже «виріс із коротких штанців» і спроможний конкурувати на рівних. Великий бізнес відмовляється від пільг», — цитує слова Р.Ахметова агентство «Інтерфакс-Україна».

«Я вважаю, що нам потрібні не вільні економічні зони, а економічно вільна країна», — резюмував депутат.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі