3G-демонополізація «Укртелекому»

Поділитися
За прогнозами Національної комісії регулювання зв’язку, конкурс на три ліцензії на мобільний зв’язок третього покоління відбудеться ще до кінця року...

Минулої середи Кабмін затвердив порядок фінансування конверсії частот для розвитку мобільного зв’язку третього покоління стандарту UMTS. Відповідно до цього документа телекомунікаційні оператори одержують можливість оплатити Міністерству оборони вивільнення частотних смуг, які держава виставить на відкриті торги. За прогнозами НКРЗ, конкурс на три ліцензії на мобільний зв’язок третього покоління відбудеться ще до кінця року. Таким чином, «Укртелеком» перестане бути єдиним 3G-оператором. Як це позначиться на котируваннях його акцій і на продажній ціні?

Нагадаємо: єдину ліцензію на мобільний зв’язок третього покоління було видано НКРЗ 1 грудня 2005 року «у ручному режимі». До цього частоти в діапазоні 1,9—2,1 ГГц, необхідні для мобільного зв’язку стандарту UMTS, повністю перебували в спеціальному користуванні. Починаючи з літа 2005 року, уряд активно тиснув на Мінтрансзв’язку та НКРЗ, яка щойно почала працювати, домагаючись від них видачі «Укртелекому» цієї ліцензії «з метою підвищення його інвестиційної привабливості». Як уже неодноразово писало «ДТ», робилося це, у свою чергу, під тиском менеджменту «Укртелекому», який мав із тодішнім урядом тонкі та високі відносини.

22 листопада 2005 року постановою №1104 Кабмін доручив Міноборони та Мінтрансзв’язку впродовж місяця звільнити смуги радіочастот 1935—1950 МГц, 2015—2020 МГц і 2125—2140 МГц для видачі «Укртелекому» ліцензії на мобільний зв’язок третього покоління. Цією самою постановою до старої Національної таблиці розподілу радіочастот було внесено технологію UMTS. Водночас у проекті держбюджету на 2006 рік з’явилася норма про виділення бюджетних коштів на купівлю державним «Укртелекомом» цієї ліцензії.

За даними НКРЗ, для розвитку мобільного зв’язку третього покоління в діапазоні 1,9—2,1 ГГц можна виділити ще три смуги, аналогічні «укртелекомівській». Для їхньої конверсії потрібно 240 млн. грн. Основною причиною, за якою ці три смуги не було виставлено на конкурс, була відсутність таких коштів у державному бюджеті. Мобільні оператори давно пропонували фінансувати конверсію своїм коштом. Проте, за словами голови НКРЗ Володимира Звєрєва, Мінфін вимагав, аби кошти операторів проходили виключно через спецфонд держбюджету. Це затягло б процес фінансування конверсії, тому НКРЗ в ініціативному порядку розробила порядок залучення позабюджетних коштів для проведення конверсії. Який Кабмін і затвердив.

Отже, у разі прийнятного збігу обставин конкурс на три 3G-ліцензії оголосять уже під кінець року. Серед його потенційних учасників — усі п’ять мобільних операторів. Можна не сумніватися, що дві ліцензії одержать найбільш фінансово потужні «МТС» і «Київстар». За третю розгорнеться боротьба між «Астелітом» і «УРС». За словами члена НКРЗ Володимира Олійника, стартова ціна ліцензії становитиме близько 600 млн. грн. Нагадаємо: «Укртелекому» ліцензія дісталася за «держціною» 150 млн. грн. (18 млн. грн. — ліцензія на вид діяльності, понад 130 млн. грн. — ліцензія на радіочастоти в усіх областях України). Ще по 80 млн. грн. операторам, які виграли конкурс, доведеться заплатити за розчищення частот.

Таким чином, реально оператори зможуть почати освоювати частоти не раніше ніж у середині 2008 року. А надавати послуги — не раніше як на початку 2009-го. У Росії, нагадаємо, надання послуг 3G розпочнеться вже наступного року.

А що «Укртелеком»? Розвиток там 3G-проекту, як і раніше, в глибокому секреті. Відомо тільки, що ДП «Утел», яке, власне, й надаватиме послуги мобільного зв’язку, нині проводить тендер на медіаобслуговування зовнішньої та телевізійної реклам. У пресі називалася цифра бюджету ТВ-реклами — 5 млн. дол., що порівняно небагато. Судячи з термінів проведення конкурсів, старт рекламної кампанії оператора готують у вересні-жовтні.

Крім того, у регіональній пресі час від часу з’являється інформація про те, що «Укртелеком» проводить проектно-пошукові роботи з будівництва мереж зв’язку. Так, повідомлялося, що в Сімферополі та Севастополі планують ввести в експлуатацію 40 тис. мобільних номерів компанії. Подібного масштабу мережі, вочевидь, розгорнуть і в інших обласних центрах. Тестування устаткування в Києві триває, і кожний, у кого є UMTS-телефон, може, встановивши відповідний режим вибору мережі, перевірити факт наявності покриття в будь-якій точці, що його цікавить.

Отже, за ті півтора року, коли «Укртелеком» володів єдиною ліцензією на мобільний зв’язок третього покоління, компанію продати не змогли. Адже саме з метою найвигіднішого продажу уряд зі скандалом домігся видачі їй цих частот! Чи погіршаться нині умови для продажу «Укртелекому»? Не факт. Уряд дав зелене світло ринковому освоєнню нового покоління зв’язку в той момент, коли 3G-держмонополіст перебуває на фінішній прямій до комерційного запуску.

Штучно створена владою конкурентна перевага компанії збережеться і впродовж наступного року, аж до запуску мереж конкурентами. Комерційний старт послуги призведе до зростання котирувань акцій «Укртелекому». Період між цією подією та оголошенням конкурсу на нові UMTS-ліцензії (заплановані на кінець року) можна вважати найсприятливішим для продажу компанії.

Нагадаємо: саме на осінь ФДМУ планував запропонувати 37,86% акцій держоператора на Лондонській біржі. І хоча не схоже, щоб там готувалися до IPO, але DPO (приватне розміщення) «Укртелекому» цілком по силах.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі