У столиці українського гончарства — знову свято!

Поділитися
Напевно, немає такої людини, яка б не чула про Опішне (Опішню) — гончарну столицю України. Відвідавши цей дивовижний край хоча б раз, хочеться побувати там іще...

Напевно, немає такої людини, яка б не чула про Опішне (Опішню) — гончарну столицю України. Відвідавши цей дивовижний край хоча б раз, хочеться побувати там іще.

Нині Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному скликає всіх бажаючих на гостини. З 28 червня по 4 липня 2010 року тут відбудеться науково-мистецька акція національного масштабу, спрямована на пізнання традицій і досягнень гончарної культури, розвиток сучасного гончарства, популяризацію мистецтва кераміки в Україні, — ІІ Тиждень національного гончарного здвиження в Опішному «Здвиг-2010». До підготовки цього заходу долучилися Міністерство культури і туризму України, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Державна спеціалізована художня школа-інтернат І—ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв в Опішному», Національна академія наук України, Інститут народознавства НАН України, Інститут керамології — відділення Інституту народознавства НАН України, Українське керамічне товариство, ціла низка інших високоповажних організацій.

У рамках ІІ Тижня відбудуться такі заходи: ІV Міжнародний молодіжний гончарський фестиваль, Міжнародний науковий керамологічний симпозіум «Гончарство Гуцульщини та Покуття: ідеологічні міфи й історичні реалії», Міжнародний мистецький фестиваль-ярмарок «Гончарний Всесвіт в Україні-2010», «2010:10х10»: І Інтерсимпозіум кераміки в Опішному, ІІ Національна виставка-конкурс художньої
кераміки «КерамПІК у Опішному!», Національний фотоконкурс «Гончарні ВІЗІЇ країни», відкриття Меморіального музею-садиби філософа і колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа і традиційне свято Національний день гончаря.

Учасники та гості «Здвигу-2010» візьмуть також участь у наукових дискусіях; переглядах керамологічних фільмів; майстер-класах гончарів і малювальниць; випалюванні глиняних виробів у етнографічному горні та в горні Олександри Селюченко; мистецьких проектах і міні-виставках учасників і гостей ІV Міжнародного молодіжного гончарського фестивалю; виставках-продажах літератури з проблематики українського та світового гончарства; творчих конкурсах гончарів; гончарських вікторинах; виступах фольклорних колективів і естрадних етногуртків України; етнодискотеках; екскурсіях до Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, Меморіального музею-садиби гончарки Олександри Селюченко та Меморіального музею-садиби гончарської родини Пошивайлів; романтичній нічній екскурсії до Національної галереї монументальної кераміки в Опішному; мандрівках гончарною столицею на кінному возі.

Виставкові зали Центру розвитку духовної культури представлять вернісажі: ІІ Національної виставки-конкурсу художньої кераміки «КерамПІК у Опішному»; «Шлях посвяченого» (до 100-річчя від дня народження лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка славетного гончаря Івана Білика); «Поріднені з глиною» (до 100-річчя від дня народження подружжя одного з найдревніших гончарних родів України — Гаврила та Явдохи Пошивайлів — та 80-річчя від дня народження їхнього сина — славетного гончаря Миколи Пошивайла); «Маестро гончарного бароко» (до 85-річчя від дня народження лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, лауреата Премії імені Данила Щербаківського славетного гончаря Василя Омеляненка); «Гуцульська й покутська кераміка в зібранні Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному»; «Катерина Матейко: життя і творчість на світлинах і в архівних документах»; «Гончарство Гуцульщини й Покуття на світлинах Юрія Лащука».

Для тих, кого цікавить література з проблематики українського та світового гончарства, видавництво «Українське Народознавство» презентує нові книги: монографії «Гончарство Слобідської України в другій половині ХІХ—першій половині ХХ століття» та «Маніпуляційна керамологія окупаційної доби як інструмент підміни національної ідентичності»; альбом «Опішнянська миска початку ХХ століття (з колекції Російського етнографічного музею в Санкт-Петербурзі)»; щорічник «Бібліографія українського гончарства. 2006»; каталог «І Національний «КерамПІК у Опішному»; мемуари «Філософ і колекціонер Леонід Сморж: спогади про незабутнє і незабутніх».

Отже, не зволікаючи, вирушайте до гончарної столиці України, де на вас чекає ціла низка лише позитивних емоцій, незабутніх вражень і несподіваних сюрпризів. Пам’ятайте, що ІІ Тиждень національного гончарного здвиження в Опішному «Здвиг-2010» відбудеться саме для вас.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі