«Просто». І зі смаком. Дебютна проза Олени Пашук принесла їй перемогу на фестивалі сучасної української літератури

Поділитися
У поліському Коростені вже вдев’яте пройшов фестиваль сучасної української літератури «Просто так»...

У поліському Коростені вже вдев’яте пройшов фестиваль сучасної української літератури «Просто так». Цього разу фест змінив «пору року» — з осені переступив у весну. Нинішнього року оргкомітет розглянув літературні твори 223 авторів різних жанрів із усіх регіонів України, відібравши лише 18 фіналістів у п’яти номінаціях — проза, поезія, літературна критика, дитяча література, сатира, гумор. Віковий діапазон учасників у році нинішньому порівняно з 2007-им помітно розширився. Так, найменшому літераторові — дев’ять років, а найстаршому — 75.

Цей літфест, безсумнівно, підігріває інтерес читача до сучасної української літератури. А назва форуму покликана відбивати його сутність. «Просто так» — неполітична і некомерційна акція. І мета її зов­сім не пропаганда якихось певних імен чи брендів. Ідейні натхненники «Просто так» — поет Василь Юхимович і письменник Валерій Нечипоренко (він же член журі).

Переможниця Олена Пашук, мер Коростеня Володимир Москаленко, письменник Валерій Нечипоренко
Серед надісланих творів переважали вірші (майже половина) і проза (понад третину). Менше було літературної критики і творів для дітей. Зате текстів, що претендують на перемогу в номінації «Гумор» і «Сатира», виявилося більше, ніж очікувалось. Що ж, невже саме життя та клімат у країні сприяють тому, що так окрилені майстри гумористичного жанру?

Нинішнього року формат «Просто так» дещо видозмінився. Завдяки погоді організаторам вдалося реалізувати акцію «Література свіжого повітря» в режимі open-air, тобто просто неба. Тут свобода була необмежена. Адже участь у літературних посиденьках брали всі охочі. Тим паче що сам Коростень — суцільна пейзажна лірика.

У результаті переможці цієї акції були визначені самими учасниками. Причому вони ж змогли вийти на «велику» фестивальну сцену й нарівні з усіма фіналістами поборотися за премії та призи майже в кожній із номінацій.

Ще одне нововведення: цього разу в кожній із номінацій неодмінно був присутній житель Коростеня. Це ноу-хау організатори аргументували аналогією з футбольними змаганнями, адже обов’язково на чемпіонаті світу чи Європи з футболу команда країни, що приймає, включається до змагань автоматично...

На фестивалі
На рівні була і якість творів. Тому питання, кому ж вручити Гран-прі фестивалю, для журі виявилося нелегким. Це підтвердив і його голова: «Нам важко було визначитися. Тим паче що на кону була така річ, якої в мене немає. Просто грім талановитих авторів на цьому фестивалі…» Йшлося, звичайно, про ноутбук, який разом із 2000 тис. гривень зрештою дістався Олені Пашук із Луцька за твір «Муза на тиждень».

Це почин Олени в жанрі прози (в літературних колах багато хто знає її саме як поета). І навіть її невеличкий роман можна швидше віднести до поетичної прози. Йдеться в ньому про надто вразливого поета, котрий міняє своїх муз, ніби рукавички. «Зараз модно бути бідним поетом і щодня змінювати муз як шкарпетки. Щопонеділка вона Муза-медсестра. Робить штучне дихання його натхненню, і кімната по вінця наповнюється білими віршами. Бо до верлібру він ще замалий, як і збирати листя з долонь Уїтмена. Муза-кішка — по вівторках...»

Друге місце в номінації «Проза» присуджене Сніжані Бондаренко з Кривого Рогу за новелу «Запах смерті» (твір про голодомор). Автор не згущала фарби, а просто показала абсурд тих років: щасливу онучку приймають у комсомол, а її ще не мертву бабусю заживо ховають у братській могилі виснажених односельців. Третє місце посіла Тетяна Лемешко з Українки за роман «Стариця». Євгенові Ященку дісталася премія від Коростенської міськадміністрації, а Христині Серебряковій — заохочувальна від журі фестивалю.

***

У номінації «Дитяча творчість» перше місце — у п’ятикласника Богдана Гандзюка (м. Луцьк) — за казку «Діти вітру». До речі, цей юний літератор у 2007-му вже змагався й навіть здобув приз. Журі, можливо, доведеться вводити деякі зміни в правила, бо цей юний талант має намір щороку приїжджати на «Просто так» і постійно боротися лише за перше місце. Друге місце в Олександри Безрукавої (Коростенський район, 7 клас) . А третє — в Ганни Петрової (Коростень, 10 клас).

***

Далі «Літературна критика». Тут, як і торік, фіналістів виявилося небагато. Всього-то двоє. Першу премію здобув Дмитро Дроздовський (Київ) за дослідницьку роботу «Простір літератури за Морісом Бланшо». («Для Бланшо досвід літератури — це насамперед досвід смерті. Питання про філософську природу ідей М.Бланшо неодноразово поставало предметом дискусій…») Члени журі, знайомі з роботами цього філософа, підкреслили, що Дмитро точно й вдумливо підійшов до його праць. У цьому ж жанрі заохочувальної премії удостоєна й Алла Диба (Київ) за швидше публіцистичну, ніж критичну роботу «Український фенікс Михайло Горловий».

***

Що ж стосується гумористів, то, як зазначено вище, їхня майстерність потішила багатьох. Переможець у цій номінації — вінничанин Юрій Сегеда — подав на суд журі твір «Тварини — наші друзі» та пародію на мильну телесагу (як її переказують одна одній вінницькі бабусі). Друга премія у Володимира Ященка з Києва, а третя — у Сергія Коваля (Чернівці). Призи в гумористичній номінації вручав Юрій Луканов, котрий не відставав від номінантів і буквально експромтом склав: «Я у журі не сміюся — мовчу, Мушу триматись солідно і тихо, Зараз швиденько призи вам вручу, Ну а тоді уже лусну від сміху!»

***

Серед «Творів для дітей» перша премія присуджена Геннадієві Горовому з Обухова Київської області. Цій молодій людині доля не подарувала можливості бачити фарби світу… Та це не заважає йому створювати тонкі й добрі вірші для малят. Другою премією відзначена Валентина Бондаренко (Київ), а третьою — Антоніна Остролуцька (Київська область, село Вишеньки).

***

Торік Гран-прі коростенського фестивалю здобув харківський поет… Можливо, тому в році нинішньому майже половина надісланих текстів — поезія. І перше місце в цій номінації виявилося в поета-«перебіжчика» із номінації «Дитяча література» Романа Скиби. Журі спочатку ламало голову, а чи не знизити йому за це бал, та потім подумало й вирішило: мовляв, чому політикам можна переходити з фракції у фракцію, а от поетам ні? Другу премію між собою поділили Павло Коробчук (Київ) і Валентина Павленко (Вінницька область, село Кропивна). Третє місце в Олександра Коржа з Києва.

***

Що ж, дев’ятий літфест «Просто так» завершився. Хтось, можливо, скептично поставиться: мовляв, чого ви хочете від фестивалів «на місцях»? Проте в кулуарах раз у раз чулося запитання літераторів: «А коли наступний «Просто так!»? Треба заздалегідь дізнатися, щоб не спізнитися…»

Олена Пашук: поети пишуть для себе

— З дванадцяти років я серйозно захоплююся літературою, — розповіла «ДТ» переможниця «Просто так» Олена Пашук. — І в 19 років мене вже прийняли до Спілки письменників України — як поета. Надзвичайно приємно, що цей мій перший твір у прозі приніс перемогу. Для мене це було дуже несподівано, навіть подих перехопило. Нині я навчаюся в аспірантурі, доти закінчила Волинський університет ім. Лесі Українки. У мене вже вийшло кілька поетичних збірок —
«З-за повороту мого погляду», «Івові оплески», «Седмиця»... Я лауреат конкурсу «Смолоскип», на Волині в мене перше місце на поетичному конкурсі «Неповторність». Тема нової книжки — реальність, бо саме такий настрій будь-якого поета. І я сама як поет дуже розумію його тонку натуру, його внутрішнє єство. Чомусь саме таку прозу мені неважко писати. Може, тому, що вона була образною й емоційною? І дуже перегукувалася з поезією, можна сказати, це проза в поезії або навпаки. «Просто так» вселив у мене впевненість. Думаю, буду й надалі продовжувати творити саме в такому ключі. Звичайно, жити лише на письменницьких хлібах не можуть навіть відомі літератори. Хіба що тільки автори деяких масмедійних романів. Моя ж творчість розрахована на вузьке коло читачів. Тому поети й пишуть, швидше за все, для самих себе... Щоб визначити свій внутрішній світ. Ну а потім, дасть Бог, знайдеться читач, котрому така творчість небайдужа.

***

Дев’ятий «Просто так» пройшов при підтримці бізнесмена Костянтина Григоришина, міста Коростень та його голови Володимира Москаленко, газети «Дзеркало тижня», Коростеньского індустріального парку, вітчизняного виробника комп’ютерів фірми «ДиаВЕСТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі