Від «Хоббіта» троїться в очах

Поділитися
Яскрава упаковка цієї голлівудської картини приховує досить зрозумілий «знак» поточного часу. Саме цей «знак» і спровокував велетенський касовий успіх «Хоббіта» на першому етапі прокату.

На вітчизняні екрани вийшов «Хоббіт» Пітера Джексона. Не інакше як найочікуваніший фільм року, що минає. Такі масштабні стрічки безпомилково діагностують свідомість масової аудиторії. Яскрава упаковка цієї голлівудської картини приховує досить зрозумілий «знак» поточного часу. Саме цей «знак» і спровокував велетенський касовий успіх «Хоббіта» на першому етапі прокату.

Після феєричного фінансового успіху «Володаря перснів» екранізація «Хоббіта» стала всього лише питанням часу та авторських прав. Метушня з останніми відсунула прем’єру майже на десять років - з того моменту, як попередня частина цієї франшизи отримала одинадцять «Оскарів». Причому заслужено.

Таким чином, на зміну попередній епічній сазі прийшла «різнокольорова» казка «Хоббіт». У якій масштабний сюжет підмінило затягнуте розжовування простенької повісті Джона Р.Р.Толкієна. В оригіналі вона займає трохи більше ста сторінок. А екранне втілення ввіллється, зрештою, в майже вісім годин екранного часу (три фільми по дві з половиною години кожен).

Якщо після перегляду трьох фільмів «Володаря...» толкієністи оскаженіло сперечалися, які епізоди з книжки не ввійшли до фільму, то після «Хоббіта» в них такої можливості не буде! Творці не пропустили жодної деталі з книжки, роздувши кіносюжет до масштабів трилогії.

Спочатку фільм був задуманий у двох частинах. Проте коли зйомки завершилися і режисер Пітер Джексон, здавалося б, полегшено зітхнув, повідомивши, що найважче - позаду, продюсери несподівано заявили: «Бути трилогії!»

Крім любові до симетрії, до рішення знімати додаткову частину продюсерів підштовхнув той факт, що інші найбільш касові франшизи наразі перебувають у стані «перезавантаження». Отож конкуренції «Хоббіту» - мінімум. «Гаррі Поттер» і «Сутінки» - закінчилися. Нові частини «Зоряних воєн» і «Піратів Карибського моря» - вийдуть тільки у 2015 році. А продовження саги про Бетмена - ще пізніше.

Отож якби не ця франшиза, мільйони кіноманів усього світу в найближчі кілька років були б приречені на нелюдську тугу...

Перший фільм трилогії «Хоббіт» вийшов напередодні кінця світу. Друга частина - «Пустка Смогу» - з’явиться рівно через рік (на честь його річниці)! Ну, а завершальну стрічку - «Хоббіт: туди й назад» - заплановано на 2014-й.

Відтак кожен отримає своє. Продюсери - надприбуток. Діти - ще одну казку про любов до загадкових істот. А їхні батьки - можливість зайву годину поспати в кінотеатрі під мелодійний саундтрек цього ж фільму.

Останнім часом стало модно використовувати технології, яких раніше ніхто не застосовував у таких масштабних проектах. Джеймс Кемерон в «Аватарі» вивів на новий якісний рівень 3D-технологію, Тім Бертон у «Франкенвіні» доводить до досконалості лялькову анімацію, а ось Пітер Джексон вирішив зняти «Хоббіта» з частотою 48 кадрів на секунду! Змагання «головних казкарів Голлівуду» скидаються на епічну битву магів, у кожного з яких на прикметі є своє таємне кінозаклинання.

Головна перевага 48-ми кадрів на секунду - бездоганне зображення. Отож навіть не дуже уважний глядач зможе перелічити всі стріли, котрі пролітають на екрані, і легко визначити стать їжачка, що пробігає на задньому плані.

Чарівні спецефекти примушують багатьох глядачів подумати, що їхні найяскравіші фантазії поступаються навіть бракованим дублям цієї стрічки.

Центрального персонажа у «Володарі перснів» зіграв Елайджа Вуд. Екранний зріст цього недомірка прямо пропорційний його акторському талантові. Тому однією з небагатьох переваг «Хоббіта» над попередніми частинами франшизи стала поява Мартіна Фрімана, який чудово зіграв головну роль.

Ще недавно цей актор з’являвся лише в другорядних ролях, і на нього мало хто звертав увагу. Повною мірою Фрімана відкрив світу Пітер Грінуей, довіривши головні ролі у своїх картинах «Таємниці «Нічного дозору» (2007) і «Рембрандт: Я обвинувачую» (2008).

Як відомо, ще наприкінці 70-х Голлівуд зробив першу спробу розпалити моду на Толкієна і таким чином через тендітну свідомість підлітків залізти глибше в кишені їхніх батьків. Тоді було знято три повнометражних аніме, які лише стримано ілюстрували пригоди маленького Хоббіта. Сьогодні ці мультики дивляться тільки затяті толкієністи...

Слід гадати, мода на ці фільми не прижилася в попередні роки тому, що тоді ще не почалася епідемія інфантилізму, яка вкоренилася в масовій свідомості тепер. Романтичні історії на широких екранах, де реальність здається казкою, у наш час поступилися місцем казкам у чистому вигляді. Своєрідною кульмінацією
епохи, коли у світі популярного кіно правили мелодрами, став «Титанік», який отримав 11 Оскарів та 2 млрд. дол. касових зборів.

Якщо ж сьогодні поглянути на список найкасовіших франшиз, то половина їх так чи інакше належать до фентезі. Кульмінацією моди на цей жанр став саме «Володар перснів», який вивів фентезі на новий - епічний - рівень.

Кінотеатри (у масовій свідомості) стали чимось на кшталт порталу, який веде в дитинство. Тому дитяче кіно в репертуарах мультиплексів - свого роду «недоторканний запас». Щойно в кінотеатрі зникає фентезі - відразу знижується його відвідуваність.

І ось героєм нової кіноепохи (заодно і всього нашого часу) є Хоббіт-напіврослик. Така собі середня людина-обиватель, що здійснює свої подвиги, швидше, випадково, ніж цілеспрямовано. «Буденні вчинки стають на перепоні великому злу» - одна з небагатьох афористичних фраз у цій стрічці, яка переконує масового глядача у торжестві посередності над героїзмом.

Хоббіт, якщо до нього придивитися уважніше, - таке собі уособлення... сучасної пересічності. Панівна нині епоха споживання виховує в людині інфантильність і примушує жити в ілюзорному світі, наповненому штампами. Тому фільм і сприйняли захоплено десятки мільйонів глядачів.

Блогери полювали на фотографії зі зйомок «Хоббіта», які просочилися в мережу. Відчайдушні толкієністи молилися небесним силам на підтримку Пітера Джексона і всієї його знімальної групи. А продюсери сперечалися, скільки місяців знадобиться «Хоббіту», щоб зібрати у прокаті заповітний 1 млрд. дол. і стати, таким чином, чотирнадцятим фільмом за всю історію кіно, який подолає цю планку.

Інтрига навколо стрічки обростала новими й новими легендами.

Останнім передпрем’єрним міфом навколо фільму стало... виверження вулкана Тонгаріро (Нова Зеландія), на схилах якого свого часу знімався «Володар перснів», а біля підніжжя - уже й «Хоббіт». Розжарене каміння та попіл вирвалися з надр вулкана 21 листопада 2012 року - рівно за тиждень до світової прем’єри картини. Кращої рекламної кампанії не зміг би організувати навіть Джеймс Кемерон. Режисер, чиї «Титанік» і «Аватар» стали єдиними в історії фільмами, які зібрали в прокаті понад 2 млрд. дол.

Своєю чергою, збори «Хоббіта» демонструють зріз настроїв і захоплень світового суспільства споживання. Після прем’єри «Володаря» приплив туристів у Нову Зеландію зріс у півтора разу. З виходом «Хоббіта» масове паломництво на «святу землю» зросте ще більше. Зателефонуйте в турагентства - і дізнаєтеся, що всі тури в ті краї розкуплено задовго наперед.

«Хоббіт популярніший за Христа» - довелося почути уривок фрази на виході з київського кінотеатру. Побачивши юних глядачів, які виходили вслід, подумав: «Про існування кого з цих двох вони дізналися раніше?»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі