Легенди Криму

Поділитися
В одному старому переказі пояснюється, як з’явилися загадкові письмена на камені поблизу Нікіти. Написи ці — правдива оповідь про сімох братів та їхню вродливу сестру...

В одному старому переказі пояснюється, як з’явилися загадкові письмена на камені поблизу Нікіти. Написи ці — правдива оповідь про сімох братів та їхню вродливу сестру. Про те, як яничари насильно хотіли відвезти дівчину до султанського гарему, і про те, як брати зі зброєю в руках відстоювали честь свого роду. Та не лише каміння може розповісти нам «преданья старины глубокой» — від батька до сина, від матері до доньки передаються усно легенди. Так народ береже пам’ять про своє минуле.

Основу експозиції «Легенди Криму», представленої у Музеї книги та книгодрукування, становлять численні видання дуже цікавої і насправді захоплюючої книги «Легенди Криму», зібрані з багатьох бібліотек України. Серед найцікавіших експонатів — перші збірки «Легенд», які з’явилися ще 1848 та 1852 року. На виставці демонструються книги, що вийшли друком у кримських видавництвах за останні 50 років (від 1954 до 2004 р.), серед них є публікації про кримських караїмів, вірмен, греків і болгар, кілька краєзнавчих досліджень.

З усіх народів, які проживають на Кримському півострові, особливо багато матеріалу зібрано про кримських татар. На відкритті експозиції було презентовано антологію кримськотатарської поезії і навіть виконувався старовинний татарський танець «Тим-тим». На одному зі стендів можна побачити книги кримсько-татарського письменника та перекладача Нузета Умерова, який багато пише для дітей.

Дуже цікаві та стилістично різнопланові картини кримських художників, представлені на виставці: Нурі Якубора («Кореїзька вуличка»), Раміза Нетовкіна («Лівадійський мотив», «Біля озера»), Ярослава Миськіва («Діалог», «Берег Херсонеса», «Південне сонце» тощо), Станіслава Володченка («Легенди Криму»), Володимира Оліфіренка («Руїни недобудованого палацу Ф.Шаляпіна»), Ісмета Веліулаєва («Алтин бешик» ? «Золота колиска») та ін. Експонуються роботи двох художників, котрі ілюстрували книги «Легенди Криму», — Зареми Трасінової та Олександра Іванченка, а також пейзажі фотохудожника Анатолія Саника.

Майстерно стилізовані карти історії Криму, а також карта-путівник, на якій позначено місця, де відбувалися події легенд, допомагають відвідувачу простежити історію цієї багатющої землі — скіфи, греки, римляни, візантійці, Кримське ханство, Російська імперія, Україна тощо. І відчути всю правдивість рядків засновника «кіммерійських Афін», Максиміліана Волошина:

По картам здесь и город был,
и порт.

Остатки мола видны под волнами,

Соседний холм насыщен черепками

Амфор и пифосов.
Но город стёрт,

Как мел с доски, разливом диких орд.

И мысль, читая смытое веками,

Подсказывает ночь,
тревогу, пламя...

«Легенди» (legenda у перекладі з латини — буквально «те, що має бути прочитане»). Вони безпристрасно й надійно бережуть пам’ять про народи та події, і треба, як у давньому кримському переказі про сім колодязів, лише почати копати — і вода мудрості й краси прийде до нас. Сподіваємося, що виставка «Легенди Криму» — як розмова про сиву й полинну землю Криму — матиме продовження.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі