Книгоманія — корисна дитяча залежність

Поділитися
Кажуть, сучасних дітей уже неможливо зацікавити книжкою, а на свій день народження кожна сучасна дитина хоче отримати в подарунок лише нові комп’ютерні ігри та «наворочені» гаджети...

Кажуть, сучасних дітей уже неможливо зацікавити книжкою, а на свій день народження кожна сучасна дитина хоче отримати в подарунок лише нові комп’ютерні ігри та «наворочені» гаджети. Громадська організація «Форум видавців» радо спростовує цю інформацію своїм 10-річним досвідом проведення конкурсу «Найкращий читач України».

На жаль, сучасна шкільна освіта не дуже зосереджена на розвиткові навиків систематичного читання, завдяки якому учні швидко сприймають та засвоюють великі обсяги інформації; у нас не навчають дітей і критичного аналізу, вміння виокремити з великого масиву головну й істинну інформацію. А саме такі вміння допомагають дитині досягти успіхів у навчанні, аналізувати найскладніші ситуації та приймати самостійні рішення.

Щоб дитина отримувала задоволення від читання, а не сприймала його як нудну «домашню роботу», і був придуманий конкурс читання. Конкурс традиційно проводиться для дітей віком 12-13 років (6-7 клас). Саме в цьому віці вони і втрачають інтерес до читання, адже батьки приділяють заняттям із дітьми менше часу, ніж у початковій школі, вчителі просто викладають свої предмети, не переймаючись тим, що діти не розуміють тексту, а громадська думка переконує дітей, що є веселіші і «крутіші» заняття - наприклад, висіти ВКонтакте чи пити пиво.

Уперше конкурс відбувся 2002 року в місті Львові, потім - у Львівській області, а відтак поширився на всю Україну. Торік кількість учасників, залежно від регіону, сягала 13-20% від загальної кількості учнів 6-7 класів, тобто становила понад 140 тисяч дітей по всій Україні. Кількість учасників конкурсу продовжуватиме рік у рік збільшуватися тільки за умов, що читанню дитини сприятиме все її оточення: і школа, і сім’я, і публічні особи. Саме з цією метою ГО «Форум видавців» проводить Фестиваль дитячого читання, дитячі книжкові ярмарки, популярні вже акції «Книжка від зірки» та «Подаруй дитині книжку».

Масову популярність серед дітей конкурс здобув не лише завдяки призам. Чи не головне задоволення його учасники отримують від самого процесу змагань за звання «Найкращого читача України».

Учасниками конкурсу, як і в попередні роки, можуть стати учні 6 та 7 класів. Проте нинішнього року конкурс проводитиметься тільки в дитячих та сільських бібліотеках, а не в школах, як раніше. Це може істотно зменшити кількість учасників. Адже бібліотеки, як відомо, відвідують далеко не всі школярі.

Конкурс організований таким чином, щоб упродовж тривалого часу дитина регулярно читала, аналізувала прочитане, висловлювала свої думки, а також спілкувалася з іншими книгоманами свого села, району, міста і всієї країни.

Для цього конкурс «Найкращий читач України» проводиться у три етапи.

Перший етап (відбірний) проводиться в дитячих і/або сільських бібліотеках (філіях) усіх населених пунктів України. Учасникові потрібно вибрати улюблену книжку і написати про неї відгук, який згодом він презентуватиме журі. Другий етап - міський або районний - проводиться в районних центрах, містах обласного значення, районах обласних центрів і столиці АР Крим м. Сімферополі, містах Києві, Львові та Севастополі. Переможці попереднього етапу з’їжджаються у визначені міста, де знайомляться між собою. Сам конкурс проводиться за тим самим принципом - презентація своєї улюбленої книжки журі. Члени журі обговорюють з учасником його літературні уподобання, цікавляться іншими улюбленими книжками та авторами учасника. Всіх учасників другого етапу нагороджують дипломом «Найкращий читач бібліотеки - 2011». Третій обласний етап конкурсу проводиться в обласних центрах, столиці АР Крим м. Сімферополі, містах Києві, Львові та Севастополі. Участь у ньому беруть уже найзавзятіші книгомани України, яких не здивуєш романами і повістями зі шкільної програми, - на їхніх книжкових полицях стоїть не тільки класика, а й сучасна українська та іноземна література. Всіх учасників третього етапу нагороджують дипломом «Найкращий читач району/міста - 2011» і вручають подарунки - книжки від партнерів конкурсу.

Всі ці етапи відбуваються впродовж трьох місяців, з 1 лютого по 28 квітня. І, нарешті, наприкінці квітня переможці обласного етапу конкурсу - по двоє дітей з кожної області - вирушають у виграну ними подорож до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», що відбудеться 28 квітня - 2 травня. Тут для них підготовлена спеціальна програма «літературного життя»: зустрічі з найпопулярнішими письменниками України, майстер-класи, екскурсії старовинними друкарнями Львова, зустрічі із зірками спорту та шоу-бізнесу, літературні квести, паради літературних героїв, вечірки і нагородження.

Докладна інформація на сайті www.bookforum.com.ua/knygomania.

Про конкурс дитячого читання «Найкращий читач України».

Дати проведення: 1 лютого - 2 травня 2011 року.

Місця проведення: дитячі і/або сільські бібліотеки (філії) всіх населених пунктів України.

Учасники: учні 6 - 7 класів навчальних закладів усієї України.

Що потрібно зробити, щоб взяти участь у конкурсі: прийти у свою дитячу чи сільську бібліотеку і розпитати бібліотекаря про конкурс. У бібліотеці координатор конкурсу надасть усю необхідну інформацію та анкети для участі в конкурсі.

Останній термін заповнення анкет учасника: залежить від дати проведення конкурсу у вашій бібліотеці. З 1 по 18 лютого.

Організатори конкурсу: Громадська організація «Форум видавців», Національна бібліотека України для дітей, Асоціація працівників дитячих бібліотек, Українська бібліотечна асоціація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.

Генеральний партнер - видавництво «Грані-Т», офіційний партнер - торговий дім PocketBook.

Офіційний медіапартнер - газета «Дзеркало тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі