Карлос Руїз Сафон «Тінь вітру», видавництво «Клуб сімейного дозвілля»

Поділитися
Дебютний роман Карлоса Руїза Сафона лише в Іспанії витримав тридцять перевидань, а також був перекладений двадцятьма мовами й отримав 15 міжнародних премій...

Дебютний роман Карлоса Руїза Сафона лише в Іспанії витримав тридцять перевидань, а також був перекладений двадцятьма мовами й отримав 15 міжнародних премій. Причини популяр­ності «Тіні вітру» пояснити неваж­ко, адже автор роману, професійний лос-анджелеський сценарист, грає на щемких струнах культурних стереотипів. Уявіть собі марево стародавньої книжкової культури, тінь готичного роману, латиноамериканську хмарку ностальгії за Маркесом і Борхесом. І ось уже оповідь — класична, з багатьма алюзіями і підтекстами, ще й позбавлена снобізму, — сама проситься у бестселери!

Зрештою, динамічний голлівудський сюжет «Тіні вітру», нагадуючи стиль Умберто Еко і Де­на Брауна, існує на межі фолу, де бульварне чтиво поєднане у грайливому коктейлі з готичною істо­рією. Адже цього разу десятирічний син букініста Даніель опиняється на «Цвинтарі забутих книжок», вибираючи навмання роман забутого еротичного письмен­ника Хуліана Каракса. А потім, захопившись, сам заходиться роз­слідувати інтригу, шукаючи сліди загадкового автора. У цьому йому «допомагають» і порочна сліпа дівчина, і диявольський незнайомець, і вірний друг з іншими колоритними персонажами.

Ідучи детективним сюжетом «Тіні вітру», ми вивчимо купу старих листів, рукописів та оповідей очевидців. Щоби реконструювати за цим мотлохом історію таємничої книжки і її автора, героєві роману знадобляться десять років життя у повоєнній Барселоні, натомість читачеві варто лише про­ковтнути з півтисячі захопли­вих сторінок. Загалом, ця «книжкова» авантюра нагадує класичний сад звивистих стежок, ліричних відступів та інших жанрових сентиментів, жодним чином не пов’язаних ані з давньою книжкою, ані з допитливим хлопчиком. «Що далі я читав, — нетямиться він, — то дужче ця історія нагадувала мені російську ляльку-матрьошку, всередині якої ховаються незлічені зменшені копії її самої». Тому частенько, стомившись читати, наш непосидючий герой, наче відважний голлівудський персонаж, кидається на допомогу то старому трансвеститові, то негарній служниці, в якої не складається життя. Над усіма своїми вчинками він розмірковує довгими ночами, але дія роману разом зі злодіями теж не спить.

Попри те, що весь цей карнавал подій триває в «Тіні вітру» майже п’ятдесят років, до того ж в одному місті, — композиційно роман закроєний так, що насправ­ді небагато подій у ньому відбуваються «тут і тепер». Решта — спогади, листування і сни, якими герої діляться між собою в надії збагнути таємницю давнього фоліанта. Одне слово, справжня книжка про книжку, яку, безперечно, варто прочитати.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі