Форум видавців: скорочуються наклади, але зростає кількість назв

Поділитися
Вже традиційно в середині вересня (з 14-го по 18-те) у Львові відбудеться Форум видавців.

Вже традиційно в середині вересня (з 14-го по 18-те) у Львові відбудеться Форум видавців. Цей захід об’єднає як літераторів, так і книговидавців. Серед гостей - відомий норвезький письменник Ерленд Лу, казахський поет Олжас Сулейменов, українські майстри слова - Марія Матіос, Василь Шкляр та багато інших. Президент Львівського форуму Олександра КОВАЛЬ розповіла DT.UA про майбутню програму, а також деякі тенденції книговидавництва в Україні.

- Пані Олександро, останнім часом психологи б’ють на сполох: нація більше «не читає», нація дебілізується. Як фахівець своєї справи поділяєте такі погляди?

- Тенденція до зменшення кількості читачів, а також часу, який люди витрачають на читання як вид дозвілля, спостерігається в усьому світі приблизно від початку чи середини 80-х, коли почався бурхливий розвиток телебачення. Однак відмінність України від світу в тому, що там намагаються цьому бодай частково зарадити, запроваджуючи національні та регіональні програми підтримки читання, здійснюючи їх упродовж багатьох років системно й послідовно. А в нас про цю проблему «модно» стало говорити років зо два тому. В цьому я бачу заслугу і ГО «Форум видавців». Проблемою нечитання, особливо дитячого, ми займаємося з 2001 року і можемо похвалитися як усеукраїнським конкурсом та фестивалем читання «Книгоманія», низкою проведених міжнародних заходів - виставок, фестивалів, ярмарків, конференцій, - так і тим, що вдалося викликати відповідну громадську дискусію. Із часом це дасть результати. Головне - щоб не було запізно. Адже одне покоління вже втрачене - воно читати не буде. Можливо, їхніх дітей привчать до цього в школі та завдяки позитивному «тиску» оточення... Читання повинно стати символом успішності, запорукою формування високої особистої та її соціальної реалізованості.

- Як учасники форуму видавців 2011-го характеризують нинішній стан своєї професійної справи: книжкові наклади йдуть на спад чи все ж таки є надія?

- Надія є завжди! Скорочуються наклади, але зростає кількість назв. Головне, щоб зменшення накладів не призвело до різкого підвищення цін. На жаль, така тенденція спостерігається. Люди менше купують, а відтак - тривожний симптом: закрилося близько десяти книгарень, причому не тільки в малих містах, а й Києві. Але учасники 18-го Форуму видавців налаштовані оптимістично. Багато з них замовили більші стенди, що свідчить про зростання асортименту і, можливо, про стабільність фінансового стану видавців. З’явилися нові цікаві видавництва, які не побоялися зайнятися нашим не надто прибутковим бізнесом у час кризи. Це добрі знаки.

- Нещодавно Іван Малкович спрогнозував, що вже невдовзі на ринку переможе електронна книга... Цього року цей напрям буде представлено на форумі? В яких масштабах?

- Наш партнер компанія Bookland представить свої покетбуки - високоякісні пристрої для читання текстів у цифровому форматі. Українські видавці теж потроху його опановують, і, можливо, саме дистрибуція електронних книжок дасть нам шанс вирватися з кризи. Адже електронні книжки можна завантажувати на свій пристрій для читання (а це може бути навіть мобільний телефон) будь-де. І наявність у сільській місцевості книгарні вже не є такою критичною, як зараз. Ще б питання авторського права владнати. Електронних книжок не треба боятися ні прихильникам традиційних паперових книжок, ні бібліотекарям, ні видавцям. Молодим людям і дітям вони подобаються, і цим маємо скористатися, аби навернути молодь до читання. Мені байдуже, читатимуть Франка, Лі Бо або Джоан Роулінг у паперовому варіанті чи з монітора, головне - щоб читали. На форумі матимемо одного з найкращих американських експертів у галузі електронного книговидання, який, сподіваюся, надихне наших видавців на розвиток цього напряму.

- Які особливості - тематичні та організаційні - цьогорічного форуму? Які «зірки» передбачаються у програмі заходів?

- У нас щороку є щось нове. Зокрема тема перекладів видалася настільки цікавою, що всі пов’язані із цим заходи оформилися в окремий перекладацький фестиваль Translit. Він проводиться за сприяння фонду Ріната Ахметова. Що ж до «зірок», то головною з них цього року буде норвезький письменник Ерленд Лу, до речі, один з моїх найулюбленіших. Крім нього - Марек Краєвський та Ольга Токарчук з Польщі, Марія Матіос, Василь Шкляр, Сергій Жадан. Усіх назвати неможливо, тому що авторів, як це повелося в останні роки, буде понад 200 з 25 країн, а всього у програмі - близько 400 заходів. Хочу звернути увагу на головну дискусію форуму, яка відбувається в рамках Року Мілоша в Україні. Це панельна дискусія «Уроки Мілоша для України: Діалог цивілізацій» з участю справжніх «зірок» - Олжаса Сулейменова (Казахстан), Анджея Менцвеля (Польща), Бориса Дубіна (Росія) і Мирослава Поповича (Україна). Захід проводиться за підтримки Міністерства культури і національної спадщини Польщі (MKiDN), а також Польського інституту в Києві та Інституту книги з Кракова.

Дуже важливими заходами мають стати обговорення законопроекту «Про національний культурний продукт», круглий стіл, присвячений літературним преміям, презентація Швейцарії, яка виступає цього року країною-гостем, футбольний матч між письменниками і читачами... «Видавництво Старого Лева» і «Ангелятко» приготували дуже цікаву програму для дітей.

До 1 вересня програма форуму з’явиться на сайті www.bookforum.com.ua , і тоді кожен зможе вибрати що йому більше до душі. До речі, наш сайт має оновитися. На ньому буде більше цікавої інформації, яка стане у пригоді тим, кому не вдасться приїхати, і допоможе бути віртуально присутніми на форумі.

Раджу також не прогавити перший в Україні письменницький телемарафон, який ми проводимо спільно з телеканалом ZIK увечері 17 вересня.

- Чи вплинула нинішня хвиля кризи, а можливо й інші чинники, на цьогорічний бюджет форуму?

- Через зменшення фінансування 6-го Міжнародного літературного фестивалю з 325 до 80 тисяч гривень з бюджету міста Львова, ми були змушені значно скоротити витрати: обходимося дешевими готелями на околиці Львова, дуже скромною буде церемонія відкриття. До речі, всі артисти погодилися виступати безплатно. Дуже допомагають партнери, зокрема холдинг емоцій «Фест» і «Техніка для бізнесу». Якби не грант від фонду Ахметова, ми змогли б провести лише маленький захід, яких в Україні багато, а не єдиний і неповторний Львівський форум. І з цим треба щось робити. Якщо фінансування з бюджету міста скорочуватиметься й надалі, на що мені натякнули в міській раді, мусимо терміново знайти меценатів або спонсорів. Форум видавців у Львові відбуватиметься за будь-якої погоди і за будь-якої влади. Очікуємо на підтримку львів’ян: кошти від куплених ними вхідних квитків допоможуть провести і ярмарок і окремі заходи, а також дожити нашому маленькому колективу до наступного року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі